שתף קטע נבחר
 

איך פתיחת חלון לאוורור הבית עלולה דווקא לסכן את הבריאות שלנו?

מגפת הקורונה הסיטה את תשומת הלב העולמית מאחת הבעיות הכי מרכזיות: זיהום האוויר. ואם נדמה לנו שהאוויר קיבל הזדמנות קצרה לניקוי, נזקי הזיהום על הבריאות שלנו עדיין פה ובעיקר כשמדובר בזיהום אוויר בבית. למה זה קורה ומה ניתן לעשות כדי לנסות ולהשאיר אותו מחוץ לדלת הבית?

בשיתוף תדיראן

 

הבית שאמור להיות המקום הכי מוגן עבורנו, מתברר בשנים האחרונות כחממה לזיהום אוויר ולנזקים חמורים לבריאות שלנו. מה שלפעמים קל לנו לחשוב עליו כנזק שקורה אי-שם על קרחון בקוטב הצפוני, נמצא קרוב יותר משחשבנו, בבתי הספר אליהם אנחנו שולחים אל ילדינו, במשרדי העבודה שלנו ובחדרי השינה בהם אנחנו מבלים 80 אחוז מהיממה.

 

מתברר שפליטת הגזים המתבצעת במפעלים ובמכוניות, חודרת גם לתוך הסביבה הביתית ומותירה אותנו חשופים בפנים – בדיוק כמו בחוץ ואף יותר מכך. "מחקרים מראים שבבית האוויר מזוהם פי 5 יותר מאשר בחוץ", מסביר אבי מנקס, ראש אגף הטכנולוגיות ואחראי נושא זיהום האוויר בחברת תדיראן, "אדם מבוגר נושם בממוצע 14 ליטרים של אוויר ביום, וכמעט 90 אחוז מזה מתרחש בתוך חדרים שסובלים מאותו זיהום. רק כי לא רואים את זה, לא אומר שזה לא שם.

 

"במקרים קיצוניים זיהום האוויר הביתי מביא לבעיות בריאותיות חמורות דוגמת מחלות לב, מחלות חמורות בדרכי הנשימה ואף לסרטן ריאות", הוא מסביר ומדגיש כי זיהום האוויר החיצוני והביתי, גורמים כולם להחמרה ושיעורי תחלואה הולכים וגוברים בשתי מחלות הריאות הנפוצות בעולם: אסתמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD). 300 מיליון בני אדם בעולם סובלים מאסתמה ו-250 מיליון בני אדם בעולם סובלים ממחלת הריאות החסימתית.

 

זיהום אוויר עלול לגרום לנזקים לבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זיהום אוויר עלול לגרום לנזקים לבריאות(צילום: shutterstock)

 

עוד מראים הנתונים כי בישראל סובלים 8-10 אחוזים מהאוכלוסייה מאסתמה, ו-8 אחוזים מבני ה-40 ומעלה סובלים ממחלת הריאות החסימתית הכרונית. מנתוני משרד הבריאות אף עולה כי נכון לשנת 2007, שלושה אחוזים מכלל מקרי המוות באוכלוסייה בישראל נגרמים עקב מחלת ריאות חסימתית כרונית. בארצות הברית מדובר בגורם התמותה הרביעי הנפוץ ביותר, המהווה למעלה מ-5% מכלל מקרי המוות.

 

"לא רק המקרים הקשים מדאיגים", מסביר מנקס. "במקרים הפשוטים שכל אדם יכול לזהות, זיהום האוויר הביתי מוביל לכאבי ראש, סחרחורות, עייפות ותשישות. זה קורה במשרדים וזה קורה בבתים - אנשים קמים מהכיסא בסוף יום עבודה ומרגישים רע, או קמים בבוקר ואומרים שישנו לא טוב. בחילות, שיעול יבש ומחלות נשימתיות - כל זה נגרם מהאוויר הנמצא סביבנו במקומות שאנחנו מרגישים בהם הכי מוגנים".

 

בין גורמי זיהום האוויר הביתי הנפוצים ביותר, מסביר מנקס, נמנים הפחמן הדו-חמצני (Co2), עובש ופטריות הנגרמים מרטיבות בקירות ובמערכות מיזוג, גז רדון הנמצא בבטון ובקרקע, עופרת בצבע הקירות, תרסיסים, מוצרי ניקוי, חיידקים ווירוסים, קרדית האבק, אלרגנים, ריחות עישון ופורמלין ברהיטים - וזה רק קצה הקרחון. ארגון הבריאות העולמי אף פרסם ב-2018 כי קרוב לארבעה מיליארד בני אדם מתים בטרם עת עקב מחלות הקשורות לזיהום אוויר ביתי. עוד קבע הארגון כי מחצית ממקרי המוות כתוצאה מדלקות ריאות בילדים מתחת לגיל חמש, הם תוצאה של זיהום אוויר ביתי.

