זעקת המתמחים: "בשעה ה-26 למשמרת כבר לא זיהיתי את החולה"
ועדת העבודה והרווחה תדון מחר במצוקת הרופאים המתמחים שחוזרים ממשמרות של 12 שעות לתורנויות של יותר מיממה. "הנהיגה הביתה היא לא פחות מהישרדות", סיפר מתמחה ברפואת ילדים. רופא בכיר נזכר: "קשה לקבל החלטות מצילות חיים, יש פתח לטעויות"
אחרי ההפגנה של אלפי המתמחים שמחו על המשמרות הארוכות בבתי החולים, תתכנס מחר (יום ג') הוועדה המיוחדת לענייני עבודה ורווחה לדון בתנאי העסקתם. המתמחים, ובראשם הארגון "מרשם", דורשים לקצר את המשמרות למתכונת של 12 שעות כפי שעבדו בתקופת הקורונה. "הקורונה הוכיחה שכשרוצים - יכולים. אנחנו לא רוצים לחזור אחורה", ציינו המתמחים.
ד"ר יונתן גופר, המתמחה ברפואת ילדים, סיפר כי הוא חש שבריאותו בשלוש השנים האחרונות נפגעה משמעותית. "אני עושה פחות ספורט, אוכל פחות בריא וכל נהיגה הביתה אחרי המשמרת היא לא פחות מהישרדות", סיפר ל-ynet. ביום שישי האחרון, נזכר ד"ר גופר, הוא חזר ממשמרת של 26 שעות ובלם את רכבו רגע לפני שנכנס לצומת ברמזור אדום. "הייתי כל כך קרוב, היה לי מזל שלא קרה אסון", אמר. לדבריו, זה כלל לא חריג, והוא מרגיש את העייפות אחרי הרבה משמרות בבית החולים: "אני נוהג עם דמעות בעיניים, פשוט לא מצליח לשמור אותן פקוחות".
מעבר לסכנה האישית, סיפר ד"ר גופר על הטיפול בחולים שאחרי שעות עבודה רבות, הוא פחות יעיל. "אף בנאדם לא היה רוצה לקבל טיפול מאדם שער כבר 26 שעות, כמו שלא היו רוצים לעלות על אוטובוס עם נהג שער כבר 26 שעות". עוד הוסיף כי "אנחנו באים למקצוע הזה כי אנחנו רוצים לעשות טוב, אבל כשאתה עייף ורעב ב-4 לפנות בוקר, אתה עצבני ולפעמים גם לא מצליח לעשות דברים כל כך בסיסיים"
גופר הוסיף כי "עכשיו כשראינו שאפשר לעבוד אחרת, אנחנו כל כך נסערים שרוצים להחזיר אותנו אחורה. זה מעצבן אותי שאני אחראי לבריאות של אנשים - ולא דואג לעצמי. אני לא רוצה שנגיע למצב שמתמחה ימות מחר בתאונת דרכים או מהתקף לב בגלל התנאים שאנחנו נאלצים להתמודד איתם".
ד"ר ח', מתמחה בנוירולוגיה שנמצאת בהיריון וממשיכה לעבוד במשמרות הארוכות, סיפרה גם היא על ההתמודדות המתאגרת. "הייתי במשמרת שמישהו הגיע בבוקר, בשעה ה-26 שלי, ולא זיהיתי אותו בכלל", סיפרה. "הוא שאל אותי שאלה, ולא זכרתי את הפרטים של התיק שלו. אמרתי לו שאני ממש מצטערת, אבל אני לא רואה יותר בעיניים".
ח' ציינה כי ככל שחולפות השעות במשמרת, כך גם מידת הסבלנות שככל שחולפות השעות במשמרת, כך גם מידת הסבלנות כלפי המטופלים יורדת. "בשעות המאוחרות של הלילה קבלת ההחלטות הופכת להיות 'על אוטומט'. לא מצליחים לחשוב צלול ואפילו החמלה שלנו נשחקת, וזה משהו הכרחי". בתקופה האחרונה, מספרת ח', השיפור בשעות העבודה הביא גם לשיפור בתפקוד המתמחים: "הרגשנו הבדל עצום. יש שיפור באבחנות של המטופלים, הרבה פחות טעויות והרבה יותר סבלנות",.
גם ד"ר גיא בן בצלאל, אונקולוג בכיר בבי"ח תל השומר, שיתף בחויות הקשות משנותיו כמתמחה. "כשאתה צריך לקבל ב-12 בלילה את החולה העשירי למחלקה, אחרי שלא אכלת ולא נחת, יש פתח להרבה יותר טעויות", אמר בן בצלאל. "אתה מגיע הביתה ב-10:30, אחרי שהיית בבית החולים מ-07:00 בבוקר שלפני. היום, עבור שאר האנשים, רק התחיל. הילדים כבר במסגרות ואתה לא ממש מצליח לחזור לישון, וככה זה נמשך עוד יום ועוד יום", סיפר.
גם לדברי בן בצלאל, הקושי הפיזי פוגע בתפקוד הרופאים. "ברור שאם יעירו אותי למטופל ב-4 בבוקר, יהיה לי קשה לקבל החלטות מצילות חיים. כל אירוע כזה שלא תפקדת הוא עם השלכות עצומות". השעות הארוכות והמחסור השינה משפיעים על הרופאים גם בחייהם האישיים: "זה פוגע לך ביומיום, זה פוגע לך במשפחה, הכל הופך להיות פחות אפקטיבי. אתה פחות פנוי ללמוד ולהשתפר - המשמעות היא גדולה".
בעיניו, אין בכלל שאלה אם קיצור השעות הוא הכרחי. "על הדרך אולי אפשר להתווכח, אבל זה שעושים את זה כבר שנים, זה לא אומר שזה נכון. זה פוגע במטופלים, וזה לא אנושי לעבוד ככה", אמר בן בצלאל.
אתמול פנתה יו"ר ארגון המתמחים ד"ר ריי ביטון במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, וכתבה כי "אין לנו שום כוונה לוותר על הדרישה הבסיסית שלנו לעבוד בתנאים של בני אדם. אנו מבקשים פגישה דחופה עוד השבוע, על מנת להתחיל וליישם באופן מיידי מתווה לקיצור התורנויות מ-26 שעות ל-16 שעות, באמצעות הוספת תקנים באופן מיידי". נתניהו עדיין לא הגיב על מכתב המתמחים.