תסמונת הילדים המסתורית והקשר לקורונה
באירופה ובארה"ב עוקבים בדאגה אחרי עלייה במספר הילדים שפיתחו תסמונת דלקתית קשה בזמן מגפת הקורונה. יותר מ-300 חלו וחמישה מתו. חלק אובחנו כחולי קורונה, אחרים פיתחו נוגדנים. ארגון הבריאות העולמי קרא לחקור את התסמונת ואת הקשר לנגיף: "כרגע יודעים מעט מאוד"
בשבועות האחרונים חלה עלייה חדה במספר הילדים באירופה וארה"ב שפיתחו תסמונת קשה, שלפי ההערכות קשורה לנגיף הקורונה. לפחות חמישה ילדים מתו - שלושה בניו יורק, אחד בבריטניה ואחד בצרפת. הרשויות בודקות לפחות עוד שני מקרי מוות נוספים.
המרכז האירופי לבקרת מחלות ומניעתן (ECDC) הודיע אתמול שבאירופה אובחנו עד כה 230 ילדים שחלו בתסמונת הדלקתית הרב-מערכתית. התסמונת פוגעת בכלי דם ובאיברים וכוללת תסמינים המזכירים את אלה של מחלת קווסאקי, שהיא דלקת חריפה של כלי הדם שהסיבה לה אינה ידועה.
במרכז האירופי ECDC הוסיפו את התסמונת לרשימת הסיבוכים האפשריים של נגיף הקורונה, לצורך דיווח ומעקב נרחב ביבשת. החוקרים יצטרכו לבדוק מה הקשר של התסמונת לנגיף הקורונה, אם בכלל. באירופה אמרו שכרגע הסכנה שנשקפת לילדים מהתסמונת נמוכה, כמו הסכנה של נגיף הקורונה לילדים.
נגיף הקורונה גבה את חייהם של יותר מ-300,000 איש ברחבי העולם, ויותר מ-4.5 מיליון נדבקו בנגיף. רוב קורבנות הקורונה הם אזרחים מבוגרים ומי שסובלים ממחלות רקע. הדיווחים על התסמונת שממנה סובלים הילדים מעלה חשש שהסכנה שנשקפת לילדים גדולה ממה שחשבו.
רופאים בברגמו בצפון איטליה דיווחו על עלייה של פי 30 בשכיחות המקרים של תסמינים דלקתיים קשים בקרב ילדים: עשרה מקרים התגלו מאמצע פברואר עד אמצע אפריל בהשוואה ל-19 בחמש השנים הקודמות.
בארה"ב, שם אובחנו יותר מ-100 מקרים באזור ניו יורק, הזהירו רשויות מערכת הבריאות מהמחלה המסתורית. המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן פרסם בחמישי הנחיות לרופאים איך לזהות את התסמונת.
בשישי פרסם ארגון הבריאות העולמי הגדרה ראשונית של התסמונת. לפי הארגון התסמונת הנדירה הפכה שכיחה יותר במהלך מגפת הקורונה – אך במקביל ציין שלא כל מי שסבלו ממנה אובחנו כחולים במגפה העולמית. הילדים שסובלים מהתסמונת פיתחו לפחות שניים מהתסמינים הבאים: פריחה או סימני דלקתיים מסביב לפה, הידיים והרגליים. הלם או לחץ דם נמוך. בעיות לב. דימום ובעיה חריפה במערכת העיכול.
לפי ארגון הבריאות ההגדרה מסתמכת על בדיקה של ילדים שנדבקו בקורונה, או שככל הנראה היו בקשר עם חולים בנגיף. כרגע אין עדות אחרת שמצביעה על סיבה לפיתוח התסמונת. "אנחנו יודעים כרגע מעט מאוד על התסמונת הדלקתית הזאת", אמרה מריה ואן קרקהובה, אפידמיולוגית מארגון הבריאות העולמי.
