שני תפקידים, שגריר אחד: האתגר האמריקני הכפול של ארדן
המעבר מהמשרד הממשלתי התובעני לדיפלומטיה הזוהרת באו"ם ובהמשך גם בוושינגטון, מעורר תהיות בקרב שגרירים לשעבר בארה"ב בנוגע ליכולתו של ארדן למלא את שני התפקידים במקביל. סלי מרידור: "זה בלתי אפשרי". דני אילון: "ניתן לביצוע בעידן הזום". וגם: איך ג'ו ביידן יכול לשנות הכול?
הם היו שם לפניו, נגעו בתהילה, הובילו את הקו המדיני של ישראל - ועכשיו נושאים מבט לעבר הדיפלומט החדש שיישא על כתפיו תפקיד כפול באדמת ארה"ב. יום לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע באופן רשמי על מינויו של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן לתפקיד שגריר ישראל באו"ם ובהמשך לתפקיד שגריר ישראל בארה"ב, ניסינו להבין מול נציגים של המדינה בעבר אם המשימה הכפולה אפשרית.
"שני התפקידים מאוד אינטנסיביים, תובעניים וחשובים", אמר סלי מרידור שכיהן כשגריר ישראל בארה"ב בין 2006 ל-2009. "יש לתפקידים האלה אופי אחר וקהל אחר שצריך לעסוק בו. השגריר בוושינגטון עסוק בין היתר בפיתוח קשרים עם הממשל האמריקני, שימור ופיתוח קשרים עם הקונגרס ומעקב אחרי התפתחויות בעולם של מדיניות ארה"ב".
"מערכת היחסים בין ישראל ובין הקונגרס צריכה להיות מאוד צמודה, צריך להיות מחובר לתקשורת ולמכוני המחקר של וושינגטון שמחוברים לקונגרס ולחשוב על השינויים הדמוגרפיים ואיך משלבים את המעמד המיוחד של ישראל בציבור האמריקני. לעומת זאת, לשגריר באו"ם יש 'קהל לקוחות' לגמרי אחר הוא מסתכל על מדינות העולם וצריך לטפח קשרים עם שגרירי העולם שמשרתים בארה"ב. המפה שלו היא שונה לחלוטין".
מרידור סבור כי הוא בעצמו לא יכול היה למלא את שני התפקידים במקביל. "כל תפקיד דורש תשומת לב אחרת ולמעשה מדובר במערכת היחסים הכי חשובה של ישראל. היא רגישה ועדינה ונמצאת עכשיו תחת לחץ בזירה הפוליטית וצריך לשמור בעדינות רבה על היחסים הטובים בשני האגפים האלה, גם בתוך החברה האמריקנית, וצריך גם לחשוב לא רק איך מנהלים את היחסים היום אלא איך מקרבים את הלבבות של הדור הצעיר האמריקני.
"התפקיד של השגריר בוושינגטון הוא כאמור מאוד אינטנסיבי, מאוד תובעני וחיוני כי מערכת היחסים בין ארה"ב לישראל היא קריטית לנו ולכן קשה מאוד יהיה לבצע את התפקידים במקביל, אך אני מאחל לארדן המון בהצלחה".
ארדן, שמסיים חמש שנים בתפקידו הנוכחי, יהיה הנציג הישראלי ה-18 של ישראל באו"ם ובהמשך ה-19 בשגרירות בוושינגטון. היחיד שעשה לפניו את התפקיד הכפול היה אבא אבן המנוח, בשנות ה-50. בהתאם להחלטה המשותפת עם ראש הממשלה נתניהו, ארדן יחליף באו"ם את השגריר דני דנון - ולאחר הבחירות בארה"ב בנובמבר הקרוב יחליף את השגריר בוושינגטון רון דרמר.
מייקל אורן, שגריר ישראל בארה"ב בין 2009 ל-2013, ציין כי התפקיד בוושינגטון הוא "פי 100 יותר קשה" מאשר זה שבניו יורק. לדברי אורן, "התפקיד בלי סופ"שים, בלי לילה, וכל הזמן מתעסקים עם מאות מחוקקים אמריקנים, שרים, סגני שרים, צה"ל, מוסד, שב"כ, כלכלה וכל הקהילות.
"רק הקהילות היהודיות זו משרה מלאה. אמריקה זה לא מדינה, זה יקום. האו"ם, לעומת זאת, זה לא מטלה מאוד גדולה, הלו"ז בעיקר בא לידי ביטוי במשך שלושה חודשים לקראת העצרת הכללית וזה גם תפקיד שכמעט אי אפשר להיכשל בו לעומת השגריר בוושינגטון שהוא הרבה יותר מורכב, קשה ומאתגר".
