הגנים חוזרים הבוקר ומסתמן כי ד'-י' ישובו בעוד שבוע, בלגן בל"ג בעומר
לאחר שתלמידי כיתות א'-ג' חזרו, צפויים חבריהם הגדולים לשוב בתחילת שבוע הבא לבתי הספר, תחילה ליומיים בשבוע בלבד. בגנים ישובו הבוקר לחצי שבוע ברוטציה. כבר ביום שלישי צפויה חופשת ל"ג בעומר, אך יש רשויות מקומיות שמצאו פתרון. חוזרים לשגרה – תמונת מצב
נמשכת החזרה ההדרגתית לשגרה. הבוקר (יום א') ישובו הילדים לגנים לאחר כמעט חודשיים של היעדרות בשל מגפת הקורונה. אמש התפרסם מתווה ראשוני לחזרת תלמידי כיתות ד'-י' לבתי הספר ביום ראשון הבא בתנאי שלא תהיה עלייה בתחלואה מנגיף קורונה.
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר כי החזרה תהייה הדרגתית, בשלב הראשון יחזרו תלמידי ד'-ו' לשני ימי לימוד בשבוע כאשר כל בית ספר יבחר את הימים.
עוד נמסר כי בהתאם לזמינות המבנים – ספריות, אולמות ספורט ועוד – יחליטו מנהלי בתי הספר אם תלמידי א'-ג', שכבר חזרו לפני שבוע, ילמדו ארבעה או חמישה ימים, זאת כדי להתגבר על מחסור צפוי במבנים בשל למידה בקבוצות ("קפסולות") של 17 תלמידים. לגבי חטיבות הביניים, תלמידי ז'-י' יגיעו ללמוד ברוטציה של יומיים או שלושה בשבוע בבית הספר ויומיים או שלושה בהוראה מרחוק מהבית.
חוזרים לגנים
אחרי כמעט חודשיים תחת הגבלות מגפת הקורונה תחל הבוקר חזרתן של מסגרות החינוך של מרבית הילדים מגיל לידה עד שש: מדובר בכחצי מיליון ילדים מגיל לידה עד 6, במסגרות המפוקחות ובמסגרות הפרטיות.
במעונות היום, המיועדים לגילי לידה עד 3, תתקיים הפעילות בכל ימות השבוע, בשעות הפעילות הרגילות וללא רוטציה. בגילי 3 עד 6 הלמידה בגנים תתקיים ברוטציה של שלושה ימים לכל קבוצה. לפיכך, קבוצה אחת תגיע מיום ראשון עד יום שלישי, והקבוצה השנייה מיום רביעי עד שישי. הלמידה תימשך שש שעות בכל יום, ובכל קבוצה יהיו גננת ומטפלת.
על החזרה לגנים מעיבה חופשת ל"ג בעומר שמתכוננת ליום שלישי. ראש עיריית גבעתיים רן קוניק היה הראשון שהחליט לתת מענה למצב והודיע כי 84 גני הילדים בעיר יפעלו בל"ג בעומר באמצעות סייעות הגנים. "הבדיחה שביום א' יחזרו הילדים לגנים וביום ג' יהיו בבית שוב כי הגננות ב'חופשת' לג בעומר, לא תהיה בגבעתיים", הודיע קוניק.
בעקבות היוזמה של קוניק הודיעו ראשי רשויות נוספות על החלטתם לפתוח את גני הילדים בעריהם ביום שלישי כדי לאפשר רצף חינוכי לילדים ולהקל על ההורים היוצאים לעבודה. אל קוניק הצטרפו ראשי הרשויות של הרצליה, רעננה, ראש העין, קריית מוצקין, צפת, ירושלים, יבנה ומודיעין. בפתח תקווה, כפר סבא, ראשון לציון, רחובות, והמועצה המקומית עמק חפר טרם החליטו. בהוד השרון העירייה פועלת כדי למצוא פתרון שיאפשר את פתיחת הגנים. גם בנתניה הנושא נמצא בבדיקה.
