שתף קטע נבחר
 

כולנו שכונה אחת גדולה

עם יד הלב - האם אתם מכירים את השכנים שלכם, יודעים האם הם זקוקים לעזרה או לאוזן קשבת? עמותת לב אחד שואפת לעשות שינוי ממשי בחיי כולנו על ידי בניית קהילות משותפות בהן קיימת דאגה אחד לשני. במהלך תקופת משבר הקורונה פעלה העמותה עם עשרות אלפי מתנדבים שהגיעו לאנשים שהזדקקו לעזרה בתחומים שונים. במסגרת קרן לערבות הדדית שהקימה חברת מובילאיי, תקבל העמותה תרומה שתסייע לה להמשיך בפעילותה

בשיתוף מובילאיי

 

מכירים את זה שאתם גרים בשכונה מסוימת במשך שנים רבות ואין לכם מושג קלוש מיהם האנשים הגרים סביבכם ומה הסיפור שלהם? אין לכם, למשל, מושג ירוק על הקשיים איתם מתמודדת הקשישה הערירית שגרה בקומה האחרונה בבניין הישן ללא מעלית הסמוך אליכם. לא התוועדתם גם לקשייה הכלכליים של האם החד הורית שמצטופפת עם שלושת ילדיה בדירת קטנה ומתפוררת בבניין ממול. או למצוקותיה היומיומיות של משפחת העולים מאתיופיה שהגיעה לארץ בחוסר כל, עד שהיו ימים שנאלצו לקצץ בקניות המזון בסופר כי פשוט לא היה להם מספיק כסף לכך.

האם אתם מכירים את השכנים שלכם? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם אתם מכירים את השכנים שלכם?(צילום: shutterstock)

מי ששואפת ואף עושה שינוי ממשי בדרך בה אנחנו חיים תוך בניית קהילות משותפות בהן קיימת דאגה ממשית אחד לשני, היא עמותת לב אחד הוותיקה.

 

בראשיתה הוקמה העמותה בשלהי ימי ההתנתקות מעזה על ידי קבוצת מייסדים שביקשו לסייע למפונים שגורשו מבתיהם ומהיישובים אותם כה אהבו. הפעם הבאה בה הפציעה העמותה הייתה במלחמת לבנון השנייה במתן סיוע לתושבי הצפון ולאחר מכן באסון השריפה בכרמל.

 

בשנים האחרונות התרכזה העמותה בסיוע לתושבי עוטף עזה הנאלצים לחיות חיים לא הגיוניים בצל מטחי טילים אקראיים. אכן, העמותה מתעוררת ושבה לחיים במצבי משבר לאומיים. האחרון שבהם הוא כמובן משבר הקורונה הדרמטי אשר הוביל את העמותה לדרך חדשה ואולי אף עוצמתית יותר. מי שגרמו לכך הם ארז אשל, מייסד מדרשת עין פרת, ורוני פלמר, יו"ר ומנכ"ל תנועת אור, מנהיגים אקטיביים בוועד המנהל של העמותה.

 

"ארז פנה אליי עם פרוץ משבר הקורונה וביקש ממני לחבור אליו לצורך ניהול מערך ההתנדבות", סיפר פלמר. "לא הכרתי את העמותה לעומק עד אז וארז סיפר לי שיש להם כ-1000 מתנדבים ברחבי הארץ. מוניתי לחבר הוועד המנהל והתחלנו בפעילות. בתוך חודשיים בלבד הגענו למערך של כ-30 אלף מתנדבים מכלל המגזרים במדינה, כולל המגזר החרדי והערבי."

מימין: רוני פלמר וארז אשל (צילום: באדיבות תנוער אור)
מימין: רוני פלמר וארז אשל(צילום: באדיבות תנוער אור)

כיצד הגעתם לגידול כל כך מסיבי בכמות המתנדבים?

"כתוצאה מאיסור התנועה הגורף בימי שיא המשבר פיתחנו מודל של שכונה-קהילה במסגרתו רכז מתנדב שלנו עבד בשיתוף העיריה המקומית תוך שהוא ממנה רכזי שכונות שמיפו עבורו את הבעיות והצרכים בכל שכונה. בכל שכונה מצאנו אנשים טובים שביקשו להתנדב וכך הגענו למערך המרשים הזה ברמה ארצית."

 

אילו מבצעים הובילה העמותה בימי הקורונה?

"מעבר לחלוקת מנות, תרופות ומוצרי היגיינה לקשישים ונזקקים, העברנו לבתי החולים מסכות מגן ביתיות שחמישה מהנדסים ברחבי הארץ פיתחו בבתיהם וכן אספנו תוצרת חקלאית שעמדה להיזרק וחילקנו אותה למשפחות נזקקות. בנוסף ביצענו עבודות אחזקה בבתי קשישים."

 

ישנם רגעים שנחרטו לך בזיכרון?