"זה תלוי בציפיות ובאתגרים"
בהשוואה לתקופתו באמריקה, ציין אורן כי "בזמן שאני תפקדתי כשגריר ישראל בארה"ב לא היה אפשרי לעשות את שני התפקידים במקביל. לא שלא יכולתי כי אני בא מרקע מדיני, אבל בתקופה שלי היינו במשברים מתגלגלים בתקופת אובמה. הוא קרא תיגר על המדינה מכל מיני בחינות, אם זה בנושא המדיני ובנושא האיראני ועשינו ניסיון עז ליישר את ההדורים שם והיה מאוד קשה.
"הזמנים השתנו והממשל הזה של טראמפ הוא יותר קל, אבל אי אפשר לדעת מה יהיה בנובמבר ומה שאפשר להגיד זה שרוב הסיכויים שאם ג'ו ביידן ייבחר, הוא לא ימשיך את הטיפול במתווה טראמפ אלא במתווה אובמה כמו החזרת התמיכה בפלסטינים והחזרת ההסכם הגרעיני עם איראן. אלה יהיו אתגרים קשים מאוד לכל בן אדם, בלי קשר לארדן, למלא את שני התפקידים במקביל".
עם זאת, אורן חושב שמילוי שני התפקידים בעת ובעונה אחת תלוי בציפיות ובאתגרים של השגריר. "אני מכיר את התפקידים, עקרונית זה אפשרי. השאלה מה הציפיות מאותו השגריר, מי הממשל, מה האתגרים שיעמדו בפניו. כל עוד העולם עוסק בקורונה, לא יהיו תהליכים דרמטיים באו"ם ובוושינגטון ולכן זה יהיה אפשרי".
דני אילון, שגריר ישראל בארה"ב בין 2002 ל-2006, טוען חד-משמעית כי ניתן למלא את שני התפקידים במקביל. לדבריו, "אבא אבן עשה את זה תשע שנים בשנות ה-50. זו הייתה תקופה אחרת אבל לא פחות מאתגרת, היו גינויים באו"ם והיה את מבצע סיני באמצע והוא עשה את זה יפה מאוד. יש הרבה ממשק משותף בין וושינגטון והאו"ם כי בסך הכול ההחלטות של ארה"ב לגבי אם להטיל וטו או לא להטיל וטו מתקבלות בוושינגטון, והחשיבות של השגריר היא בכך שהוא דואג שהאמריקנים יטילו את הווטו ולכן במילוי שני התפקידים בו זמנית יש אף יתרון גדול".
אילון מעיד שהתפקיד שמילא היה אכן אינטנסיבי, אך לדבריו אין מניעה מלקיים את שני התפקידים בו זמנית. "רוב העבודה של השגריר בוושינגטון היא מול הקונגרס אבל הוא אחראי על כל ארה"ב והסברה שם, והוא נוסע להיפגש עם מושלים בכל המדינות, אז אני מניח שהוא ייסע פחות למדינות רחוקות אבל זה רק עניין של סדרי עדיפויות. זו בסך הכול כמה שעות נסיעה בין וושינגטון לניו יורק, ובאו"ם בסך הכול עובדים שלושה חודשים לפני העצרת הכללית. בעידן היום של האינטרנט והזום אפשר בהחלט למלא את שני התפקידים במקביל".
אילון, שמכיר מקרוב את השגריר הנבחר, טוען כי "לארדן יש כישורים דיפלומטיים ופוליטיים והכי חשוב שיש לו את הקשר והאמון עם ראש הממשלה. צריך לזכור שגלעד ארדן בארבע השנים האחרונות היה אחראי על ה-BDS, ואת כל העבודה הדיפלומטית של משרד החוץ עשה המשרד של ארדן. מהבחינה הזו זה עשה לו טוב.
"אין ספק שנתניהו נקלע לפלונטר רציני שיש לו יותר שרים ופחות מקומות בממשלה ואולי זה ייראה כאילו הוא מבריח אותו, אבל בטווח הרחוק זה יתרון לארדן כי הוא עשה את כל התפקידים פה והוא חזק במרכז הליכוד ויש לו ברקורד שר בכיר וחבר קבינט, וההשלמה שתהיה לו בזירה הבינלאומית תעזור לו בלרשת אולי את מקומו של ביבי".
אלון פנקס, הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק בשנים 2000-2004, טוען כי אפשר לחשוב על איחודי תפקידים רק אם מדובר על שירות באותה עיר. "אלה שני תפקידים ששניהם מחייבים תשומת לב של 100 אחוז. לעיתים די קרובות התפקידים יהיו בניגוד עניינים. זה עניין של טיפוח יחסים עם סנטורים מצד אחד ושגרירים באו"ם מצד שני, וגלעד ארדן שהוא בן אדם מוכשר מאוד, לא יוכל לבצע את שני התפקידים במקביל".