להציל את התיירות: באירופה דוחפים לפתיחת גבולות
גרמניה תפתח מעברי גבול כבר השבוע, "בועת תנועה" בין הבלטיות – ובאיחוד האירופי יקראו לחדש טיסות: "מסכות לנוסעים, אבל בלי מושב ריק באמצע". את איטליה חלק מחריגים, בספרד מדווחים: הגבולות יישארו סגורים עד יולי. באנגליה מבולבלים מההקלות, צפיפות בשעות השיא באוטובוסים וברכבות
התפשטות נגיף הקורונה באירופה נמצאת כבר כמה שבועות במגמת ירידה, וביבשת מתחילים כעת להקל לא רק בהגבלות בתוך המדינות, אלא גם בתנועה שביניהן. בצהריים (ד') הודיעה גרמניה כי תחל לפתוח את הגבולות שלה עם מדינות שכנות כבר השבוע, בעוד בנציבות של האיחוד האירופי נערכים לקרוא לפתיחת הגבולות וחידוש הטיסות בשטחי היבשת.
משבר הקורונה – עוד בעולם:
מכונות מהסוג שהרג חולי קורונה ברוסיה נשלחו לארה"ב
קוריאה לגייז: בואו להיבדק לקורונה, לא תוצאו מהארון
שר הפנים הגרמני, הורסט זיהופר, אמר היום במסיבת עיתונאים כי מסוף השבוע הנוכחי מעברי גבול נוספים עם צרפת, שווייץ ואוסטריה יחלו לפעול, ולא רק כמה מעברי גבול נבחרים כפי שנעשה עד כה בתקופת המשבר. הרשויות יפסיקו לדבריו לערוך בדיקות באופן גורף במעברים, ויערכו רק בדיקות נקודתיות. בנוסף, ביום שישי גרמניה תפתח את הגבול עם לוקסמבורג.
זיהופר הוסיף כי היעד של ארצו הוא לחדש את התנועה החופשית בתוך גבולות האיחוד האירופי עד 15 ביוני, אך הוא הזהיר כי אם תהיה התפרצות נוספת של הנגיף יהיה צורך לחדש את הגבלות התנועה. גרמניה, נזכיר, הטילה הגבלות על התנועה מצרפת, שווייץ, אוסטריה ודנמרק ב-16 במרץ, ואנשים ללא סיבות שמצדיקות את המעבר בגבול לא הורשו לעבור דרכו.
השר הגרמני ציין כי ארצו מוכנה לפתוח גם את הגבול עם דנמרק, אך אמר שהדבר נמצא כעת בבדיקה של הרשויות שם. לדבריו, כעת מוקדם מדי להקל בהגבלות התנועה מאיטליה, ותהיה לו "בעיה גדולה" להתיר בשלב זה כניסה של אזרחים מארה"ב – אך הוסיף שמאזורים בטוחים בסין הוא סבור כי תותר כניסת נוסעים בחודש הבא.
שכנותיה המזרחיות של גרמניה, פולין וצ'כיה, סגרו גם הן את הגבולות. פולין הודיעה היום כי תאריך את ההגבלות על כניסת זרים. זוהי הפעם הרביעית שהיא מאריכה את האיסור הזה, והוא אמור להימשך כעת לפחות עד 12 ביוני. מנגד, בתוך פולין הודיעו הרשויות על הקלות שונות, וקניונים, בתי מלון, גני שעשועים וכמה מהגנים יוכלו לפתוח מחדש את שעריהם.
גם קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ התייחס היום לסוגיית הגבולות. הוא אמר כי גם לארצו אין כוונה כעת לפתוח מחדש את הגבול עם איטליה, כיוון שלפי שעה המספרים המדווחים בה עדיין לא מאפשרים זאת. קורץ הוסיף כי בשבוע הבא הוא מתכוון לחשוף תוכנית לפתיחת הגבולות עם שכנותיה המזרחיות של אוסטריה.
מדינות נוספות באירופה שמתכננות כעת לפתוח גבולות באופן חלקי הן שלוש המדינות הבלטיות, אסטוניה, ליטא ולטביה, שהכריזו על יצירת "בועת תנועה" ביניהן. מוקדם יותר היום הודיעה גם נורבגיה כי תאפשר לאזרחים ממדינות אירופיות לבקר בשטחה, אם הם גרים שם או שיש להם שם בני משפחה שאותם הם רוצים לבקר.
