שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: "סיפוח צריך להיות נושא שיחה מול הפלסטינים, לא נוותר עד שהם יחזרו למו"מ"

היועצת של שר החוץ האמריקני מייק פומפאו הבהירה כי ממשל טראמפ ימשיך ללחוץ על הרשות לחזור לשולחן המו"מ. על איומי המלך עבדאללה: "אנחנו מבינים שהוא מודאג, נעבוד על זה". ביש"ע מאיימים: אם לא יפתרו את סוגיות המובלעות והצירים - נוותר על "סוכריית הריבונות"

 פגישה בנימין נתניהו מייק פומפאו (צילום: Ron Przysucha / U.S. State Department)
בנימין נתניהו ומייק פומפאו, אתמול(צילום: Ron Przysucha / U.S. State Department)

"הסיפוח צריך להיות נושא לשיחה בין הישראלים והפלסטינים. הפלסטינים אמרו פומבית שהם דוחים את תוכנית המאה, אבל נמשיך ללחוץ עליהם לחזור לשולחן המו"מ. לא ויתרנו על התקווה. זה ימשיך להיות חלק מרכזי במדיניות החוץ שלנו עד שהפלסטינים יחזרו לשולחן המו"מ", כך אמרה היום (ו') מורגן אורטגוס, יועצת התקשורת של שר החוץ האמריקני, מייק פומפאו, בתדרוך שערכה לכתבים ישראלים.

 

התדריך התקיים ברקע הריאיון שהתפרסם מוקדם בגרמניה עם מלך ירדן עבדאללה, שאמר לעיתון "דר שפיגל" שסיפוח ישראלי ביהודה ושומרון יוביל ל"התנגשות גדולה" עם הממלכה.

 

בהתייחסה לכך אמרה אורטגוס: "לארה"ב יש יחסים קרובים עם ירדן. אנו יודעים שהיא ממלאת תפקיד חשוב במזרח התיכון. הסכם השלום בין ישראל לירדן הוא דבר חשוב מאוד לכולנו, ואנו רוצים שהיחסים ביניהן יהיו חזקים לא רק במישור הביטחוני, אלא גם הדיפלומטי והכלכלי. אנו מבינים שהמלך הביע את דאגותיו היום. הנשיא רוצה להביא את כולם לשולחן המו"מ כדי לעבוד על שלום. זה מה שנעבוד עליו במחלקת המדינה".

Jordan's King Abdullah II  ()
עבדאללה מלך ירדן. "מבינים שהוא מודאג"
 

בתשובה לשאלת ynet מהי עמדת ארה"ב על היוזמה של כמה מדינות באיחוד האירופי להטיל על ישראל סנקציות אם תתקדם בצעדי סיפוח אמרה אורטגוס: "נמשיך להישאר חברים ובני ברית של ישראל. הוכחנו בממשל הזה שנעשה את זה באמצעות העברת השגרירות לירושלים, ההכרזה על ריבונות ישראל ברמת הגולן וחוקיות ההתנחלויות.

 

"תמיד יצאנו להגנת ישראל באומות המאוחדות, ורבים מכם יודעים שההצבעה האחרונה במועצת הביטחון, שבה ארה"ב לא יצאה נגדה (בדצמבר 2016, א"א), היא כתם על המורשת שלנו. עשינו הכל להפוך את הרקורד של הממשל הקודם בנושא ישראל. יש לכם חבר ובן ברית בארה"ב".

 

בתדרוך הוסיפה אורטגוס כי סוגיית הסיפוח הייתה אחד הנושאים שעלו בשיחות של פומפאו בישראל אתמול, אבל בשום אופן לא הסיבה שבגללה הגיע לכאן: "אנו חושבים שהשיחות על סיפוח צריכות להיות חלק מהשיחות על עסקת הנשיא טראמפ. יש ועדת מיפוי שאותה מוביל השגריר פרידמן".

 

פגישת פומפיאו וגנץ, אתמול    (צילום: שגרירות ארה"ב בישראל)

פגישת פומפיאו וגנץ, אתמול    (צילום: שגרירות ארה"ב בישראל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראשי המתנחלים טרם נפגשו עם הנציגים הנוגעים למיפוי, זאת אף שביקשו זאת ישירות מממשלת ישראל. בנוסף, מניתוח המפות עולות שלוש סוגיות קריטיות שאם לא יטופלו - טוענים המתנחלים שידחו גם את "סוכריית הריבונות", כפי שהם מכנים אותה. הסוגיה הראשונה היא המובלעות (יישובים שיישארו מבודדים ו"יחנקו"), השנייה היא צירי תנועה שייעלמו לגמרי, והשלישית נוגעות ליישובים שמנהיגות יש"ע סבורה שנעלמו מהמפות, דוגמת חוות גלעד ומבואות יריחו.

