חידוש הלימודים: שוב בלבול ודיווחים סותרים
אחרי שפורסם כי משרדי החינוך והבריאות הסכימו לחידוש הלימודים באופן מלא ברוב היישובים מיום ראשון, אמרו גורמים בממשלה כי חל בלבול. חידוש הלימודים בכיתות ד'-י' עדיין נתון במחלוקת. המתווה הצפוי אמור להיסגר בשעות הקרובות
הכאוס ממשיך לחגוג: אחרי שהתפרסם כי מערכת החינוך תופעל באופן מלא מיום ראשון ברוב יישובי הארץ, אמרו הבוקר (יום ה') גורמים בממשלה כי חל בלבול והנושא עדיין נמצא בדיונים. המחלוקת: חידוש הלימודים בכיתות ד'-י'.
לקריאת מסמך ההמלצות לפתיחת מערכת החינוך כפי שגובש בדיון לחצו כאן .
המתווה יוחלט בשעות הקרובות, לאחר פגישה שנערכה בין מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. בפגישה נכחו גם הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור ויו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, שמתח ביקורת קשה על המתווה הקודם. ראש המל"ל מאיר בן שבת לא השתתף בדיון היום.
בדיון גובשו בין היתר ההמלצות הבאות: מערכת החינוך תיפתח באופן מלא מגיל לידה, למעט באזורים שמהווים מוקד תחלואה. ב-1 ביוני תתקיים הערכת מצב נוספת לבחינת הערים שבהן אחוזי התחלואה גבוהים. מסגרות שבהן תתגלה תחלואה - ייסגרו בהתאם לסדר הפעולות שייקבע משרד הבריאות. במקביל, יוקם צוות מצומצם להיערכות מערכת החינוך לגל התפרצות שני.
חלק מהמשתתפים בפגישה סברו כי יש לפתוח את הלימודים, בהינתן החלופה של שהיית תלמידי כיתות ד' עד י' ברחובות. מנגד, היו מי שטענו שהחזרת כל מערכת החינוך לפעילות תגדיל את הסיכון, ולכן עדיף להחזיר את הלימודים רק מגיל לידה עד גיל 9, ולהפסיק את מודל הקפסולות (הלימודים בקבוצות).
משרד הבריאות ביקש להחזיר ללימודים רק את גני הילדים בערים שבהן התחלואה נמוכה, אך משרדי החינוך, והאוצר ומרכז השלטון המקומי תבעו להחיל את המתווה על כל שכבות הגיל. רשויות שהוגדרו "אדומות" בשל תחלואה גבוהה, ובהן בית שמש, שכונות מסוימות בירושלים, בני ברק והיישוב חורה לא יחזרו ללימודים, אלא ימשיכו במתווה הקיים והחלקי.
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר בישיבה כי "אנו מבקשים להפסיק את מתכונת הלימודים הנוכחית, מאחר שהיא יוצרת קשיים מרובים. היא קוטעת את הרצף הלימודי, החברתי ופוגעת ברצף של המענים הרגשיים. על רקע שיעורי התחלואה הארציים הנמוכים, אני מבקש לקדם את חזרתה המלאה של מערכת החינוך לשגרה מלאה, תוך מתן דגש על יישובים שבהם קיימים שיעורי תחלואה נמוכים. במקומות אלה נערוך ניטור ומעקב צמוד אחר שיעורי התחלואה. לעומת זאת, ביישובים בהם שיעורי התחלואה יהיו גבוהים, החזרה תעשה בהתאם ובכפוף לכללים של משרד הבריאות".
במסגרת המתווה הקודם, שספג התנגדות מקיר לקיר, סיכמו משרד החינוך ומשרד הבריאות שמיום ראשון הקרוב תלמידי כיתות ד'-ו' יגיעו במתכונת מצומצמת לבתי הספר היסודיים, ותלמידי ז'-י' לחטיבות הביניים ולתיכונים. לפי המתווה שהוצע למנהלי בתי הספר היסודיים - ונדחה - אפשרות אחת הייתה לחזור בכיתות ד'-ו' ללימודים בימי שישי, ואפשרות שנייה היא לחלק חמש עד שש שעות שבועיות בימים ראשון עד חמישי אחרי סיום הלימודים בכיתות א'-ג'.
תא המנהלים של הסתדרות המורים הודיע אתמול שהחליט לא ליישם את המתווה הקודם, שעסק בחזרה ללימודים בכיתות ד'-ו'. מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד הודיעה למנהלי בתי הספר כי בסיכום עם מנכ"ל משרד החינוך נקבע שתינתן למנהלים אוטונומיה להחליט אם ליישם את המתווה ובאיזה אופן. תא המנהלים קיים התייעצות, והחליט שלא ליישם את המתווה הקודם בשל הקשיים הכרוכים ביישומו.
גם ראשי השלטון המקומי התנגדו כאמור למתווה הקודם, והודיעו שלשום לראש הממשלה בנימין נתניהו כי הם דוחים אותו ולא יפתחו את הלימודים לתלמידי כיתות ד'-י'. הם קראו אז לממשלה לקיים ישיבה דחופה לגיבוש מתווה חזרה מותאם, שיהיה מבוסס על החזרת מערכת החינוך במלואה ביישובים שבהם התחלואה נמוכה, ובערים גדולות להחזיר ללימודים שכונות שבהם התחלואה נמוכה. היום, כאמור, הושג מתווה חדש שיובא לאישור הממשלה.
הנהגת ההורים הארצית תקפה גם היא את המתווה הקודם. יו"ר ההנהגה, עורך הדין אייל בן יהודה באום, אמר אז באולפן ynet כי "המתווה הוא לא מתווה, מדובר בבדיחה לא מצחיקה". הוא הזהיר גם שאם מתווה ה"קפסולות" (קבוצות הלמידה) לא ישתנה - הנהגת ההורים תקרא שלא לשלוח את התלמידים לבתי הספר.