בארה"ב, מסכה הופכת להצהרה פוליטית
במדינה מפולגת שמתקרבת לבחירות, גם התגובה לקורונה מושפעת מפוליטיקה: לפי סקרים, דמוקרטים נוטים יותר לעטות מסכות מרפובליקנים. חלק מהמתנגדים רואים בכך פגיעה בחירותם, טראמפ חושש שייראה מגוחך
ההחלטה אם לעטות מסכה בציבור הופכת בארה"ב להצהרה פוליטית – עבור חלק מהאמריקנים מדובר בבחירת צד במלחמה התרבותית שמתפתחת סביב הניסיון לבלום את התפשטות נגיף הקורונה, במוקד ההתפרצות החמור ביותר בעולם.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
הנגיף מתקרב לטראמפ? חשש מהתפרצות בבית הלבן
כמעט 200 אלף נדבקו ברוסיה. פוטין: "אנו בלתי-מנוצחים"
דילמה עולמית: מתי חוזרים לשגרה?
השבתה היסטורית ברכבת של ניו יורק
אמנם מסכות הן עדיין לא פריט טעון-פוליטית כמו כובעי "לעשות את אמריקה גדולה שוב" – סיסמת הבחירות שכה מזוהה עם הנשיא טראמפ – אך הן הופכות יותר ויותר למסר חזותי בוויכוח בין אלו אשר מוכנים לעקוב אחר הנחיות רשויות הבריאות, לבין אלו אשר חשים כי הדרישה לעטות מסכה פוגעת בחירותם האישית, ושההיענות לדרישה הזו היא כניעה מצדם לבהלה שנוצרת לגישתם מאיום מנופח.
ההתנגדות למסכות מקבלת חיזוק מגורמים שמתנגדים גם להגבלות האחרות. היא זכתה לתנופה במיוחד בשל סירובו של הנשיא טראמפ לעטות מסכה – הוא אף נמנע מלעשות זאת בביקור במפעל שמייצר מסכות. גם רפובליקנים אחרים התעלמו מההנחיות והביעו ספק ביעילותן של מסכות. ההתנגדות מדאיגה כעת אמריקנים רבים, בזמן שבו יותר אזורים בארה"ב מתחילים להסיר את ההגבלות ולאפשר לאמריקנים לחזור למרחב הציבורי.
"יש תרבות כל כך חזקה של אינדיבידואליזם, שאפילו אם זה הולך לפגוע בהם, אנשים לא רוצים שהממשלה תגיד להם מה לעשות", אומרת לינסי מאר, פרופסורית להנדסה טכנולוגית שלה גם ניסיון בווירוסים שנישאים באוויר.
את הוויכוח הפוליטי מסבכים עוד יותר ממצאים מחקריים שאינם חד-משמעיים, והנחיות משתנות של גורמי הרפואה בארה"ב. הרשויות שם אמרו תחילה שעטיית מסכה אינה חיונית, במיוחד לאור המחסור בציוד מגן עבור הרופאים והאחיות. אלא שבחודש שעבר, המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) החלו להמליץ על עטיית מסכות בד במקומות צפופים, על מנת למנוע את הפצת הנגיף על ידי אלו שנדבקו אך לא פיתחו תסמינים.
השאלה אם אמריקנים מאמצים את השינוי בהנחיות עשויה להיות מושפעת מהשיוך הפוליטי שלהם. בעוד שאמצעי בלימה אחרים של התפשטות הנגיף, כמו ריחוק חברתי, זוכים לתמיכה רחבה משני צדי המתרס הפוליטי, סקרים מראים שהדמוקרטים מוכנים בשיעור גדול יותר לעטות מסכה כשהם עוזבים את הבית, מאשר רפובליקנים. בסקר שערכה סוכנות הידיעות AP עם מרכז NORC לחקר נושאים ציבוריים, 76% מהנשאלים הדמוקרטים אמרו כי הם עוטים מסכה, לעומת 59% אצל הרפובליקנים.
ההבדל הזה נראה גם בקרב כמה מגזרים שנוטים לתמוך במפלגה הדמוקרטית. לפי הסקר, 78% מבעלי התואר האקדמי בארה"ב עוטים מסכות, לעומת 63% בקרב חסרי תואר אקדמי. 83% מהאפרו-אמריקנים ענו בסקר שהם עוטים מסכות, לעומת 64% בקרב הלבנים ו-67% בקרב ההיספנים. החריג היחיד הוא קבוצת המבוגרים, קבוצה שכידוע נמצאת בסיכון מוגבר למות מסיבוכי הנגיף. 79% מבני ה-60 ומעלה אמרו שהם משתמשים במסכות, לעומת 63% בקרב אלו שמתחת לגיל זה.
"מי יודע מה האמת לגבי מסכות?", תהה לאחרונה הסנאטור ראנד פול, שבניגוד לעמיתיו בבית העליון של הקונגרס האמריקני, הסתובב במליאת הסנאט ללא מסכה. פול, יצוין, כבר נדבק בקורונה, ומאמין שאינו מידבק יותר.
דבריו שונים בתכלית מאלו שהשמיע ימים ספורים לפני כן מושל ניו יורק – שהיא מוקד ההתפרצות הקשה ביותר בארה"ב. "איך אנשים יכולים שלא לעטות מסכה – זה בשבילי פשוט כל כך חסר נימוס", אמר אנדרו קואומו. "אתם שמים כל כך הרבה אנשים בסכנה בגלל שאתם לא רוצים לעטות מסכה?".