 

על הפגישה של המזכיר עם ראשי כחול לבן, גבי אשכנזי ובני גנץ, שהצטרפו לממשלתו של בנימין נתניהו, אמרה ארטגוס בתדריך: "זה חשוב מאוד לפומפאו לפגוש את כל המנהיגים באזור, במיוחד מנהיגים שאיתם יעבוד בממשלה החדשה. אף אחד לא רצה עוד בחירות, במיוחד אזרחי ישראל. והיה חשוב למזכיר להביע תמיכה בממשלה החדשה שקמה ולפגוש את בני שיחו באופן אישי. נתמוך בממשלה החדשה, נעבוד עם גנץ ואשכנזי ונמשיך ביחסים עם ראש הממשלה נתניהו. אחד הבסיסים של היחסים הוא איך מתמודדים עם האיום האיראני".

 

בתוך כך, שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי התכנסו הערב בבריסל ודנו, בין היתר, באפשרות שישראל תחליט לספח שטחים ביהודה ושומרון. שר החוץ של האיחוד ג'וזף בורל היה מעוניין לפרסם הצהרה בשם 27 מדינות האיחוד האירופי לקראת כינון הממשלה החדשה בישראל, שכוללת לשון מאיימת אם הממשלה תחליט על הצעד - אך העובדה שזה לא קרה מעידה על כך שלא הייתה הסכמה של כל המדינות על קו תקיף מול ישראל.

ג'וזף בורל שר החוץ של האיחוד האירופי (צילום: רויטרס )
לא הייתה הסכמה על קו תקיף מול ישראל. שר החוץ של האיחוד ג'וזף בורל(צילום: רויטרס )

בתום הכינוס אמר בורל כי "אנו ערב הקמת ממשלה חדשה בישראל, אנו מברכים אותה ומעוניינים לעבוד עימה באופן מקיף". בהתייחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני אמר כי "צריך להגיע לפתרון הבעיה באמצעות משא ומתן, ולכן יש לכבד את החוק הבינלאומי ועל כל הצדדים להימנע מצעדים חד-צדדיים".

 

לפני הכינוס הנחה משרד החוץ את שגרירי ישראל באירופה לפעול מול משרדי החוץ השונים כדי לסכל את היוזמה של בורל. מאחר שהצהרות האיחוד האירופי מחייבות קונצנזוס של כל המדינות, הושם דגש על המדינות הידידותיות יותר לישראל באיחוד ובהן אוסטריה, צ'כיה, רומניה ובולגריה. השבוע התקיימה שיחת ועידה של כל שגרירי ישראל באירופה שבה הנחה אגף אירופה במשרד החוץ את השגרירים להעביר מסר למשרדי החוץ השונים ובו בקשה ישראלית להתנגד להצהרה כזאת, מכיוון שהממשלה עוד לא קמה ויש לתת לה צ'אנס.

 

ההשקעות הסיניות בישראל - חלק גדול משיחות פומפאו

על פי הדיווחים, חלק גדול משיחותיו של פומפאו בארץ הוקדשו להשקעות הסיניות בישראל, ולדאגה שמביעה ארה"ב מההשפעות האסטרטגיות של המגמה. "מזכיר המדינה העביר בישראל את אותו מסר שאנו מעבירים כשאנו נוסעים לבריטניה, תאילנד וכל מקום בעולם כשאנו מדברים עם בני הברית שלנו", הוסיפה אורטגוס.

 

"המזכיר היה ברור לגבי האיום שזה מציב. הזהרנו את החברים שלנו בעולם. חלק מההשקעות הסיניות לא עומדות בסטנדרטים אמריקניים. דרך המשי היא לדעתנו מלכודת מוות. אם העסקה טובה מדי בשביל להיות אמיתית - אז יש סיבה לזה. בארה"ב יש מנגנון לבחינת השקעות בינלאומיות שעלולות להשפיע על הביטחון הלאומי שלנו ואנו מקווים שמדינות בעולם, כמו ישראל, יבחנו את ההשקעות האלה בצורה יותר יסודית.

 

"אנו בודקים גם השקעות סיניות בארה"ב. הממשל הזה לוקח את האיום הזה ברצינות. חברות סיניות של סייבר, אינטרנט, טלפון, וכל דבר שנוגע לתשתיות קריטיות, ישראליות ואמריקניות, כל דבר שנוגע לביטחון הלאומי - הן לא כמו חברות אמריקניות או ישראליות שנסחרות בבורסה. הן לא חברות חופשיות. הן קשורות למפלגה הקומוניסטית. זה לא סיכון שהציבור הישראלי או האמריקני צריכים לקחת".

 

מוקדם יותר הדף שגריר סין בישראל דוּ וֵוי את האזהרות שהשמיע פומפאו בעניין החשש הביטחוני משיתוף הפעולה הכלכלי עם סין. לדבריו, שיתוף הפעולה בין המדינות הוא "win win" גם בעבור הישראלים שיכולים להשקיע בסין: "אנחנו מאמינים שהחברים היהודים שלנו יצליחו לא רק להביס את וירוס הקורונה, אלא גם את 'הווירוס המדיני'".

 

אלישע בן קימון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים