התיק המומצא של אורלי לוי-אבקסיס: עשרות מיליונים וסמכויות שנלקחו מביטחון הפנים
יו"ר גשר והשרה המיועדת ל"חיזוק וקידום קהילתי" תהיה ממונה בתפקידה החדש בין היתר על היחידה לטיפול בפשיעה נגד ילדים ברשת. גורמים במשטרה ובמשרד לביטחון פנים תהו: "היא תיתן הוראות לקציני משטרה?". המשרד החדש יעלה למשלם המיסים יותר מ-20 מיליון שקלים
גורמים במשרד לביטחון פנים ובמשטרה הביעו הבוקר (חמישי) מורת רוח נוכח ההסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לגשר, ובמסגרתו תמונה יו"ר המפלגה אורלי לוי-אבקסיס לשרה ל"חיזוק וקידום קהילתי", ותקבל לידיה סמכויות שיועברו מהמשרד. בנוסף, המשרד הממשלתי החדש צפוי לעלות למשלם המיסים יותר מ-20 מיליון שקלים.
"המשרד לביטחן הפנים צומצם להיות משרד המשטרה", אמרו הגורמים, ותהו על השינויים והסמכויות שתקבל לוי-אבקסיס בתפקידה העתידי, בהם יחידת "105" לטיפול בפשיעה נגד ילדים ברשת שהוקמה בתקופתו של השר גלעד ארדן, ותועבר מהמשרד לביטחון הפנים למשרד לחיזוק וקידום קהילתי.
לא ברור מי ניסח את ההסכם, ואם הוא נועד רק לצקת תוכן למשרדה של יו"ר גשר, אך כמה מסעיפיו הצליחו להרים לא מעט גבות. בהסכם צוין כי למשרד החדש יועברו בין היתר הרשות לביטחון קהילתי, עיר ללא אלימות והרשות למלחמה באלכוהול וסמים. הבעיה היא שכלל הגופים הללו, שנמנו בהסכם בנפרד, הם רשות אחת גדולה שפועלת מתוקף חוק שהעביר השר ארדן, לפני כשנתיים, אל מול ראשי הרשויות המקומיות.
העברתה של יחידה 105 נתפסת כתמוהה במיוחד, שכן רובה מורכבת משוטרים ששייכים ליחידת להב 433. "מה רוצים פה בעצם, שאורלי לוי-אבקסיס תיתן הוראות לקציני משטרה?", אמר גורם בכיר המעורה בפרטים. הוא הוסיף: "איך יחידה כזו יכולה להתקיים מחוץ למשטרה? מי שהחליט את זה כנראה לא מבין את תפקידה של יחידה 105".
לוי-אבקסיס תהיה חברה בקבינט החברתי-כלכלי וב"קבינט הפיוס" שיוקם בממשלה החדשה. בהסכם נכתב כי "הליכוד וגשר יגבשו עמדה משותפת בעניין חוקי תקציב המדינה שיידרשו בזמן הכנסת ה-23. התוכנית תכלול את חיזוק מערכת הבריאות, החזרת הצמיחה והאצתה, החזרת מפוטרים למעגל העבודה וצמצום פערים".
כמו כן, לפי ההסכם "הליכוד, גשר וכמותן יתר הסיעות המצטרפות לקואליציה מתחייבות לתמוך בממשלה ובכנסת בהצעת חוק יסוד: הממשלה (ממשלת חילופים), ובכל החוקים המתחייבים מההסכם הקואליציוני הראשי (בין הליכוד לכחול לבן)".
הממשלה המנופחת בתולדות ישראל
המשרד הממשלתי החדש של לוי-אבקסיס יעלה כאמור למשלם המיסים יותר מ-20 מיליון שקלים בשלוש שנות הממשלה החדשה. עלות זו מצטרפת למאות מיליוני השקלים שתעלה ממשלת הענק החדשה, אשר תהווה שיא במספר השרים וסגני השרים.
עלות הממשלה המנופחת, המוקמת בעיצומה של מגפת הקורונה, תגיע בשלוש שנות כהונתה לכ-900 מיליון שקלים בקירוב. מדובר בממשלה הגדולה ביותר שהייתה בישראל, שגודלה יהיה בדיוק כפול מהחוק שהתקבל בעבר פעמיים, ולפיו אסור שבממשלה יכהנו יותר מ-18 שרים, ואף לא ימונו כמעט כלל סגני שרים. החוק תוקן פעמיים, והממשלה הנוכחית מנתה לרוב רק 23-21 שרים.
ההוצאה של הקמת המשרד לחיזוק וקידום קהילתי תתווסף לעלות כהונת שר בממשלה, שמגיעה בשנה ל-6 מיליון שקלים. היא תחייב מציאה או בנייה של משרדים, רכישת ריהוט חדש לכל החדרים, גיוס עובדים, מינוי מנכ"ל, ראשי אגפים או מחלקות, וכמובן תשלום משכורות והוצאות נלוות לכל עובדי המשרד.
עלות לשכת שר בישראל, הכוללת את שכרו, שכרם של שמונת אנשי לשכתו, מכונית שרד ונהג, אחזקת הלשכה וכל ההטבות ששר זכאי להן, עוד לפני מימון נסיעותיו לחו"ל, אבטחה ואירועים שייזום במשרדו, מגיעה לכ-6 מיליון שקלים בשנה. לכן, העלות הכוללת של הממשלה שבה יהיו בסופו של יום 36 שרים מסתכמת בשנה ב-216 מיליון שקלים.