שתף קטע נבחר
 

"חוקרים פרטיים": בין בלאק ג'ק עם רובוט לשבץ

אנו מפתחים רובוטים, שיכולים לעזור לאנשים לבצע בצורה רציפה את התרגול שלהם על מנת לייעל את תהליך השיקום לאחר שבץ - ביחד עם משחקים

האם רובוטים יכולים לעזור לאנשים להתגבר על כאב? האם הם יכולים לסייע לאנשים מבוגרים להישאר בכושר, או לעזור בתהליך השיקום של אנשים שעברו שבץ? שאלות מסוג זה, ודומות להן, אנו חוקרים במעבדת המחקר שלי.

 

ד
ד"ר שלי לוי-צדק עם חלק מחברי הצוות במעבדה והרובוט(צילום: דני מכליס)

 

ישנם סוגים רבים של רובוטים. ביניהם, רובוט תעשייתי, המשנע רכיבים ממקום למקום בפס ייצור של מפעל, או רובוט ביתי השואב אבק מרצפת חדר. הרובוטים שאנחנו חוקרים במעבדתי הם שונים בתכלית - אלה רובוטים חברתיים. רובוטים אלה לרוב דומים לבן אדם או לחיית מחמד, ויוצרים קשר עם המשתמש באמצעות תקשורת חברתית, כמו דיבור, מגע או תנועה.

 

"חוקרים פרטיים " - לכל הכתבות הקודמות

 

אחד מפרויקטי הדגל במעבדתי הוא מחקר הבוחן האם רובוט חברתי דמוי אדם יכול לסייע בתהליך השיקום של אנשים לאחר שבץ. תהליך שיקום כזה הוא ארוך ומייגע. במהלכו, המטופל צריך ללמוד מחדש פעולות יומיומיות, שלפני השבץ לא היה לו שום קושי לבצע, כמו למזוג מים מקנקן לכוס. השיקום כולל אלפי חזרות על אותה פעולה, חלקו נעשה בקליניקה, עם פיזיותרפיסטים, וחלקו נעשה בבית. השיקום דורש שעות רבות, ויכול להיות כואב ומתסכל, ומרבית המטופלים לא מתמידים בו לאורך זמן.

ד
ד"ר שלי לוי-צדק והרובוט(צילום: דני מכליס)

 

צוות המעבדה שלי הוא הראשון בעולם הבוחן האם רובוטים חברתיים כדוגמת פפר (המצולם איתי בתמונה למעלה) יכולים לעזור לאנשים לבצע בצורה רציפה את התרגול שלהם על מנת לייעל את תהליך השיקום לאורך זמן. לצורך כך פיתחנו סדרה של מערכי תרגול, שבהם המטופלים מתרגלים פעולות יומיומיות, תוך כדי משחק (פיתחנו, למשל, משחק "חדר בריחה" ומשחק "בלאק ג׳ק", בין היתר). במהלך סדרה של מפגשים, המטופל מתרגל, בהנחייתו של הרובוט, את אותן פעולות יומיומיות שעליו לתרגל בבית. השימוש ברובוט נועד להעלות את המוטיבציה של המטופלים לבצע את התרגול החזרתי לאורך שבועות ארוכים.

 

המחקר הזה הוא פרי עבודה של כשלוש שנים של צוות גדול ורב-תחומי במעבדה, עם רקע בהנדסה, פיזיותרפיה, פסיכולוגיה, מדעי המחשב, קלינאות תקשורת, קוגניציה, ריפוי בעיסוק ורפואה. על מנת שפרוייקט כזה יצליח, שיתוף פעולה בין המקצועות הקליניים, המכירים את הצרכים של המטופלים, ובין מקצועות ההנדסה ומדעי המחשב, הבונים את המערכות הטכנולוגיות, הוא הכרחי.

 

את שלושת התארים שלי עשיתי בהנדסה ביו-רפואית, באוניברסיטאות ברקלי ו-MIT בארה"ב, ובחרתי להתמקד במחקר הזה כיוון שבעיני הפוטנציאל של שימוש ברובוטים לצרכים כמו רפואה ושיקום הוא אדיר. לצד היתרונות הגדולים, יש גם פוטנציאל לשימוש לא הולם בטכנולוגיה של רובוטים ובינה מלאכותית, וחשוב לי להיות חלק ממי שמתווים דרכים נכונות וראויות לשימוש בטכנולוגיה זו. אני חושבת שעל הציבור כולו להיות מעורב בדיון הזה, ולכן המחקר שלי כולל, בין היתר, גם קבוצות מיקוד של מטופלים, בני משפחה של מטופלים וקלינאים, על מנת להתחיל לנסח את חוקי ה"עשה" ו"אל תעשה" של שימוש ברובוטים חברתיים בשיקום.

 

ד"ר שלי לוי-צדק, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

קישור לאתר המעבדה: https://shelly453.wixsite.com/levy-tzedek-lab

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית למדעים 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני מכליס
ד"ר שלי לוי-צדק והרובוט פפר
צילום: דני מכליס
מומלצים