שתף קטע נבחר

 

תקודם תוכנית לייצור אנרגיה מפסולת בחירייה

במשרד להגנת הסביבה הדגישו כי מתקני השבת האנרגיה - שיקודמו גם במורשה ובאשדוד - נפוצים מאוד בעולם, וחלקם ממוקמים במרכזי הערים או בסמיכות להן. השר אלקין: "התחנות יאפשרו לצמצם דרמטית את אחוזי ההטמנה בישראל"

האם בקרוב נעבור ליד תחנת הכוח חירייה? המשרד להגנת הסביבה החל בקידום סטטוטורי של שלושה מתקני השבת אנרגיה מפסולת: בצומת מורשה, בחירייה, ובאזור התעשייה הצפוני באשדוד. במשרד להגנת הסביבה אמרו כי קידום המתקנים הוא חלק מהאסטרטגיה של המשרד לטיפול סביבתי בפסולת העירונית, במטרה לצמצם את היקף ההטמנה והמפגעים סביבתיים הרבים הנוצרים בעקבותיה. היקף ההשקעות הוא 4 מיליארד שקל.

 

אתר הפסולת חירייה. ארכיון (צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן) (צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן)
אתר הפסולת חירייה. ארכיון(צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן)

 

בדיון שנערך היום (ב') בוועדה לתשתיות לאומיות (הות"ל) על פי סעיף 77 לחוק התכנון והבנייה, מליאת הוועדה הודיעה על כוונתה לקדם את שלוש התוכניות למתקני השבת אנרגיה מפסולת. תוכניות אלו מצטרפות לתוכניות נוספות למתקני השבת אנרגיה, שכבר מקודמות בוועדה.

 

מתקני השבת האנרגיה מנצלים את הערך האנרגטי שבפסולת לצורך יצירת חשמל, ומהווים את החלופה הסביבתית, לצד המיחזור, להטמנת פסולת. על-פי יעדי המשרד להגנת הסביבה, בשנת 2030, 51% מההפסולת תמוחזר, 26% בלבד תועבר להטמנה ו-23% מההפסולת תטופל במתקנים להשבת פסולת לאנרגיה.

 

על-פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, כדי להגיע ליעדים אלה, בהתאם לגידול האוכלוסייה והגידול הנלווה בפסולת, עד לשנת 2030 יידרשו 3-4 מתקנים. עד לשנת 2040, לצד הקמת מתקני השבת האנרגיה נוספים, תופסק ההטמנה. במתקנים ישולבו מערכות רב-שלביות מתקדמות לטיפול באוויר. תקני הפליטה יהיו מבוססים על הסטנדרטים האירופיים המתקדמים ביותר, והמתקנים יעמדו כולם בחוק אוויר נקי.

 

במשרד להגנת הסביבה הדגישו כי מתקני השבת האנרגיה נפוצים מאוד בעולם, וחלקם ממוקמים במרכזי הערים או בסמיכות להן. קידום התוכנית התאפשר לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה, בישיבתה מתחילת 2018 אישרה את מסמך המדיניות שהכין המשרד להגנת הסביבה בנושא קידום מתקנים להשבת אנרגיה מפסולת עירונית (מתקנים תרמיים). באשר לשאר אזורי המדינה: המשרד להגנת הסביבה בחן רשימה ארוכה של אתרים אפשריים, ובכוונתו לקדם תוכניות נוספות - בין אם על-ידו ובין אם על-ידי יזמים פרטיים. המכרזים יקודמו בשיטת PPP, במכרזים משותפים בוועדה הבין-משרדית, בשיתוף עם החשב הכללי במשרד האוצר.

 

המנכ
המנכ"ל סמט והשר אלקין בטקס הנחת אבן פינה באתר השבת אנרגיה במישור אדומים(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

 

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, אמר: "מדינת ישראל עד היום הוצבה במקומות האחרונים מבין מדינות ה-OECD בנושא ניהול שוק הפסולת ואחוזי הטמנת הפסולת. הטמנת פסולת פוגעת בקרקע, במקורות המים ואף מייצרת זיהום אוויר שמסכן את בריאותנו ואת הסביבה. אחת המטרות המרכזיות בקדנציה שלי הייתה להתחיל לשנות את הנתון הזה ולהביא את מדינת ישראל לעמוד בסטנדרטים של מדינות מערב בתחום זה. הקמת מתקני השבת האנרגיה בסטנדרטים אירופיים גבוהים תאפשר לצמצם דרמטית את אחוזי ההטמנה בישראל, בדומה למה שקורה ברוב המוחלט של מדינות המערב. אנחנו במשרד להגנת הסביבה שמחים על קידום התוכנית שלנו, ונמשיך בקידום מהיר של האסטרטגיה לטיפול סביבתי בפסולת שפיתחנו".

 

מנכ"ל המשרד, גיא סמט, הוסיף: "שוק חדש של מתקני טיפול בפסולת מתקדמים, מיחזור ויצירת אנרגיה יתפתח בישראל ויוביל לצמיחה ירוקה ולהשקעות סביבתיות בהיקף של מיליארדי שקלים, תוך שיפור איכות הסביבה. קידום התוכניות למתקני השבת אנרגיה במרכז הארץ הוא צעד חשוב בעמידה ביעדי המשרד לצמצום ההטמנה ולמניעת מפגעים סביבתיים. לצד מניעה במקור, המשרד להגנת הסביבה מוביל צעדים רבים להעלאת יעדי המיחזור וההשבה באמצעות מיון והפרדת פסולת, הן בבתי התושבים והן במתקני מיון מתקדמים; פריסה והקמה של מתקני מיחזור וטיפול; ורק הפסולת שאינה בת מיחזור תטופל במתקנים להשבת אנרגיה מפסולת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן
אתר הפסולת חירייה
צילום: אלבטרוס, אמנון גוטמן
מומלצים