ובלי קשר לשאלת היעילות של המסכה, פוליטיקאים משני הצדדים מודעים היטב לסימבוליות העוצמתית של הפריט הזה, ואמריקנים רבים מושפעים בהתנהגותם מזו של הנשיא.
ביום שלישי האחרון, טראמפ דיבר חשוף פנים לעיתונאים, פועלים וסוכנים של השירות החשאי – שכולם עטו מסכות – במפעל באריזונה לייצור מסכות. בהמשך טען כי הוא עטה מסכה לזמן קצר מאחורי הקלעים, באירוע שבו נאם במפעל, אך הסיר אותה כיוון שלדבריו אנשי המקום אמרו לו שהיא אינה נחוצה.
אבל טראמפ נמנע ממסכות כבר שבועות ארוכים. בחודש שעבר, דקות לאחר שמומחי הבריאות הכריזו על ההמלצה החדשה לעטיית מסכות, טראמפ אמר כי לא יפעל על פיה. "אני לא חושב שאני הולך לעשות את זה", הוא אמר אז.
טראמפ אף אמר ליועציו שהוא מאמין כי עטיית מסכה "תשלח מסר שגוי". כך אמרו גורם אחד בממשל ושני גורמים בקמפיין הבחירות של טראמפ, ששוחחו עם AP בעילום שם. הנשיא אמר כי אם יעשה כן זה ייראה כאילו הוא מתמקד בהיבט הבריאותי של המשבר – ולא בכלכלה של ארה"ב, שלדברי יועציו הוא מאמין כי היא המפתח לסיכוייו להיבחר מחדש בנובמבר הקרוב.
נוסף על כך, טראמפ, שידוע כמי ששם דגש רב על המראה החיצוני שלו, אמר למקורביו כי הוא חושש שהוא ייראה מגוחך במסכה, ושתמונות שלו עמה יופצו בתשדירי הבחירות נגדו. "זה עניין של גאווה עבורו, אני מניחה", אמרה לרשת MSNBC הדמוקרטית ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים. "אפשר היה לצפות שכנשיא ארה"ב, יהיה לו את הביטחון לכבד את ההנחיות שהוא נותן למדינה".
סירובו של הנשיא לעטות מסכה מותיר את אנשיו בבית הלבן מבולבלים. גורמים שם אמרו כי טראמפ לא אמר לאנשיו שלא לעטות מסכה, אך מעטים מהם עושים זאת. כמה רפובליקנים אף פנו לקמפיין של טראמפ ושאלו אותו איך הם ייראו על-ידי הבית הלבן אם הם ילכו בציבור עם מסכה.
מנהיג המיעוט הרפובליקני בבית הנבחרים, קווין מקארת'י, אמר ביום חמישי כי הוא עצמו עוטה מסכה כשהוא בקרבתם של אחרים, אך לגבי טראמפ אמר ש"לנשיא יש את הרופא שלו לידו כל הזמן", והוסיף: "אני בטוח שמה שהוא עושה נכון".
בינתיים, בקמפיין הבחירות של טראמפ כבר הזמינו מסכות אדומות עם סמליו של הנשיא עליהן, אך עדיין מתלבטים אם לחלק אותן באירועי בחירות (בתשלום שההכנסות ממנו יועברו לתרומות). כמה יועצים מודאגים מהאפשרות שטראמפ לא יאהב את הרעיון הזה.
אי-הוודאות הזו התבטאה לעיני כל בשבוע שעבר, כאשר סגן הנשיא מייק פנס ביקר ללא מסכה בבית חולים במינסוטה. בעקבות ביקורת רבה שספג, הוא הודה שהוא היה צריך לעטות מסכה – ועשה כך בביקור אחר במפעל לייצור מכונות הנשמה. בצד השני של המפה הפוליטית, ג'ו ביידן, שצפוי להיות המועמד הדמוקרטי בבחירות לנשיאות, אמר שהוא עוטה מסכה כאשר הוא נמצא בקרבתם של סוכני השירות החשאי השומרים עליו.
השאלות המטרידות פוליטיקאים ואמריקנים אחרים הולכות רק לגבור, כאשר יותר ויותר חלקים במדינה מסירים את ההגבלות ומתירים לאזרחים לצאת מהבית. המתחים סביב השאלות הללו כבר הפכו קטלניים במישיגן בשבוע שעבר, כששומר בחנות שדרש מלקוחה לעטות מסכה נורה למוות.
אחת העיריות הראשונות בארה"ב שדרשה לעטות מסכה מתושביה היא לארדו שבטקסס. הרשויות שם רצו להטיל קנס של 1,000 דולר על מי שיפר את ההנחיה הזו, אך המושל של טקסס מנע זאת. ראש העיר, פיט סאנז, ממשיך להפציר בתושביו לעטות מסכות.
"אנחנו לא מפירים את החירויות האזרחיות של איש", הוא אמר – אך הזהיר מאפשרות של עומס בבתי החולים אם ההנחיות לא ימולאו. "לא נוכל לעזור לכם אם זה יהיה מעבר לקיבולת הרפואית שלנו, בין אם אתם שומרים על החירויות שלכם ובין אם לא".