בבאר שבע מסרו כי הם "מקווים שהגננות כן ייענו לקריאה לפתוח בל"ג בעומר את הגנים. לגננות בארץ יש ארגון והן אלה שיקבלו את החלטה אם להגיע לעבודה ביום הזה. אנחנו כעירייה ערוכים, אך הדבר אינו תלוי בנו, אלא כאמור בהחלטה של הגננות".
במועצת רמת נגב מסרו כי "מערכת החינוך במועצה הינה כפרית ייחודית וקהילתי. כל יישוב במועצה בשיתוף עם הקהילה יצר מתווה חינוכי, קהילתי ומקצועי. ההחלטה נשארת בידי הישובים האם לפתוח או לסגור את הגנים בל"ג בעומר".
בערבה התיכונה אומרים שההחלטה נתונה בידי כל יישוב, אך רוב הגנים ביישובים יהיו פתוחים. במועצה אזורית מרחבים הגנים לא יהיו פתוחים בל"ג בעומר. ביישובים אחרים בדרום עדיין לא התקבלה החלטה בעניין.
בחדרה ובגדרה הגנים יהיו סגורים.
התביעה לבטל את חופשת ל"ג בעומר, לצמצם את מספר ימי החופשה של התלמידים ולהתאים אותם להיקף ימי החופשות של ההורים אינה יורדת מסדר היום בשנים האחרונות. במערכת החינוך מציינים כי חופשות בתי הספר מעוגנות בהסכמים קיבוציים ולכן לא ניתן לשנות אותם ללא הסכמת ארגוני המורים, והאחרונים דוחים כל בקשה לצמצם את ימי החופשה.
יו"ר ארגון ההורים בירושלים אריק קפלן קרא בשבוע שעבר לשרי החינוך והאוצר ולהסתדרות המורים להיכנס ולמצוא פתרון ראוי והוגן. "חייבים לבטל את חופשת ל"ג בעומר", אומר קפלן. "אין מקום לצאת לחופשת ל"ג בעומר בתקופה זו. נגיף הקורונה כבר שינה את כל לוח הלימודים, ילדינו הקטנים (א'-ג') לומדים שבוע, ילדי הגנים יספיקו ללמוד יומיים בלבד וילדינו הבוגרים - הנערכים לבחינות הבגרות פספסו כבר ימי תגבור רבים. ראוי לציין את הנזק הכלכלי של יום חופש נוסף, קל וחומר כאשר השוק מנסה להתאושש והורים רבים רק שבו לעבודתם וייאלצו לשבת שוב בבית ביום זה".
בתגובה לקריאה לבטל את חופשת ל"ג בעומר נמסר בשבוע שעבר מהסתדרות המורים כי "הרצון של גורמים לבטל ולשנות את לוח שנת הלימודים שנקבע בתחילת השנה אינו דבר חדש. מדי שנה נשמעים קולות הקוראים ללמד ימים נוספים חינם אין כסף. ובעבר אף התקיימה עתירה לבג"ץ בניסיון לבטל את המועדים הקבועים בלוח החופשות השנתי. בית המשפט העליון אישר כי אין פגם בתכנון שנת הלימודים כפי שזה נעשה מדי שנה. חבל שיש מי שמנצלים ניצול ציני את אירוע הקורונה כדי לנסות לפגוע בזכויות של עובדי ההוראה. הסתדרות המורים לא תיתן יד לניסיונות החוזרים ונשנים לפגוע בזכויות ובתנאי העבודה של אנשי החינוך בישראל".
ביום שישי הופתעו הגננות לקבל הודעה ממזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד שבה קראה לגננות שרוצות ומוכנות לסייע לתלמידים לבוא ולהתנדב במהלך חופשת ל"ג בעומר. קריאתה גררה תגובות נזעמות מצד הגננות שטענו כי בן דויד מפקירה אותן ומעמידה אותן במצב של חוסר נעימות מול ההורים. זמן קצר לאחר מכן פנה סגן הממונה על השכר באוצר משה בכר לבן דויד והציע שהשנה יתקיימו לימודים בל"ג בעומר וכאשר יתקיים שיח בנושא החזרת ימי הוראה, הדבר יילקח בחשבון. בתגובה למכתבו של בכר הודיעה בן דויד כי תנחה את הגננות לא להתנדב.
