מחקר בדק: אילו ילדים יחלו בצורה קשה יותר בקורונה
חוקרים בארה"ב שבדקו כמה עשרות ילדים, מצאו כי אלה שלקו בקורונה והיו במצב קשה, סבלו ממחלות רקע. המחקר לא כלל ילדים שלקו במחלת ה"קווסאקי", שיש המקשרים אותה לתחלואה בנגיף הקורונה. בעולם, מספר מקרי תמותת הילדים מקורונה נותר, למרבה המזל, נמוך מאוד
ככל שהדיווחים על הנדבקים בקורונה האמירו ברחבי העולם, היה נראה שילדים מוגנים מהדבקה או לפחות ממחלה חמורה המובילה לאשפוז. אבל דיווחים ברחבי העולם מראים שישנם לדים הלוקים בתחלואה קשה ביותר, שבחלק מהמקרים עלולה להוביל גם לתמותה.
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics נותן הצצה ראשונית לילדים שנפגעו קשה מנגיף הקורונה. המחקר, שנערך בבית החולים לילדים בטקסס ובמכללת ביילור לרפואה, סקר 48 ילדים חולים בנגיף הקורונה, שאושפזו ביחידות לטיפול נמרץ ברחבי ארה"ב וקנדה בסוף חודש מרץ ובתחילת אפריל.
המחקר הראה שרובם של הילדים (83%) – סבלו ממחלות רקע ובהן מחלות לב מולדות, שיתוק מוחין או מחלות דיכוי חיסוני כמו סרטן. הרופאים תיארו ילדים אלה, כ"מורכבים מבחינה רפואית". רבים מהילדים חלו שוב בהתלקחות של המחלה הקיימת.
המחקר לא כלל ילדים שלקו במחלת ה"קווסאקי", המלווה בדלקת של כלי הדם, או בתסמונת הנדירה שהתגלתה לאחרונה כקשורה ב-COVID19 וגורמת לתסמונת דלקתית רב מערכתית. כמעט שלושת רבעים מהילדים סבלו מתסמינים נשימתיים, וכמעט רבע לקו בפגיעה בשתי מערכות איברים לפחות.
הממצאים הראו עוד כי לא נמצא פרוטוקול טיפולי עקבי אחד, שהביא לקיצור משך המחלה או להארכת תוחלת החיים. בין הטיפולים שנבדקו – התרופה נגד מלריה, הידרוקסיכלורוקווין, האנטיביוטיקה אזיתרומיצין, ותרופות אנטי ויראליות.
מנגד בעולם, מספר מקרי תמותת הילדים מקורונה נותר, למרבה המזל, נמוך מאוד ועומד על מקרים בודדים. לאחרונה התגלה כאמור, סיבוך של המחלה בילדים, הקרוי מחלת קווסאקי, המלווה בחום גבוה שנמשך בין שלושה לחמישיה ימים ויותר, נפיחות בבלוטות הלימפה, לשון אדומה ("לשון תותית"), אודם בלחמיות העיניים, יובש בשפתיים, קילופים באצבעות הידיים, ודלקת בכלי הדם.
מחלת קווסאקי תוארה לראשונה בשנת 1967 על ידי רופא ילדים יפני, שגילה יותר ויותר ילדים הסובלים מתסמיניה שסופם סיכון גבוה לאוטם בשריר הלב ופגיעה בעורקים גדולים. הטיפול במחלה כולל מתן של תמיסת נוגדנים לתוך הווריד במינון גבוה למשך מספר שעות, וטיפול באספירין למשך מספר שבועות.
על אף הפגיעה הנדירה בילדים, הנתונים בכלל העולם, ובהם גם ממרכזי ההדבקה הנרחבים של הקורונה בסין, ארה"ב, איטליה, ספרד ובריטניה, מראים, כאמור, שילדים נדבקים פחות בנגיף הקורונה, וככל הנראה בעלי פוטנציאל הדבקה נמוך יותר.
איך הקורונה משפיעה על הילדים
צילום: Shutterstock
מומלצים