אמא בחל"ת: הקושי של הנשים העובדות במשבר הקורונה
כמיליון עובדים ועובדות בישראל הוצאו לחופשה ללא תשלום, מצב שהציף סוגיות חדשות שאין להן מענה משפטי. מעבר מחל"ת לשמירת היריון, למשל, מצריך סיוע מהמעסיק - שלא תמיד שמח לעזור. ומה תעשי אם הילדים טרם חזרו למסגרות אך המעסיק מתעקש שתגיעי לעבודה? מדריך
הוצאת כמיליון עובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת) בחודשיים האחרונים הציפה סוגיות רבות הקשורות ליחסי הכוחות במקום העבודה, וחשפה שוב את הבעייתיות של עובדים מוחלשים ובין היתר את הקשיים של נשים עובדות. במקרים רבים הן היו אלו ששילמו את מחיר חוסר הבהירות המשפטית שנוצרה. כך, נשים בהיריון, אמהות חד-הוריות ואמהות שפוטרו, מצאו את עצמן במצבים קשים של חוסר בהירות.
1 מכל 4 ישראלים מובטל: משבר האבטלה החמור בתולדות המדינה
חדוה בר: "אירוע הקורונה ממש לא נגמר, יש מקומות שבהם הוא רק מתחיל"
10 צעדים שימנעו מישראל להידרדר לתהום כלכלית
על מנת להוציא לחל"ת, להאריך חל"ת או לפטר נשים בהיריון, בטיפולי פוריות או לאחר חופשת לידה, יש צורך באישור של הממונה על תעסוקת נשים במשרד העבודה והרווחה. לרגע קצר בוטלה חובה זו בתקנות שעת חירום, אך הוחזרה מספר ימים לאחר מכן. למשרד הרווחה הוגשו מפרוץ משבר הקורונה 9,018 בקשות לחל"ת ולפיטורין. 4,864 בקשות לחל"ת אושרו, וכן 300 היתרים לצמצום משרה, לאחר שבעלי העסקים נדרשו להראות את הצמצום בעסק, הירידה בהכנסות, ולהסביר מדוע צמצום המשרה נועד למנוע את פיטורי האישה. בנוסף, ניתנו 41 היתרי פיטורין, לעסקים שנסגרו.
אולם, מנגנון החל"ת שהולך ונמשך מעלה שאלות רבות. למשל, איך לנהוג בעובדת שהוצאה לחל"ת ואז גילתה שהיא בהיריון? מקרה נוסף שהתגלה כבעייתי הוא של עובדות שהוצאו לחל"ת ואז גילו שהן זקוקות לשמירת היריון. כל האישורים הרפואיים ניתנו להן והן מעוניינות להפסיק לקבל אבטלה ולצאת לשמירה, אך כדי להגיש בקשה לשמירת היריון לביטוח לאומי על המעסיק להחזיר את העובדת מחל"ת, לחתום על הבקשה ולצרף נספח על שכרה בחודשים הקודמים. בנקודה זו, מתברר, עלה קושי: מעסיקים מסרבים להליך בטענה שמכיוון שהעובדות בחל"ת אין כרגע יחסי עבודה ביניהם והוא לא מחויב לכך.
"במקרה זה העובדות נמצאות בין הפטיש לסדן", אומר עו"ד רונן שמשון, שותף במשרד שמואלי שמשון RGS. "ישראל נכנסה בצורה מהירה למצב משפטי חדש ולקחה מנגנון שהוא מבוסס הסכמה - החל"ת - והפכה אותו במידה רבה לחד-צדדי. דיני העבודה התגבשו בעשרות שנים של פסיקה, ופתאום אנו נמצאים מול סוגיות קצה שאין להן מענה בפסיקה, לכן, הפרשנות צריכה להיעשות לפי ההיגיון, ובמקרים רבים יהיו נושאים שיגיעו לבית הדין לענייני עבודה".
במקרה זה, לדעת עו"ד שמשון, "זו הצהרה דקלרטיבית, לא מידע סודי. זה לציין מתי היא עבדה ומה שכרה - הוא כבר דיווח עליה לביטוח לאומי. מעבידים היום חוששים שאם ימלאו את הטופס אולי זה יחייב אותם באיזשהו אופן למרות ההוצאה לחל"ת, אבל זו היסטריה בלי היגיון חוקי".
