הזקנה במסדרון מחכה ליולי אדלשטיין
עד היום כשלו רבים בניסיון לטפל בעומס בחדרי המיון. אבל שר הבריאות החדש מגיע בתזמון אידיאלי: הטראומה ממגפת הקורונה נותנת לו רוח גבית
לשר הבריאות הנכנס יולי אדלשטיין יש כמעט את כל תנאי הפתיחה הנדרשים על מנת להצליח. שילוב של פוליטיקאי מיומן וחזק שזוכה לפופולריות במפלגתו, לצד חלון זמנים ייחודי ששם את מערכת הבריאות במרכז השיח הציבורי. במידה רבה, ולאחר שנים ארוכות של שהייה בחצר האחורית של סדר העדיפויות הלאומי, נראה שגם בממשלה גברה ההבנה באשר לחשיבות ולחיוניות של מערכת בריאות ציבורית חזקה. הטראומה הלאומית והעולמית ממגפת הקורונה היא שנותנת לאדלשטיין רוח גבית שלא הייתה שנים, והזדמנות ייחודית להוביל מהלכים אסטרטגיים ארוכי טווח שתוצאתם חיזוק המערכת הציבורית בשגרה ובחירום כאחד.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
בימים האחרונים ניסו רבים להתחקות אחר עמדותיו ותפיסותיו של אדלשטיין בתחום הבריאות, חיפוש שהסתכם במציאת אמירות בודדות ספורות ואנקדוטליות שלא מאפשרות ללמוד מהן. עם זאת, העמימות סביב עמדותיו יכולה להוות יתרון בנקודת הכניסה לתפקיד.
הוא שר שעל פניו אינו שבוי בקונספציה מקצועית מסוימת, ולא מאיים על אף אחד מהשחקנים במערכת (למעט התבטאות יחידה שלכאורה מרמזת על העדפת בתי חולים על פני קהילה). העמימות מאפשרת תהליך "נקי" של היכרות ולמידה, שבמהלכו יכול אדלשטיין להיחשף בצורה אותנטית לכוחות ולאינטרסים שניצבים ביסוד מערכת הבריאות, וכפועל יוצא לפתח עמדות עצמאיות ביחס למהלכים שיש לנקוט לצורך חיזוק המערכת הציבורית.
האתגר המיידי של שר הבריאות החדש הוא כפול: מצד אחד להכין את מערכת הבריאות לקראת אפשרות של גל תחלואה נוסף, ומצד שני להסתכל אל האופק שמעבר למגפת הקורונה ולהוביל מהלכים משמעותיים שבכוחם לחזק את יסודות המערכת בשגרה.
כך לדוגמה, עד היום כשלו רבים בניסיון לטפל בעומסים הבלתי נסבלים בחדרי המיון. במידה רבה, תופעת "הזקנה במסדרון" כשם קוד כולל למציאות קשה של פגיעה באיכות הטיפול הרפואי (צפיפות, עומסים, שחיקה מקצועית ועוד) היא הבעיה הבוערת ביותר. גם אם הסימפטומים שלה מתבטאים בעיקר במצוקה שחווה הציבור בבתי החולים, הדרך האמיתית להתמודד איתם עוברת בחיזוק קופות החולים וסל השירותים הקהילה.
מכאן, ולאחר תהליך למידה והעמקה, ראוי להציב יעדי תוצאה ברורים בתחום איכות, זמינות ונגישות שירותי הבריאות בישראל; יעדים ברורים שמהם ניתן לגזור תוכניות אופרטיביות ולקדם סדרה של מהלכים מדויקים מגובים בתקציבים ובתמריצים משמעותיים. דווקא כניסתו של שר חדש נטול עמדות מוקדמות, עם ראייה חדשה, מוטיבציה להצליח ורוח גבית ציבורית ותקציבית, היא שיכולה להביא לשינוי מציאות ולקדנציה מוצלחת.
- ד"ר עדי ניב-יגודה הוא מומחה מדיניות בריאות, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובפקולטות לניהול מערכות בריאות במכללה האקדמית נתניה ובאוניברסיטת בן גוריון בנגב
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
ד"ר עדי ניב-יגודה
צילום: מקס מורון
מומלצים