חזרה חלקית במעונות היום והמשפחתונים
לאחר כמעט חודשיים שבהם היו סגורים, רוב מעונות היום והמשפחתונים לגיל הרך ישובו הבוקר לפעילות. מדובר בחזרה חלקית, וההערכה היא שלפחות מחצית מהפעוטות שנמצאים במסגרות עדיין יישארו בבית, בשל השבתת חלק מהמסגרות, הקטנת המסגרות שיחזרו לפעול כחלק מהמתווה שאישר משרד הבריאות, וחוסר יכולת להפעיל את כל המסגרות בשל מחסור במטפלות, שחלקן נמצאות בקבוצות סיכון או שעדיין חוששות לשוב לעבודה.
מתוך כ-550 אלף פעוטות עד גיל שלוש בישראל, כ-130 אלף לומדים בכ-2,200 מוסדות מפוקחים על ידי המדינה. רוב הארגונים המייצגים את המסגרות המפוקחות (ויצו, נעמת, אמונה, נשי חרות, החברה למתנ"סים, נאות מרגלית, בית יעקב, איגוד מעונות היום ונוספים), שבהם לומדים כ-80 אלף פעוטות, הגיעו השבוע להסכם עם משרדי העבודה והרווחה והאוצר ולכן ישיבו אותן לפעילות. עם זאת, ארגון א.מ.א-איחוד מעונות ארצי, שמייצג את המעונות המפוקחים הפרטיים, שבהם לומדים כ-50 אלף פעוטות ואיגוד מטפלות המשפחתונים המפוקחים, המייצג כ-4,000 מטפלות המחנכות כ-20 אלף פעוטות בבתים פרטיים, טרם הגיעו להסכם עם המדינה והודיעו על שביתה.
מתוך ה-80 אלף פעוטות שאמורים לחזור למעונות המפוקחים, ההערכה היא כי רק לכ-60% יהיה מקום, בשל ההנחיות של משרד הבריאות המחייבות צמצום של המסגרות עד ל-17 בכל קבוצה. התעדוף של הפעוטות בקבלה למעון נעשה על פי קריטריונים שקבע משרד העבודה והרווחה - משפחות המוכרות לרווחה, נשים יחידניות והכנסה לנפש.
מאחר שהמסגרות הפרטיות עדיין לא נמצאות בפיקוח מלא של המדינה, אין מספרים רשמיים בנוגע לכמות הפעוטות המתחנכים בהן, אך ההערכה היא כי מדובר על כ-200 אלף. גם המעונות הללו מחויבים להצטמצם לעד 17 פעוטות בקבוצה, אם כי הבעיה במקרה שלהם חמורה פחות מאשר במפוקחים, מאחר שהם קטנים יותר בדרך כלל. בשלב זה גם לא ברור כמה מהמעונות הללו פשטו רגל בתקופה הזאת ולא יוכלו לשוב לפעילות. מלבד זאת, התאחדות מעונות היום הפרטיים, שלטענתה מייצגת כ-250 מסגרות, הודיעה כי הפעוטונים שהיא מאגדת לא יפתחו מחר את שעריהם.
הפעילות במעונות היום תתקיים בכל ימות השבוע, בשעות הפעילות הרגילות וללא רוטציה. בכל קבוצה, תינוקות (עד גיל 15 חודשים), פעוטות (16-24 חודשים) או בוגרים (25-32 חודשים) יהיו עד 17 ילדים, אך ניתן יהיה לנייד ילדים בין הקבוצות במידת הצורך או לקלוט ילדים בקבוצות רב גילאיות.
המתווה שאושר על ידי משרד הבריאות מחייב הקפדה על כללי היגיינה קפדניים לפני ואחרי כל מגע עם פעוט וחיטוי יסודי של המעון בסוף יום. בין ההנחיות נקבע כי על הצוות ועל הילדים להקפיד על רחיצה תכופה ויסודית של הידיים בסבון, תוך הקפדה יתרה, לפני ואחרי מגע פיזי עם ילד, לפני ואחרי האכלה, לפני ואחרי שימוש בשירותים או החתלה ולפני החזרה למרחב הציבורי.