"יש לי שלושה ילדים קטנים, אין מסגרות, צימצמו את התחבורה הציבורית, לוקח לי שעות ארוכות להגיע למקום העבודה, והמעסיק מתעקש שאגיע. הוא לא מוכן", זו רק אחת מהפניות שהגיעו אלינו בחודשים האחרונים. ואכן, נשים רבות, בייחוד אמהות חד־הוריות, מצאו עצמן מתמודדות עם בוס שמסרב להוציאן לחל"ת, ילדים שיש לטפל בהם והתפרקות מסגרות תמיכה כגון סבים וסבתות. אותה עובדת שבדוגמה נדרשה להתפטר מכיוון שאיננה מסוגלת למלא את תפקידה עקב המצב.
גם בימים אלו, כשאמהות חוזרות מחל"ת, בעיה זו מתעוררת. בייחוד אצל גננות, להן ילדים בבית ספר יסודי בגילים שעוד לא חזרו ללמוד או בגילים צעירים שזקוקים לצהרון. "זו בעיה רוחבית שנתקלנו בה במשפחות רבות, ובעיקר אצל אמהות חד-הוריות שעובדות במקצועות הסיעוד שנחשבים מקצוע חיוני. עד כה, יש טיפול פרטני במקרים כאלו", מספרת עו"ד ליאת תבל, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עו"ד MEILAW. "לכאורה, אי-אפשר לחייב מעסיק לשלוח עובד לחל"ת, בטח לא במקצועות חיוניים. אבל כאן לא מדובר בעובדת שלא רוצה לעבוד, אלא להפך, היא מאוד מעוניינת להמשיך ולפרנס, ופשוט אין לה אפשרות".
תבל מציינת גם שבמקרה שבו העובדת פוטרה או נאלצה להתפטר עקב מצב זה, ייתכן שתקום לה עילת תביעה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. "אם הסיבה היחידה שפיטרו אותה זה בגלל שיש לה ילדים שמונעים ממנה להגיע, והמעסיק לא יכול למצוא שום פתרון אחר, זה הליך לא תקין. ברמה הפרקטית שני הצדדים הפסידו, היא איבדה את הפרנסה, והוא לא נהנה מכוח העבודה".
במעונות המפוקחים על ידי התמ"ת ניתנת קדימות להשבת ילדי האמהות החד-הוריות למסגרות, אך בגנים הפרטיים אין חובה דומה. כך, במקום לצאת לעבוד במשרה מלאה, אמהות חד־הוריות מתמודדות עם המשך הצורך להיות זמינות בבית לגידול הילדים. אבל מי שעומדות בפני סימן שאלה גדול הן אמהות שפוטרו ולהן ילדים במעונות המפוקחים. מדוע? סבסוד התשלום למעון מותנה בהצגת תלושי שכר, ולאם שפוטרה לא תהיה יכולת להציג כאלו.
בקיץ תיפתח המערכת לבקשות דרגה שמקנות את הזכאות להנחה, שמתבססות על תלושי השכר מהמעסיק. במשרד העבודה והרווחה ציינו בהמשך לפנייתנו בנושא כי טרם פורסמו הקריטריונים לקבלת הדרגה לשנה הבאה, וכל השיקולים, כולל משבר הקורונה, יילקחו בחשבון.
נשים גרושות גילו להפתעתן בעיה נוספת - אם הן מקבלות מזונות מביטוח לאומי, והוצאו לחל"ת - הן לא יכולות לקבל את שתי הקצבאות, כיוון שביטוח לאומי אוסר כפל קצבאות. כך, אם האישה קודם לכן קיבלה שכר, ומזונות בתוספת לו, כעת היא מקבלת דמי אבטלה נמוכים מהשכר, ולא תהיה זכאית למזונות מביטוח לאומי.
"אותו דבר גם עם הבטחת הכנסה, אימהות שהשתכרו שכר נמוך והיו זכאיות להבטחת הכנסה, גילו שהן מקבלות אבטלה נמוכה אף יותר, ולא זכאיות להבטחת הכנסה", אומרת עו"ד תבל. האבסורד הזה עלה על פני השטח כבר בימים הראשונים של המשבר – הרי כפל קצבאות נאסר על מנת לתמרץ את המובטל לחפש עבודה, אבל זה לא המצב בתקופת הקורונה. היו ניירות עמדה, ושולחנות עגולים בנושא, ובינתיים – המצב נשאר כפי שהיה".
נשים גרושות גילו להפתעתן בעיה נוספת - אם הן מקבלות מזונות מביטוח לאומי, והוצאו לחל"ת - הן לא יכולות לקבל את שתי הקצבאות, כיוון שביטוח לאומי אוסר כפל קצבאות. כך, אם האישה קודם לכן קיבלה שכר, ומזונות בתוספת לו, כעת היא מקבלת דמי אבטלה נמוכים מהשכר, ולא תהיה זכאית למזונות מביטוח לאומי.