קצת אחרת: כך ייראה הכדורגל בעידן הקורונה
בלי יריקות, עם רמקולים שמשמיעים את האוהדים ומסכים שמציגים אותם, וגם לא לשכוח לחטא את הכדור ולשמור מרחק במצבים נייחים. אורי קופר מציג: כך ייראה המשחק אחרי המגיפה
במקומות מסוימים זה יקרה עוד שבוע או שלושה, באחרים ההפוגה הכפויה יכולה להימשך חודשים, אבל הוא יחזור, מתישהו, ובעוד המשחק יישאר כמובן אותו משחק יהיו כמה דברים, לא כולם בהכרח קטנים, שיעברו שינוי בחסות הקורונה. חלקם אולי יישאר פה אפילו ביום בו העולם יחזור לנורמליות. ישנם שינויים חוקתיים, לפחות זמניים, והם יהיו דומים בכל מקום בעולם. עם זאת, לא כל המדינות נמצאות במצב דומה מבחינת שליטה במגפה, ובכל מקום מאפשרים, ובעיקר יאפשרו בעתיד, לשחק כדורגל רק על פי הנחיות הממשלה באותה מדינה. לכן, יהיו שינויים שיתפסו רק במקומות מסוימים, ואחד מהם הוא חדר ההלבשה.
אסיפה קבוצתית
כמה פעמים רציתם להיות זבוב על קיר חדר ההלבשה? אז עכשיו צריך לשאול באיזה חדר הלבשה מדובר, ואם בכלל יש אחד כזה בשימוש. השחקנים אמנם מתאמנים זה עם זה, אבל ברוב המקומות ממליצים שלא ישהו כולם יחד באותו חדר הלבשה. באנגליה יש כאלה שמעריכים שעם חזרת המשחק תצטרך כל קבוצה להתפצל לשלושה חדרי הלבשה שונים (האצטדיונים בפרמייר־ליג מאפשרים זאת). במקומות אחרים מדברים על היעדר חדר הלבשה בכלל. השחקנים אמורים להגיע ישירות מהבית או מבית המלון, לבושים ומוכנים למשחק. הם ייכנסו לחדרים לטיפולים, אבל בקבוצות קטנות, והגיוני ששיחות קבוצתיות יהיו במקום פתוח, אולי אפילו על הדשא עצמו. שיחות מוטיבציה – הדור הבא.
אסור לירוק
פעילות גופנית מעלה את הצורך לירוק. זה נכון לא רק בספורט קבוצתי, ולא רק בענפים כמו כדורגל או ראגבי שם המנהג מותר, אלא גם בענפים אחרים. עם זאת, אתם מדמיינים כדורסלן יורק על הפרקט ולא מקבל עונש? אז הנה, למרות שכדורגל משוחק באוויר הפתוח, מה שמשמש לפעמים כהסבר להבדל בין הענפים, אולי בעקבות הקורונה יגיעו עונשים על יריקה גם בכדורגל. עם חזרת הכדורגל יהיה אסור לירוק, והוועדה הרפואית של פיפ"א אף ממליצה להוציא כרטיס צהוב על יריקה לא חוקית. "זה מנהג קבוע בכדורגל והוא לא ממש היגייני", אמר מישל דאוג', יו"ר הוועדה. "יריקות הכדורגלנים הן דרך טובה מאוד להפיץ את הווירוס".
קהל מלאכותי
הכדורגל יחזור, אבל הקהל לא ישוב איתו למגרשים כל כך מהר. אין כדורגל בלי אוהדים, אומרת הסיסמה, אבל הולך להיות לנו כדורגל עם אוהדים מזויפים. הגדילה לעשות קבוצת AGF הדנית, שבשיתוף פעולה עם חברת זום מאפשרת לאוהדים לרכוש כרטיסים למשחק הראשון שלה, מול ראנדרס בסוף החודש, ולהופיע על מסכים ענקיים באצטדיון. האוהדים יכולים "לשבת" ליד חברים שלהם, כלומר להיות איתם באותו מסך/יציע, והשחקנים עצמם יוכלו לראות את האוהדים על המסכים וגם לשמוע אותם לפרקים.