באיחוד רוצים לחדש את התיירות בקיץ
מנגד, בספרד מתכננות הרשויות להשאיר את הגבולות סגורים לרוב הזרים לפחות עד יולי. כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס מפי שני גורמים במשרד החוץ שם. ספרד אמנם החלה להקל בהגבלות על אזרחיה, אך במקביל החליטה להורות על זרים שנכנסים לגבולותיה להיכנס לבידוד למשך 14 יום, צעד שמשמעותו הפרקטית סגירה של הגבולות הימיים והאוויריים. תוקף הוראת הבידוד לזרים אמור לפוג ב-24 במאי, אך ניתן להאריכו. הגורמים ששוחחו עם רויטרס אמרו כי בכל מקרה, הגבלות התנועה צפויות להישאר הרבה מעבר לסוף החודש, גם אם משמעות הדבר המשך הפגיעה הקשה בענף התיירות שם.
ספרד, יצוין, דיווחה היום על עוד 184 חולי קורונה שמתו בתוך יממה, עלייה קלה לעומת המספר שדווח אתמול, 176. מספר המתים הכללי במדינה עלה בכך ל-27,104. מספר הנדבקים עלה בכ-600 ל-228,691.
במקביל לדיווח של רויטרס מספרד, סוכנות הידיעות חשפה היום טיוטה של הנציבות האירופית, הגוף המבצע של האיחוד, שבו נקראים המדינות החברות בו לפתוח במהרה את הגבולות ביניהן ולחדש גם את התחבורה האווירית.
התפרצות הנגיף באירופה הובילה במרץ להפסקה של כמעט כל התנועה בין מדינות היבשת. אפילו בתוך אזור שנגן, שבו הגבולות בין 26 המדינות החברות בו הם לרוב בלתי נראים לעין, 17 מדינות הטילו הגבלות תנועה. תעשיית התיירות ביבשת ספגה מכה קשה ביותר, כמו בשאר העולם. המוזיאונים, הטירות, החופים והכיכרות ביבשת נותרו שוממים מאז אמצע מרץ. באיחוד האירופי שוקלים כעת לפי המסמך הזה לחדש את התנועה בעונת התיירות של יוני-אוגוסט, שהרווח ממנה מוערך בכ-150 מיליארד אירו.
גם בטיוטה הזו שחשפה רויטרס מודגש כי אם תהיה התפרצות נוספת, יהיה צורך בחידוש ההגבלות. מהמסמך לא ברור אם לא-אירופים יוכלו לבקר במדינות האיחוד בקיץ. מודגש בו כי "לטווח הקצר", תנועה ותיירות פנים-אירופיות צריכות לקבל עדיפות. יודגש כי הנציבות האירופית יכולה רק להמליץ למדינות השונות כיצד לפעול, ולא לחייבן לפעול בדרך זו או אחרת.
לפי הטיוטה, נוסעים במטוסים יידרשו לעטות מסכות, אך אין צורך להשאיר את המושב האמצעי ריק. הטיוטה קוראת לפתיחתם מחדש של בתי המלון והחופים. "עד אשר יימצא חיסון או טיפול, יש לשקול את הצרכים והיתרונות של התיירות אל מול הסיכון של יצירת התנאים להתפשטות מחודשת של הנגיף, שעשויה לגרום לעלייה במקרים ולהטלה מחדש של צעדי בלימה", נכתב בטיוטה.
סוכני נדל"ן בבית כן, אבל חברים לא?
בינתיים, בבריטניה נכנסו לתוקף ההקלות שעליהן הכריז בתחילת השבוע ראש הממשלה בוריס ג'ונסון. ההקלות, עם זאת, חלות רק על תושבי אנגליה ולא על תושבי אזורים אחרים בממלכה המאוחדת – וויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד. אזורים אלו ממשיכים לשמור על הקריאה לתושבים להישאר כמה שיותר בבתים.