"ההשערות בדיווחים הראשוניים הן שהתסמונת הזאת אולי קשורה לנגיף הקורונה", אמר אתמול מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס. הוא קרא לרופאים ברחבי העולם לעזור "להבין טוב יותר את התסמונת של הילדים". בצרפת אמר המפקח על מערכת הבריאות שיש סבירות גבוהה שיש קשר בין התסמונת לנגיף.
כמו מחלת קוואסקי (מחלה נדירה), שממנה סובלים ילדים קטנים מאוד, התסמונת יכולה לגרום לחום ממושך, כאבי בטן, פריחות ולשון נפוחה. התסמונת, שמזכירה גם תסמונת בשם ההלם הרעלי, מובילה לדלקת בכלי הדם ובחלק מהמקרים גם גורמת נזק ללב. ילד בן תשע שחלה בתסמונת בעיר מארסיי מדרום צרפת מת ובצרפת אמרו שהוא סבל מ"פגיעה נוירולוגית שקשורה לדום לב" - התקף לב.
בניגוד למחלת קווסאקי, שמי שחולים בה הם בעיקר ילדים קטנים, במקרה הזה הנדבקים גדולים יותר. קרין מושל, יועצת למחלות מדבקות בילדים בבית החולים גרייט אורמונד סטריט בלונדון, אמרה שהילדים שמגיעים לבדיקות "בני 7 או 8 עד 17".
רק מעטים מהילדים שסובלים מהתסמונת אובחנו גם כחולי קורונה. המומחים אומרים שזה לא אומר שהם לא נדבקו בנגיף ללא ידיעתם. ג'וליה קני, יועצת לאימונולוגיה, סיפרה שלבית החולים לילדים אוולינה בלונדון הגיעו יותר מ-50 ילדים שחלו בתסמונת.
לפי קני, "בזמן שמעטים מאוד אובחנו כחולים בבדיקות באמצעות מטושים, הרוב אובחנו בבדיקת נוגדנים לקורונה (בדיקות סרולוגיות)", מה שאומר שהם נדבקו בנגיף ולא ידעו זאת. העלייה במספר הילדים החולים מגיעה כמה שבועות אחרי שמספר החולים בקורונה ברחבי העולם הגיע לשיא. ייתכן שלנוגדנים יש חלק בפיתוח התסמינים שהופיעו אצל הילדים.
לפי חלק מהמומחים הנגיף עורר תגובה חריפה במערכת החיסונית, שגורמת למערכת לפגוע ברקמות ובאיברים במקום להגן עליהם. "היה להם את הווירוס והגוף שלהם נלחם בו", אמר סוניל סוד, רופא ילדים מניו יורק. "עכשיו יש תגובה חיסונית מאוחרת ומוגזמת".
"בלונדון שיא החולים (באוכלוסייה כולה) היה בסביבות השבוע הראשון או השני של אפריל, ואנחנו חושבים שראינו את השיא בקרב הילדים השבוע או בשבוע שעבר", אמרה ליז וויטייקר, מרצה למחלות מדבקות בילדים ולאימונולוגיה באימפריאל קולג' בלונדון. "מה שאנחנו תוהים לגביו הוא אם מדובר בפיתוח נוגדנים למחלה, או בתגובה מאוחרת לנגיף שהייתה כמה שבועות אחרי ההידבקות. זה יסביר למה הילדים לא אובחנו כחולים".
החוקרים מתקשים למצוא תשובות שיסבירו למה חלק מהילדים חולים בתסמונת ואחרים לא. בקרב המבוגרים מי שנמצאים בקבוצת סיכון מוגברת הם מי שסובלים ממחלות רקע, במיוחד לחץ דם גבוה. זה לא המקרה אצל הילדים. אחת התיאוריות שעלתה בעקבות המקרים האחרונים מצביעה על קשר גנטי. באנגליה שישה משמונת המקרים הראשונים היו של ילדים ממוצא אפרו-קריבי. בצרפת הרופא שטיפל בילד שמת מהתסמונת אמר שהוא ממוצא אפריקאי.