"היו כמה כאלו. אחד מהם היה ביום הזיכרון. במדינת ישראל ישנן 24 אלף משפחות שכולות וסיכמנו יחד עם ארגון יד לבנים שבגלל האיסור להגיע לבתי הקברות אנחנו נוציא 24 אלף מתנדבים לרחובות שיעמדו ליד בתים של משפחות שכולות או בנקודות זיכרון ברשויות השונות. מפגן ההוקרה העצום הזה התקיים בכ-130 רשויות ברחבי המדינה, כולל בישובים דרוזים, בדואים וחרדיים, והוא היה מרטיט לב.

 

"רגע אחר היה כאשר לקראת חג הפסח הגיעה תזמורת כלי נגינה שארגנה רכזת שלנו לבית האבות משען בבאר שבע (שספג אחוז מתים גבוה במיוחד) וניגנה להם את שירי פסח למרות חשש ההידבקות במקום. ההתרגשות במקום הייתה עצומה."

 

כעת כשהמשבר כך נראה מאחורינו, הפעילות תדעך עד המשבר הבא?

"ממש לא. אנחנו מבינים שהמשימה שלנו עדיין בעינה. יש רבבות אנשים שלא חזרו עדיין לעבודה, ויש משפחות בסיכון או קשישים שהמשבר פגע בהם כלכלית ונפשית. לא אחת אנחנו מקבלים שיחות אובדנות במוקדים שלנו ובאמצעות סיוע מפסיכולוגים יצרנו תדריך כיצד עונים לשיחות האלו."

 

ערימה של ידיים, אחת על השניה (צילום: shutterstock)
מושיטים יד לעזרה, לכל אחד ואחת(צילום: shutterstock)
  

המשבר פגע בכם כלכלית?

"כן הקפיאו לנו תרומות חשובות, אך יחד עם זאת הצלחנו להסתדר כי כל הפעילות שלנו מבוצעת בהתנדבות מלאה וללא משכורות. אנחנו בנויים על מודל של הרבה אנשים שתורמים כל אחד מעט. במהלך המשבר מצאנו הרבה מאוד אנשים טובים וזכינו להגדיל את מעגל המתנדבים."

 

מי שחווה את השטח לילות כימים היא קרן בן דור מנהלת החמ"ל הארצי של הארגון, והיא מבקשת להדגיש במיוחד דווקא את חווית ההתנדבות בעמותה.

 

"בהלת הקורונה גרמה לאנשים להסס בהתחלה להעביר תרופות או מזון לבתי אנשים זרים, אבל כשהם עשו את זה גרם להם לשינוי מחשבתי. כך, למשל, היה עם מתנדבת שסיפרה לי שבהתחלה היא חששה לרכוש תרופות עבור זוג קשישים בשכונה ולהעביר להם אותן, אך כשהיא התגברה על החשש ועשתה את זה היא התמלאה סיפוק נפשי אדיר.

 

ההתנדבות הפכה לאורח חיים. קרן בן דור
ההתנדבות הפכה לאורח חיים. קרן בן דור
  

"ההתנדבות הפכה להיות אורח החיים שלה ונוצרו לה קשרים חדשים עם אנשים שגרו בשכנות לה שהיא בכלל לא הכירה אותם. סיפורים דומים שמענו ממתנדבים רבים אחרים."

 

מהו היו רגעי השיא של המשבר מבחינתך?

"בימי השיא של הקורונה קיבלנו למעלה מ-1000 פניות סיוע יומיות למוקד, שזה המון. אנשים ממש התפרקו לנו בטלפון כי הם שהו בחוסר ודאות עצום.

 

"היו אנשים שנזקקו למונית לטיפול בבית החולים ולא היו מוניות, היו כאלה שלא ידעו איך הם יעשו קניות לחג הפסח, היו אנשים שנגמרו להם התרופות והם היו חסרי אונים, היו כאלה שאמרו שפשוט אין להם אוכל בבית והיה אפילו מקרה של קשיש מבאר שבע שהיה אמור בימי הקורונה לעבור דירה ולא היה לו כמובן עם מי לדבר בשביל ההובלה. הוא פנה אלינו ואנחנו ארגנו משאית עבורו עם מתנדבים שהרימו את הציוד והריהוט שלו והעבירו אותם לדירה הבאה."

 

מי שהושיטה יד, גם בשיא הקורונה, אל עבר עמותת לב אחד ועמותות סיוע נוספות אחרות היא חברת מובילאיי שעם תחילת משבר הקורונה הצהירה כי היא תקצה תרומה נכבדה בסך כולל של 10 מיליון שקלים עבור עמותות סיוע במגוון תחומים. אל הקרן הייעודית אותה הקימה החברה פנו כ-2000 גופים מכל רחבי הארץ ובסוף התהליך הזריז בחרה מובילאיי בכ-100 עמותות אשר זכו בתרומה נכבדה, כאשר אחת מאלו היא לב אחד. העמותה כבר קיבלה את התרומה הנדיבה והתקווה היא שזו תהיה לה לעזר בדרך לבנייתן של קהילות חזקות ומעורבות בכל רחבי הארץ.

 

למוקד לב אחד ניתן לפנות בטלפון 02-67620244 או באמצעות אתר העמותה: https://www.levechad.org

 

בשיתוף מובילאיי


פורסם לראשונה 17/05/2020 18:23
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים