שתף קטע נבחר

 
צילום: טל שחר, רויטרס

"קיימים פתרונות": הסטודנטים דורשים סיוע כלכלי מהמדינה

התאחדות הסטודנטים תובעת מהממשלה לגבש תוכנית סיוע לסטודנטים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בשל מגפת הקורונה. מרכז המחקר של הכנסת פרסם דו"ח ובו מתוארת מדיניות יצירתית בנושא של שלל מדינות מהעולם, החל מנסיעה חינם בתחבורה הציבורית ועד למענקים

 

הפגנת סטודנטים לפני כשבוע וחצי    (צילום: אלכס גמבורג)

הפגנת סטודנטים לפני כשבוע וחצי    (צילום: אלכס גמבורג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ההתאחדות הארצית של הסטודנטים תובעת מהממשלה לגבש תוכנית שתסייע לסטודנטים שנקלעו למצוקה כלכלית לאחר שפוטרו מעבודתם או הוצאו לחופשות ללא תשלום (חל"ת) בשל מגפת הקורונה. הדרישות שעל הפרק: מענק סיוע ייעודי, הקמת קרן הלוואות בערבות מדינה לכל הסטודנטים ללא ריבית ובפריסת החזרי תשלום ותנאים נוחים והגדלת קרן הסיוע לסטודנטים.

 

במקביל לדרישות, מרכז המחקר של הכנסת פרסם דו"ח ובו מידע השוואתי על פעולות שבהן נקטו מדינות שונות כדי לסייע לסטודנטים שלהן להתמודד עם מגפת הקורונה.

 

מהדו"ח, שכתב אסף וינינגר ממרכז המחקר של הכנסת, עולה כי הסיוע הרווח לסטודנטים כולל מתן הטבות והקלות בקבלה ובהחזר של ההלוואות המיוחדות שניתנות להם לצורך מימון שכר הלימוד והוצאות מחיה. כמו כן, במדינות מסוימות ניתן פטור מתשלום על נסיעה בתחבורה הציבורית ומענק חד פעמי.

 

הפגנה מחאה סטודנטים על זכויות ב משבר נגיף וירוס קורונה הקורונה מול המועצה ל השכלה גבוהה ירושלים (צילום: שלו שלום)
הפגנת סטודנטים בשבוע שעבר(צילום: שלו שלום)

ח"כ יוסף ג'בארין, חבר ועדת החינוך בכנסת ויוזם הדו"ח, אמר כי אוכלוסיית הסטודנטים נמצאת במצוקה, ועלולה לקרוס תחת המשבר הקשה ביותר שידענו זה שנים. לדבריו, "בלי אפשרות לעבוד, לשלם שכר דירה ושכר לימוד - הממשלה חייבת לפתוח את הכיס ולהעניק הטבות והקלות אמיתיות לסטודנטים, ולהפסיק להתחבא מאחורי רפורמות ניאו ליברליות של משרד האוצר שמסרב, גם בשעת חירום, לאמץ מדיניות חברתית וכלכלית שתעבוד למען הציבור. קיימים פתרונות בני קיימא על השולחן - למשל סבסוד של שלושה חודשי שכירות במעונות ומחוצה להם, והנחה מסוימת בשכר הלימוד שכן הקמפוסים היו סגורים במשך תקופה ממושכת".

 

בישראל שכר הלימוד לתואר ראשון עומד על 10,259 שקלים לשנה. המועצה להשכלה גבוהה כבר הודיעה כי כל אחד מהמוסדות מפעיל וימשיך להפעיל בכל תקופת המשבר מערך שמטרתו לסייע לסטודנטים שמתקשים בתזרים תשלומי שכר לימוד, מעונות ומלגות. מדובר בהלוואות בתנאים מועדפים ובפריסת שכר הלימוד, ללא קנסות על עיכוב בתשלומים.

 

ומה, לפי הדו"ח, קורה בשאר העולם?

בדנמרק, שם הלימודים בחינם, הסטודנטים זכאים להלוואות בריבית נמוכה. סטודנטים שעובדים שעבודות שהוגדרו חיוניות יוכלו להגיש בקשה להגדלת תקרת ההכנסה האישית הפטורה מחובת החזרים מענקים והלוואות.

 

גרמניה מאפשרת לסטודנטים לקחת הלוואה ללא ריבית או בריבית נמוכה ומאפשרת פריסה או הקפאה של החזרי תשלומים.

 

בהולנד סטודנטים שנקלעו לקשיים כלכליים יכולים להגדיל את ההלוואות ולהגיש בקשה רטרואקטיבית להלוואה לתשלום שכר לימוד. סיוע נוסף ניתן להם בהטבת תחבורה ציבורית המאפשרת להם לנסוע בחינם או בתעריף מופחת.

 

באוסטרליה, שבה סטודנטים זכאים להבטחת הכנסה, ניתנת זכאות אוטומטית לתוספת כספית. הממשלה מעניקה תשלום דו שבועי בסך 550 דולר אוסטרלי וכן תשלום חד פעמי של 750 דולר אוסטרלי שניתן למקבלי קצבאות שונות. 

הפגנת הסטודנטים (צילום: מוטי קמחי )
הפגנת סטודנטים בכיכר הבימה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי )

בארה"ב, שם שכר הלימוד לשנה עומד על 9,000 דולר בממוצע, במסגרת חוק מצב חירום לאומי בשל מגפת הקורונה, קיבלו המוסדות להשכלה גבוהה חבילת חירום בסכום של 14 מיליארד דולר כדי לספק צרכים הנובעים מווירוס הקורונה, כולל מתן מענקים לסטודנטים עבור הוצאות מזון, דיור, חומרי לימוד, בריאות וטיפול בילדים.

 

בבריטניה סטודנטים שחווים קושי כלכלי יקבלו סיוע הכולל ציוד טכנולוגי ואמצעי גישה לאינטרנט. הסטודנטים זכאים להלוואות שיוחזרו לאחר סיום הלימודים בהתאם להכנסות.

 

באירלנד, תוכנית מענקי המחייה של הרשות הלאומית לתמיכה בסטודנטים מאפשרת לסטודנטים שהם או בן משפחתם חוו שינוי ממושך בנסיבותיהם האישיות, ובכלל זה שינוי בהיקף ההכנסות, להגיש בקשה להערכה מחדש של זכאות למענק בשל שינוי ממושך בנסיבות האישיות. בנוסף, יקבלו תשלום רווחה בסך 350 אירו לשבוע הנתין לשכירים ועצמאים שאיבדו את עבודתם ובכלל זה לסטודנטים. התשלום יינתן במשך 12 שבועות.

 

בנורבגיה הלימודים לתואר ראשון ושני מסובסדים על ידי המדינה והסטודנטים אינם נדרשים לשלם שכר לימוד. לצורך התמודדות עם השלכות הקורונה מאפשרת הממשלה לסטודנטים שאיבדו את הכנסתם מעבודה לקבל הלוואות.

 

בסלובניה לא משלמים שכר לימוד לתואר ראשון ושני, למעט דמי ניהול של 40 אירו. סטודנטים שלא השלימו את לימודיהם בזמן הקצוב, נדרשים לשלם שכר לימוד שנקבע על ידי המוסדות להשכלה גבוהה. בחוק הערבות לריסון מגפת הקורונה והפחתת השפעותיה על האזרחים והכלכלה נקבע כי סטודנטים הלומדים בתוכנית מלאה יהיו זכאים למענק הזדהות חד פעמית של 150 אירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלו שלום
הפגנת סטודנטים, מוקדם יותר החודש
צילום: שלו שלום
מומלצים