שתף קטע נבחר

 

לקראת ההשבעה: התיקים הסגורים ואלה שיחכו לרגע האחרון

אחרי שנתניהו הודיע כי עלה בידו להרכיב ממשלה - נסללה הדרך להשבעה. בקווי היסוד: "קבינט קורונה", חתירה לשלום - אך בלי ריבונות, ושמירה על אופיה היהודי של ישראל. נתניהו הציע לשר פרץ לעזוב את ימינה ולהתמנות לשר. המסמך המלא והמאבקים על המשרדים. שעת ההשבעה תידחה

כיממה לפני כינוס מליאת הכנסת לקראת השבעת הממשלה החדשה, שבה צפויים לכהן לא פחות מ-34 שרים כשברקע משבר הקורונה - הליכוד וכחול לבן פרסמו אמש (רביעי) את קווי היסוד להקמתה. החלק המרכזי נוגע למאבק בקורונה, אך יש התייחסויות גם לנושאים מדיניים, כלכליים וחברתיים. כמו כן, חלק מהתיקים כבר סוכמו - אך יש כאלה שעדיין ממתינים. בעקבות העיכוב בחתימה על ההסכמים הקואליציוניים, טרם ידוע מתי תתקיים ההשבעה.

 

לקריאת קווי היסוד המלאים של הממשלה - לחץ כאן

 

התיקים שסוכמו:  

ישראל כץ - אוצר

יולי אדלשטיין - בריאות

אופיר אקוניס - שיתוף פעולה אזורי

מירי רגב - תחבורה (אחרי שנה וחצי, אם תהיה רוטציה, תקבל כנראה את תיק החוץ)

אריה דרעי - פנים

יעקב אביטן - שירותי דת

יעקב ליצמן - בינוי ושיכון

אורלי לוי אבקסיס - חיזוק וקידום קהילתי (משרד חדש)

חצי חצי בנימין נתניהו בני גנץ ממשלת אחדות (צילום: gettyimages, טל שחר)
נתניהו וגנץ. חלוקת התיקים נמשכת(צילום: gettyimages, טל שחר)
 

 

הקרב על התיקים בממשלה החדשה    (צילום: משי בן עמי)

הקרב על התיקים בממשלה החדשה    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תפקיד נוסף שנסגר הוא יו"ר הכנסת, שאותו קיבל יריב לוין. מינויו דרוש עדיין הצבעה במליאה, וסיעת יש עתיד-תל"ם תציב מולו את ח"כ קארין אלהרר.

 

שישה תיקים טרם חולקו: משרד האנרגיה, המשרד לענייני מודיעין, המשרד לנגב, גליל ופריפריה, המשרד לענייני ירושלים ומורשת והמשרד להגנת הסביבה - שאותו ישמור ככל הנראה זאב אלקין.

 

גם המשרד לביטחון הפנים לא הובטח עדיין לאיש מהח"כים, אך ככל הנראה מי שיקבל את התיק הוא ח"כ אמיר אוחנה. כמו כן, נותרו שישה ח"כים שממתינים לקבל את התיקים שנותרו: אבי דיכטר, גילה גמליאל, צחי הנגבי, ציפי חוטובלי, יואב גלנט ודודי אמסלם.

 

את קווי היסוד של הממשלה פותחת התייחסות למאבק בנגיף הקורונה. בין היתר נכתב על הקמת קבינט קורונה שיטפל בכל הסוגיות שנגזרות מהמשבר, רכישת ציוד מתאים למאבק בנגיף והגברת התיאום בין הגופים השונים במערכת הבריאות. כמו כן, מופיעות התייחסויות לנושאים כלכליים שנגזרים ממשבר הקורונה כמו פריסת רשת ביטחון כלכלית-חברתית וטיפול ממוקד באוכלוסיות שנמצאות במצוקה מיוחדת.

3082 ()
בקווי היסוד: שמירה על אופיה היהודי של המדינה "מתוך זיקה למורשת ישראל"
 

לאחר מכן נכתב בקווי היסוד כי "מתוך אמונה כי לעם היהודי זכות בלתי ניתנת לערעור למדינה ריבונית בארץ ישראל, מולדתו הלאומית וההיסטורית של העם היהודי, תטפל הממשלה גם בכלל הסוגיות הנוגעות לשלומה, לביטחונה ושגשוגה של ישראל".