 

אל תפתח חלון, אהוב ליבי

לדבריו של מנקס, רוב האנשים בטוחים שהפתרון הוא אוורור החללים באמצעות פתיחת החלונות, אך בשעה שסרקולציה היא אכן אלמנט חשוב, היא מכניסה את הבעיה שבחוץ הביתה. "כשפותחים חלון, זיהום האוויר החיצוני חודר פנימה, כאשר פליטת זיהום ממכוניות הוא המפגע הנפוץ ביותר", הוא מסביר. "חלונות לא תמיד מתוכננים טוב בבתים, ומערכות המיזוג והאוורור הישנות לא עושות פעולה של ניקוי האוויר מגורמים מזיקים. כך יוצא שגם אם קיימת חלופה של אוויר בבית, אין ניקוי של טחב, עובש, חיידקים ווירוסים. בנוסף, נפח האוויר בבית הוא קטן יחסית, ולכן לא משנה כמה החלונות יהיו פתוחים בבית, תחלופה האוויר תהיה אטית והזיהום לא יתנדף״.

 

לבעיה הנוספת שמציין מנקס הוא קורא ״פלסטר״, הלוא היא בישום החללים. "ריחות רעים הם לרוב תופעה של הפרשות של חיידקים או עובש. אז מה אנשים עושים? מרססים את החדר בריח טוב. בפועל לא מדובר בטיפול בבעיה אלא במיסוך שלה. יותר מזה - הבישום הזה לרוב רעיל״. מנקס מסביר כי זיהום האוויר הביתי קשור גם בחומרי הבישום המקיפים אותנו. למעשה, למעלה מ-70% מהכימיקלים המצויים במוצרי ריח מקושרים מחקרית לבעיות בריאות כרוניות.

 

כמו בתחומים רבים הקשורים באיכות הסביבה, גם בנושא זיהום האוויר הביתי לא קיימת רגולציה חוקית. מדובר אמנם באיום על הציבור, אך נכון להיום איכות האוויר התוך-מבנית עודנו נושא לא מטופל.

 

"האחריות על איכות האוויר בבית נתונה במידה רבה מוטלת על כל אחד ואחת מאתנו", מסביר מנקס. ״הפחתת הזיהום הבסיסית ביותר קשורה בקרדית האבק ובהרחקת גורמים מזהמים ממקומות בהם אנו מבלים זמן ממושך יותר כמו חדר השינה. אפשר לשאוב את האבק בחדרים בעזרת שואבי אבק עם סננים מתקדמים, להמעיט בשימוש בשטיחים, להפחית כמות רהיטים ולאוורר כמה שיותר את הבית. בנוסף, חשוב לטפל במערכות המיזוג, ולכל הפחות לנקות את המסננים לעיתים תכופות".

 

עם זאת, מסביר מנקס, טיפול בגורמים קשים יותר כמו חיידקים ווירוסים וחלקיקים המשתחררים לאוויר מעובשים, יכול להתבצע רק באמצעות טכנולוגיות לטיהור אוויר, המצויות במטהרי אוויר אלקטרוניים ולאחרונה גם במזגני עילית. ״קיימות טכנולוגיות חדשניות לטיהור אוויר שיודעות לנטרל מזהמים רבים. טכנולוגיות מהסוג המצוי במזגנים מצוידות בפילטרים מיוחדים שקיימים במזגנים ויודעים לתפוס את קרדית האבק וריחות רעים ולנטרל 99 אחוזים מהבקטריות הנמצאות באוויר. כל אחד מהפילטרים האלה אחראי על אלמנט אחר בזיהום האוויר הביתי, ובעצם מתפקד כמסנן השואב את האוויר שבחדר ופולט אוויר נקי יותר".

 

בדומה לזיהום האוויר שקיים מחוץ לבית, קל להתעלם מזיהום האוויר הביתי - הוא בלתי נראה. עם זאת, קשה להימנע מהתחושות שצצות נוכח הנתונים. זיהום האוויר לא נשאר בחוץ, ולמעשה אחראי על התסמינים שרבים מאתנו מתלוננים עליהם מדי יום. החדשות הטובות הן שלא מדובר בגזרת גורל - בעזרת מודעות והקפדה על הסביבה הביתית ניתן לנשום אוויר נקי בבית, ולהשאיר את הזיהום בחוץ.

 

בשיתוף תדיראן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים