התחזית של מכון ויצמן: האם צפוי גל הדבקה שני?
על אף פתיחת הסגר והצפיפות - נתוני מכון ויצמן המסכמים את דיווחי תסמיני הקורונה מגלים כי חלה התייצבות בשיעור התחלואה החזוי, כשנשמרת מגמת הירידה בתלונות על סימפטומים בכל הארץ
נתונים מעודדים מתחזיות מכון ויצמן למדע: סיכום הדיווחים על תסמיני הקורונה בכל הארץ, מראים כי נמשכת מגמת הירידה בתחלואה בכל הארץ. בעבר כבר חזה המודל של מכון ויצמן באופן מדויק התפרצויות במוקדים שונים בישראל.
שבוע חלף מאז ההקלות הסגר, החזרה ללימודים ופתיחת השווקים, הקניונים ומכוני הכושר, ומשרד הבריאות בחשש כבד מפני גל שני של התפרצות התחלואה בקורונה. גל שני כזה כבר פקד את דרום קוריאה ומספר מדינות באירופה.
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
אלא שהנתונים בישראל מתגלים כמעודדים הרבה יותר: על פי ניתוח הנתונים שנאספו מהציבור באמצעות שאלוני הבריאות של מכון ויצמן למדע והסדנה לידע ציבורי ומהמידע שהגיע משאלוני הבריאות של קופות החולים, קיימת התייצבות בשבועיים האחרונים בהופעת תסמיני נגיף הקורונה, והם עומדים על רמה נמוכה בכל הארץ. לדברי מדעני מכון ויצמן, נתונים אלו משקפים כי מאז הטלת הסגר והמגבלות השונות ישראל הצליחה לבלום את התפשטות הנגיף.
מדד coronaisrael.org מנסה לנבא את מוקדי התפרצות הקורונה בעזרת ניתוח מידע מהציבור על התפתחות תסמיני הנגיף. המודל שפותח על ידי חוקרי מכון ויצמן מאפשר באמצעות אלגוריתמים של ביג דאטה ובינה מלאכותית, למפות לפי אזורים גיאוגרפיים היכן קיימת עלייה או ירידה בתסמיני הקורונה ובכך העניק לרשויות כלי אסטרטגי לניהול המאבק בהתפשטותה.
המודל של חוקרי מכון ויצמן למדע תוקף כבר במספר תחזיות והצליח לנבא את ההתפשטות במודיעין, בירושלים ובבני ברק. פעילות המיזם מתבצעת בתיאום עם משרד הבריאות.
יחד עם זאת, החוקרים מבהירים כי מאז ההקלות, רמת האינטראקציות בין אנשים עלתה באופן משמעותי. אלא שלמרות זאת, מדד הופעת הסימפטומים נשאר יציב ברמת נמוכה.
לאור טענות שונות על הקשר שבין עליית הטמפרטורת לירידה בתסמינים הקורונה, בדקו החוקרים גם את המתאם בין מזג האוויר החם והופעת התסמינים. החוקרים גילו כי לא נמצא קשר מובהק בין השניים.
ירידה עקבית בנתוני התחלואה
"ניתן לראות בצורה מובהקת שהטלת הסגר והמגבלות הצליחה להאט ולעצור את התפשטות הנגיף", אומר ל-ynet חגי רוסמן, דוקטורנט ממכון ויצמן למדע ומצוות החוקרים של הפרויקט, "צפינו בירידה חדה בשיעור התסמינים המדווחים בקרב אוכלוסיית ישראל. ירידה זו נצפתה בכל האזורים והערים בארץ, כולל ערים בהן היו התפרצויות משמעותיות בתקופת המשבר.
"בשבועות האחרונים אנו מבחינים בהתייצבות על שיעור תסמינים נמוך בכל הארץ. זאת למרות שאנו מדווחים מהשאלונים על אינטראקציות גדולה יותר בין אנשים אשר נובעת מחזרה מסוימת לשגרת פעילות".
גם נתוני הבדיקות של משרד הבריאות מצביעות על המשך מגמת התחלואה הנמוכה בנגיף הקורונה: על פי הנתונים שדיווח המשרד הבוקר (ה'), נדבקו בימים האחרונים כ-20 עד 35 איש בלבד, מתוך כ- 8,000 בדיקות יומיות. גם מספר החולים במצב קשה נמצא בירידה, ומספר החולים המונשמים ירד לכדי 55 איש. עד כה אובחנו 16,529 חולי קורונה בישראל, מתוכם 4,186 חולים פעילים.