במסגרת ההקלות יכולים כעת האנגלים לצאת להתעמלות יותר מפעם אחת ביום ואף עם אדם אחד שלא מתגורר עמם, אם כי עליהם לשמור על מרחק. מגרשי טניס, כדורסל וגולף נפתחו מחדש, והאנגלים יכולים כעת להתרחץ בים ובאגמים.
רבים נענו הבוקר לקריאתו של ג'ונסון למי שלא יכול לעשות את עבודתו מהבית לצאת למקום העבודה שלו. עובדים רבים במפעלים ובמגזרים אחרים נקראו לשוב לעבודה. בלונדון, רכבות הנוסעים היו עמוסות מבשבועות האחרונים, אך עדיין כמות הנוסעים בהן הייתה נמוכה מהשגרה שלפני המגפה. הנוסעים, ברוב המקרים לפחות, השתדלו לשמור על מרחק, אם כי תמונות שהפיצה רשת "סקיי ניוז" הראו כי בשעות השיא לא תמיד נשמרו הכללים הללו.
ראש העיר לונדון סאדיק חאן קרא היום לתושבי הבירה להמשיך לשמור על כללי הריחוק ולהישאר בבית. "הסגר לא הוסר", הוא צייץ בטוויטר. "בבקשה שימרו על ריחוק חברתי והישארו בבית כמה שאפשר. אם אתם צריכים לצאת לנסיעה חיונית בתחבורה הציבורית, עטו מסכה לא רפואית כדי להגן על אחרים".
בבריטניה, שבה מתו מהנגיף יותר מ-40,000 חולים (בנתון זה היא מדורגת שנייה בעולם, לאחר ארה"ב), נמתחת ביקורת קשה בממשלה, בטענה שההנחיות החדשות מבלבלות.
הנגיף הגיע למדינה שבה רה"מ חשוד ברצח
ב"סקיי ניוז" שאלו את שר התחבורה גרנט שאפס מדוע סוכני נדל"ן הורשו לחדש את הביקורים בבתים, בעוד שלתושבים אסור עדיין לארח אנשים בבתיהם. "האמת היא, שאתה חייב להתחיל איפשהו. המסר של הסגר היה מאוד ברור – זה היה פשוט להישאר בבית. עכשיו כשאנחנו מתחילים להיפתח, כמובן, חייבים לקבל החלטות", השיב שאפס. "אין דרך מושלמת לעשות את זה", הוא הוסיף. כמו בישראל, גם בבריטניה נשמעו טענות מצד הורים שאין להם עדיין דרך לצאת למקומות העבודה, כל עוד בתי הספר נותרים סגורים.
בתוך כך, אחר הצהריים דיווחה ממלכת לסוטו הקטנה באפריקה על מקרה ראשון של הידבקות בנגיף הקורונה. לסוטו היא המדינה ה-54 ביבשת האפריקנית שמדווחת על הגעת הנגיף לשטחה. לפי הרשויות במדינה שבה יש כ-2 מיליון תושבים, הנדבק שהתגלה הגיע לאחרונה מחו"ל. הוא לא סובל מתסמינים של הנגיף. לסוטו, יצוין, מוקפת מכל עבריה בדרום אפריקה, שם דווקא מדווחות הרשויות על המספר הגבוה ביותר של נדבקים ביבשת, אם כי ביחס לאזורים אחרים בעולם גם מספר זה נמוך יחסית, 11,350.
למרות החשש מהתפשטות הנגיף באפריקה, שבה מערכות הבריאות רעועות ביותר, עד כה הוא התפשט שם באיטיות, ובכל רחבי היבשת אובחנו 69,500 נדבקים – אם כי ההערכות הן שהמספר האמיתי גבוה יותר בשל היקף הבדיקות המצומצם. ההודעה של לסוטו מגיעה גם בצל המשבר הפוליטי שם, כאשר ראש הממשלה תומאס תבאנה צפוי לפרוש מתפקידו עד סוף השבוע הבא, בעקבות קריסת הקואליציה שלו בפרלמנט. המשבר הפוליטי פרץ בעקבות החשד שהוא ואשתו הנוכחית רצחו את אשתו הקודמת לפני כשלוש שנים. שניהם הכחישו את ההאשמה הזו.