שתף קטע נבחר

 

גם באפגניסטן: המנהיג ויריבו יחלקו את השלטון

אחרי משבר פוליטי ממושך ולחץ אמריקני כבד סיכמו אשרף ראני ועבדאללה עבדאללה על הקמת ממשלה פריטטית. ראני יישאר נשיא, עבדאללה יוביל את שיחות השלום עם הטליבאן: "האומה צריכה להתאחד"

נשיא אפגניסטן אשרף ראני ויריבו עבדאללה עבדאללה סיכמו לחלוק את השלטון, ולשים סוף לקיפאון פוליטי שנמשך חודשים ארוכים. הצעד יכול לקדם את המאמצים לסיים את המלחמה הארוכה במדינה.

 

ראני, שמכהן כנשיא מ-2014, הביס את עבדאללה בבחירות בספטמבר. עבדאללה מחה על תוצאות הבחירות ואמר שהן זויפו. לאחר מכן הכריז על הקמת ממשלה, במקביל לממשלתו של ראני, ואף השביע את עצמו לנשיא בזמן השבעת ראני. 

 

עבדאללה החליש את כוחו של הנשיא בתקופה קריטית, שבה ארה"ב מנסה לקדם את תהליך השלום עם הטליבאן ולשים סוף למלחמה שנמשכת כבר 19 שנה. בפברואר חתמה ארה"ב על הסכם עם הטליבאן שקובע שהכוחות האמריקניים יעזבו את אפגניסטן עד 2021 – בתמורה להפסקת מתקפות של הטליבאן.

נשיא אפגניסטן אשרף גאני ויריבו עבדאללה עבדאללה חתימת הסכם להקמת ממשלה (צילום: AFP)
אשרף ראני ועבדאללה עבדאללה בטקס החתימה(צילום: AFP)
 

במסגרת ההסכם ראני יישאר נשיא. "עבדאללה יוביל את ועדת הפיוס הלאומית, וחברי הצוות שלו יהיו חלק מהקבינט", אמר דוברו של הנשיא ראני. הממשלה שתוקם תהיה פריטטית, ולכל אחד מהצדדים יהיה מספר שווה של שרים. עבדאללה יוכל לפרסם צווים ויוביל את שיחות השלום עם הטליבאן.

 

"היום זה יום היסטורי לאפגניסטן היקרה שלנו", אמר ראני בטקס החתימה על ההסכם. "האפגנים הוכיחו שהם מחויבים לאינטרסים הלאומיים שלהם. אנחנו מקווים שבעזרת אחדות ושיתוף פעולה נצליח בימים הקרובים לספק תנאים שיאפשרו הפסקת אש ושלום ממושך". עבדאללה אמר אחרי טקס החתימה: "אנחנו צריכים להתאחד כאומה, ולשאוף למציאת פתרונות מעשיים".

נשיא אפגניסטן אשרף גאני ויריבו עבדאללה עבדאללה חתימת הסכם להקמת ממשלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

זמן קצר אחרי החתימה אמרו גורמים אפגנים לרויטרס ששני הצדדים עדיין מנהלים מו"מ על נושאים מרכזיים, כולל על עמדות מפתח בשלטון החדש. זהות השרים עדיין לא ברורה. עבדאללה מעוניין בתיקי החוץ והאוצר. ראני לא הסכים, וצפוי להציע לו את תיק הפנים.  

נשיא אפגניסטן אשרף גאני ויריבו עבדאללה עבדאללה חתימת הסכם להקמת ממשלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

וושינגטון הביעה תסכול גדול מהמשבר בין עבדאללה לראני, שנמשך גם אחרי שמזכיר המדינה מייק פומפאו ביקר בקאבול וניסה לפייס את הצדדים. וושינגטון החליטה להעניש את השניים והודיעה על קיצוץ של מיליארד דולר בסיוע לאפגניסטן.

 

מזכיר המדינה פומפאו בירך על ההסכם בין עבדאללה לראני, אך מתח ביקורת על המנהיגים בגלל הזמן הממושך שלקח להם לפתור את המשבר. באפגניסטן ביקשו מארה"ב לשקול מחדש את הקיצוץ בסיוע.

אפגניסטן קאבול פיגוע בית חולים ליולדות  (צילום:AP)
בשבוע שעבר: פיגוע במחלקת יולדות בקאבול(צילום:AP)

המשבר בין עבדאללה לראני הוא שחזור של בחירות 2014 באפגניסטן: גם באותן בחירות שניהם הכריזו על ניצחון. כדי למנוע משבר מזכיר המדינה דאז, ג'ון קרי, הצליח להביא את הצדדים להסכם: ראני התמנה לנשיא ועבדאללה כיהן כ"מנכ"ל המדינה". הוא איבד את המשרה הזאת אחרי הבחירות האחרונות.

 

ההסכם בין הצדדים נחתם אחרי פיגוע שזעזע את אפגניסטן, שבו מחבלים רצחו אמהות ותינוקות במחלקת יולדות בקאבול. הטליבאן הכחיש מעורבות במתקפה, אך הממשלה לא השתכנעה. בארה"ב העריכו שמדובר בפיגוע של דאעש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים