שתף קטע נבחר

בזהירות עם הסיפוח. בהאג רק מחכים לזה

את החלת הריבונות אמורה ישראל לקדם עם ארה"ב, שבעצמה נחקרת על פשעי מלחמה. חומר למחשבה לקראת המערכה המשפטית הבינלאומית

 

ICC Chief Prosecutor Fatou Bensouda  (Photo: EPA)
התובעת פאטו בנסודה(Photo: EPA)

ביום שישי האחרון השמיע שר החוץ האמריקני מייק פומפאו אזהרה חמורה נגד המשך התהליך בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג שאמור לאפשר לתובעת פאטו בנסודה לחקור פשעי מלחמה שלטענתה ביצעה ישראל בעזה, בגדה ובירושלים המזרחית. פומפאו אמר שההחלטה לחקור את ישראל מוכיחה כי "בית הדין הבינלאומי הוא גוף פוליטי ולא רשות שופטת", ואיים כי "אם החקירה תימשך בית הדין יישא בהשלכות".

 

 

האזהרה ועיתויה נובעים מכמה סיבות: החקירה בבית הדין שנויה במחלוקת משפטית, כי הרשות הפלסטינית אינה מדינה ריבונית, ורק מדינות ריבוניות יכולות לפנות בתלונות לבית הדין; ישראל וארה"ב לא חתומות על אמנת רומא שכוננה את בית הדין, ולבסוף, בית הדין נוסד ב-2002 כדי לחקור פשעים חמורים, כמו רצח עם, של מדינות שאינן חוקרות בעצמן פשעי מלחמה של אזרחיהן. המקרה הישראלי-פלסטיני לא עומד באף אחד מהתנאים הללו.

 

ברקע המחלוקת פנתה התובעת בנסודה לפאנל של שלושה שופטים בהליך קדם-משפטי כדי לאשר לה לבצע את החקירה. השלושה - פיטר קובץ' מהונגריה, מרק פרין מצרפת ורנה אלפיני-גנסו מבנין - דנים בימים אלה בבקשתה, ואזהרת פומפאו נועדה להשפיע על החלטתם.

 

אבל הסוגייה הישראלית לא עומדת בפני עצמה. בנובמבר 2017 הודיעה בנסודה שתפתח בחקירת פשעי מלחמה שלטענתה ארה"ב ביצעה באפגניסטן. היא נקטה הליך דומה לזה שהופעל נגד ישראל וביקשה מפאנל של שלושה שופטים לאשר את החקירה. בתגובה תקפה אותה וושינגטון בחריפות, ביטלה את הוויזה שלה לארה"ב, איימה להעמיד אותה ואת אנשיה לדין ולהחרים את נכסיהם. הממשל הוסיף שאם בית הדין יעז לעצור אזרח אמריקני - ארה"ב תפעיל כוח כדי לשחרר אותו.

 

האיומים עשו את שלהם ופאנל השופטים אסר על בנסודה לקיים את החקירה, אבל ערעור שהגישה התקבל, וכעת היא יכולה לחקור אזרחים אמריקנים. לכן, אזהרת פומפאו לא מיועדת רק לחקירה נגד ישראל, אלא גם לחקירה נגד ארה"ב.

אם פאנל השופטים יאשר לבנסודה להמשיך בהליך נגד ישראל, היא עלולה לזמן לחקירה באזהרה את ראש הממשלה, שרים, קציני צבא ופקידים בכירים. הם יסרבו כמובן, ואז היא תוכל להוציא פקודות מעצר נגדם. על הנייר, 122 המדינות שחתומות על האמנה שהקימה את בית הדין אמורות לציית לצווים כאלה. לישראל ייגרם נזק מעשי ותדמיתי קשה.

 

בנאום שבו הציג השבוע בנימין נתניהו את ממשלתו הוא התייחס לנושא: "ניאבק בניסיון המקומם של בית הדין הבינלאומי בהאג להאשים את חיילי צה"ל בפשעי מלחמה, וכמו כן את מדינת ישראל על הפשע הנורא במירכאות של בניית גני ילדים. איזו צביעות, איזה סילוף אמת".

 

הוא התייחס לפסקה במסמך התובעת שבה היא מגדירה את ההתנחלויות בגדה כפשעי מלחמה, ועל רקע זה עלול השיח על סיפוח חד-צדדי של התנחלויות להפריע למאמץ הבינלאומי שישראל מקדמת באמצעות מדינות ידידותיות כדי לעצור את החקירה.

 

ישראל לא יכולה להתמודד לבדה נגד הסכנות שטמונות בחקירה של תובעת מוטה מראש ושל בית דין פוליטי. לכן, הסיוע של ארה"ב ומדינות אחרות הוא קריטי. אין שום ודאות שבנובמבר הקרוב יצליח דונלד טראמפ להיבחר לכהונה שנייה ולא ברור מה יהיה מאזן הכוחות בקונגרס בין הרפובליקנים לדמוקרטים.

 

אזהרת פומפאו ומכתב ברוח דומה ששלח הקונגרס הם חוליות חשובות במאבק הקשה שצריך לנהל נגד התובעת ובית הדין, אבל הם לא יספיקו. ישראל צריכה לנהל מערכה כבדה ומתמשכת בכל הכלים הדיפלומטיים והמשפטיים שעומדים לרשותה. הרמטכ"ל לשעבר ושר החוץ החדש גבי אשכנזי עלול להיות אחד המוזמנים הראשונים לחקירה, ולכן זהו אחד הנושאים שהוא צריך להעניק להם קדימות עליונה.

 

  • פרופ' איתן גלבוע הוא מומחה לארה"ב ובכיר במרכז בס"א למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר אילן

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב אטיאס ואסי כהן
פרופ' איתן גלבוע
צילום: יוגב אטיאס ואסי כהן
מומלצים