פרויקט כזה לא יהיה בכל מקום, אבל לפחות הרמקולים הולכים לעבוד כמעט בכל אצטדיון. כמעט בכל מקום מתכננים להשמיע קול מוקלט של קהל, אבל היוזמה לא נעצרת פה אלא יש כוונה גם לשתף את הקהל בבית. קבוצות שונות מתכננות לתת לאוהדים אפשרות לבחור אילו שירים יתנגנו לפי המתרחש במגרש, וברמקולים תושמע דעת הרוב. רוצים עוד צעד קדימה? בבקשה. החברה הגרמנית Care־Hack פיתחה אפליקציה שתיכנס לשימוש עם חזרת הבונדסליגה, כשקבוצות גדולות במדינות נוספות כבר עובדות איתה על שיתוף פעולה. אוהד ייכנס לאפליקציה ויוכל לבחור בין ארבע אפשרויות – קריאת עידוד, מחיאת כף, שירה או שריקות בוז. לטענת החברה, בחירת האוהד תישמע באצטדיון תוך עשירית שנייה מרגע הבחירה. קללה לכיוון השופט, אגב, היא עדיין לא אחת האופציות.
חמישה חילופים
כבר שנים מדברים על הצורך ביותר חילופים בזמן עונה עם כל כך הרבה משחקים, ולכן השינוי הזה הוא כנראה בעל הסיכוי הגבוה ביותר להישאר איתנו גם ביום שאחרי הקורונה. שחקנים לא היו במסגרת רגילה זמן רב, לפחות כמו פגרת קיץ, ומיד עם החזרה לפעילות האינטנסיביות תהיה גבוהה, שני משחקים בשבוע. "מאמנים יצטרכו להתרגל", אמר מאמן נבחרת שוודיה יאנה אנדרסון. "תהיה משימה קשה לגרום לשחקנים להיות כשירים להרבה משחקים בפרק זמן קצר, ודאי אחרי הפסקה ארוכה שנגרמה מהווירוס". לכן אישרה פיפ"א בשבוע שעבר ביצוע של חמישה חילופים (ועוד אחד בהארכה), ואם אתם חוששים מעצירות מרובות של המשחק, כפי שרואים בליגות לגילים הצעירים שם יש יותר חילופים, אז מותר אמנם חמישה חילופים, אבל רק בשלושה "חלונות" שונים, בהם ניתן יהיה להחליף יותר משחקן אחד.
מצבים נייחים
פה לא מדובר, לפחות לא כרגע, בשינוי חוקתי כתוב, אבל במדינות שונות יש כוונה להורות לשחקנים להימנע ככל הניתן מהמגע האופייני במצבים נייחים. כולנו יודעים איך נראית הרחבה בזמן הרמת כדור קרן – תפיסות, חיבוקים, תקיעת אצבעות ונעיצת ציפורניים. לא מומלץ. שחקנים לא נוגעים הרבה אחד בשני בזמן משחק כדורגל, מדובר בפחות משתי דקות של מגע מצטבר, אבל כמעט כל המגע הזה מתקיים בזמן מצבים נייחים.
סטריליזציה של הכדור
עם החזרה לאימונים העלו מערכות הבריאות במדינות השונות את ההפרדה בין אימונים עם כדור לבין כאלה בלעדיו. הנגיף, כך מספרים, נשאר על משטחים – כמו כדור – ולכן הולכים לחטא אותו, עדיף כמה שיותר. "כל הכדורים יעברו סטריליזציה לפני משחקים, אחריהם וגם במהלך ההפסקה", הסביר רפאל ראמוס, נשיא רופאי קבוצות הכדורגל בספרד. "גם אם שחקן יספוג כדור בפנים במהלך משחק, זה יהיה מכדור נקי ומחוטא". גם מביאי כדורים לא יהיו, או שיהיו במספר מצומצם לעומת העבר. לכן יסדרו כמות גדולה של כדורים מסביב למגרש, ושחקנים יצטרכו לרוץ בעצמם אחרי הכדור ולהחזיר אותו למגרש. זה יכול לגרום לעיכובים, אבל בימים אלה, ללא כדורגל בכלל, אנחנו ממש לא בררנים.