 

תחת החלק הזה מופיעה ההבטחה לחיזוק הביטחון הלאומי וכי הממשלה "תחתור לשלום, תבטיח את שלומם וביטחונם של אזרחי המדינה כולם, תפעל לגדוע כל איום על מדינת ישראל ותושביה ותחתור לשיפור מתמיד בתחושת הביטחון האישי של האזרח".

 

כמו כן, מופיעה הבטחה של הממשלה להקים את קבינט הפיוס שיחבר בין החברות השונות במדינה וכן לשמור על אופיה היהודי של המדינה "מתוך זיקה למורשת ישראל", זאת לצד כיבוד הדתות והמסורות של בני הדתות השונות "בהתאם למגילת העצמאות".

רפי פרץ  (צילום: לע
שוקל לעזוב את ימינה ולהיכנס לממשלה. רפי פרץ(צילום: לע"מ)
 

סעיף נוסף בקווי היסוד מבטיח כי "הממשלה תפעל לקיום התנהלות, שיח ופעולות באופן ממלכתי, שומר חוק, מכבד ומאחד בין חלקי החברה הישראלית כולה, גם בעת אי הסכמה". סעיפים אחרים בקווי היסוד נגעו בפיתוח הפריפריה, חיזוק הכלכלה, צמצום הפערים החברתיים במדינה ופעילות להגברת העלייה לישראל.

 

בליכוד נמשכו לתוך הלילה הדיונים הקדחתניים בדרך לחתימה על ההסכמים הקואליציוניים. שההסכם האחרון שהוגש למזכירות הכנסת היה בין גשר לליכוד. את ההסכמים צריך להגיש 24 שעות לפני השבעת הממשלה. ההערכה היא שבעקבות העיכוב בהגשת ההסכמים הקואליציוניים, התכנסות המליאה תידחה בכמה שעות. ח"כ אורלי לוי אבקסיס תכהן בראשות משרד חדש, כשרה לחיזוק וקידום קהילתי.

 

כמו כן הציע ראש הממשלה בנימין נתניהו ליו"ר הבית היהודי רפי פרץ לעזוב את סיעת ימינה ולהתמנות לשר לענייני ירושלים ומורשת. הצעה נוספת שניתנה לפרץ - לקבל תיק חדש בשם התיישבות ופרויקטים לאומיים. התיק נוגע ביחידות המזוהות עם הציונות הדתית כמו החטיבה להתיישבות ושירות לאומי. שר החינוך שוקל את ההצעה. פרץ נפגש אתמול פעמיים עם נתניהו, והוא צפוי לקחת החלטה אחרי שידון בעניין עם יועציו ועם פעילים במפלגתו.

50 ()
דרעי. "גורם מרכזי בתהליך הרכבת הממשלה"

ראשונת החותמים עם הליכוד היא ש"ס, שאותה הגדיר השר יריב לוין "השותפה הבכירה של הליכוד". לוין הביע גם את הערכתו לשר אריה דרעי, יו"ר ש"ס, שלדבריו "היווה גורם מרכזי בתהליך הרכבת הממשלה ובגישור על המחלוקות שנדרשנו להתמודד איתם במהלך התהליך".

 

אריאל אטיאס מש"ס הוסיף: "ש"ס שמרה על העקרונות שהובילו אותה להישג הגדול בבחירות הן בשמירה על החינוך, מסורת ישראל והסטטוס קוו, והן בטיפול בשכבות החלשות, בתקציבים דרך משרדי הפנים, הפריפריה, הנגב והגליל".

אטיאס ולוין בחתימה על ההסכם ()
לוין ואטיאס בחתימת ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לש"ס

יעקב אביטן (צילום: יעקב כהן)
יעקב אביטן, המיועד לתפקיד השר לשירותי דת(צילום: יעקב כהן)

מוקדם יותר החליטה ש"ס למנות שר חיצוני למשרד לשירותי דת - הרב יעקב אביטן, שמשמש כיום כסגן ראש העיר אשקלון. אביטן נבחר לתפקיד על ידי מועצת חכמי התורה של המפלגה, לבקשת היו"ר דרעי. השר המיועד משמש גם כחבר ועדות הלסינקי והאתיקה בבית החולים ברזילי באשקלון ועומד בראש ארגוני צדקה וחסד.

 

בינתיים נתניהו ממשיך מאז שעות אחר הצהריים בחלוקת התיקים בתוך הליכוד. זאת לאחר שפתר את רוב המוקשים בצמרת מפלגתו.

 

נכון לרגע זה עוד לא נמסר המשרד לביטחון פנים למירי רגב או לאמיר אוחנה, ורגב ממשיכה להתעקש על התפקיד. בניסיון לפייס אותה העלה נתניהו אפשרות שלפיה מלבד תיק התחבורה, תקבל רגב גם את תיק החוץ לאחר תקופת הרוטציה עם כחול לבן. עם זאת, מדובר בהבטחה שלא ברור אם תתממש ואם הממשלה תשרוד עד אז. 

שרת התרבות והספורט מירי רגב (צילום: אבי מועלם )
רגב. מתעקשת על המשרד לביטחון פנים(צילום: אבי מועלם )

מלבד תיק ביטחון הפנים, נתניהו יצטרך לפתור גם עניינים אחרים, בהם מינוי של שניים שמצפים להיות שרים: אבי דיכטר וניר ברקת, וכן שרים מכהנים שמצפים לשדרוג כמו גילה גמליאל ושרים נוספים.

 

בכחול לבן עדיין לא החלו בחלוקת התיקים. גורם בכיר במפלגה אמר כי "גנץ לא מצליח להגיע להסכמות על חלוקת התיקים, ולכן החליט לדחות את ההחלטות למחר".

המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
הנדל והאוזר. חתמו על הסכם קואליציוני עם כחול לבן(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

אמש חתמה כחול לבן על הסכם קואליציוני עם סיעת "דרך ארץ" של יועז הנדל וצבי האוזר. לפי ההסכם, הנדל ימונה ככל הנראה כשר התקשורת ויהיה חבר בקבינט המדיני-ביטחוני. האוזר יעמוד בראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ויהיה גם חבר בוועדה למינוי שופטים.

 

בעקבות ההסכם, הוחלט כי אישור הסיפוח והחלת הריבונות בכנסת יעברו דרך ועדת החוץ והביטחון שבראשה עומד האוזר.

 

כמו כן, יהדות התורה והליכוד חתמו גם כן על הסכם קואליציוני. ראשי יהדות התורה, השר יעקב ליצמן וח"כ משה גפני, מסרו: "לאחר תקופה לא פשוטה של מערכות בחירות חוזרות ונשנות, הגענו בשעה טובה ובעזרת השם להסכם קואליציוני בין 'יהדות התורה' והליכוד, כבסיס לשותפות בממשלה ה-35. יהדות התורה פעלה לאורך כל הדרך להקמת ממשלת ימין בראשות נתניהו כפי שאכן הצלחנו".

 

"ההסכם קיבל אישור מועצות גדולי התורה. הסיעה שמרה על עקרונותיה בהסכם הנוכחי כפי שהיה בהסכם הקודם, בשמירת זכויות הציבור החרדי, עולם התורה, מערכת החינוך החרדית, שמירת הסטטוס קוו, הצביון היהודי ומסורת ישראל, פתרון מצוקת הדיור, שמירת השבת וקדשי ישראל".

Labor-Gesher-Meretz MK Orly Levy  ()
אורלי לוי - השרה לקידום וחיזוק קהילתי

באשר להסכם בין גשר לליכוד, המשרד אותו קיבלה לוי אבקסיס, יכלול תחומים שנמצאים תחת הסמכות של המשרד לביטחון פנים - כמו לדוגמה הרשות למאבק באלימות בסמים ובאלכוהול, המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת ופרויקט עיר ללא אלימות, שיוגדרו כעת כחלק מהמשרד לחיזוק וקידום קהילתי. לוי-אבקסיס תהיה חברה בקבינט החברתי-כלכלי ובקבינט ה"פיוס" שיוקם בממשלה החדשה.  

 

נכתב כי "הליכוד וגשר יגבשו עמדה משותפת בעניין חוקי תקציב המדינה שיידרשו בזמן הכנסת ה-23. התוכנית תכלול את חיזוק מערכת הבריאות, החזרת הצמיחה והאצתה, החזרת מפוטרים למעגל העבודה וצמצום פערים".


פורסם לראשונה 13/05/2020 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages, טל שחר
נתניהו וגנץ
צילום: gettyimages, טל שחר
מומלצים