שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

4 שבועות אחרי הסגר: הניסיון המוצלח של דנמרק

הממשלה בקופנהגן הייתה מהראשונות להטיל הגבלות-קורונה – וגם מהראשונות להסירן. חודש עבר מהחזרה לביה"ס, ושיעור ההדבקה לא עולה. בצרפת: שבוע אחרי שהתלמידים שבו ללימודים – 70 מקרי הדבקה, בתי ספר נסגרים. עוד האטה באיטליה ורוסיה, ארה"ב: תקף במצ'טות כי כעס על הסגר

ארבעה שבועות אחרי שדנמרק החלה להקל את ההגבלות שהטילה על אזרחיה בגלל נגיף הקורונה, חזרו היום (ב') הדנים לבתי הקפה ולמסעדות, והם בטוחים שהתפרצות הווירוס נמצאת תחת שליטה. דנמרק הפכה בחודש שעבר למדינה הראשונה באירופה שפותחת בתי ספר, מעונות יום וחנויות קטנות, ובשבועות שלאחר מכן לא נרשמה עלייה בקצב הנדבקים בנגיף.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

האיטלקים חוזרים לבתי הקפה: "יום מרגש"

תיעוד: התרסקות קטלנית ב"מטס קורונה" בקנדה

ברזיל עקפה את איטליה בנדבקים. הנשיא: "רוצים חופש"

ונציה נואשת: "בלי תיירים העיר מתה"

 

כך נראתה היום החזרה לחיים במילאנו, איטליה    (צילום: רויטרס)

כך נראתה היום החזרה לחיים במילאנו, איטליה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"ההחלטה המהירה של דנמרק להטיל סגר והעובדה שהדנים באמת נענו לקריאות של הרשויות לשמור על היגיינה ועל ריחוק פיזי הן הסיבות המרכזיות לכך שהגענו עד לכאן", אומר האנס יורן קולמוס, פרופסור למיקרוביולוגיה קלינית באוניברסיטת דרום דנמרק. קולמוס ציין שלהאטת ההתפשטות תרמה גם העובדה שביחס לצרפתים ולאיטלקים, שבארצותיהם הייתה התפרצות קשה ביותר של נגיף הקורונה, הדנים נוטים פחות לנשק ולהתחבק כברכת שלום.

  (צילום: AFP)
בית קפה בקופנהגן, היום. לשתות מקרוב(צילום: AFP)

מספר מקרי המוות מקורונה וקצב ההדבקה בדנמרק נמצאים בירידה, וביום שישי האחרון לא דווחו כלל מתים מהנגיף במדינה – הפעם הראשונה שמתקבל נתון כזה מאז 13 במרץ. מומחי בריאות אומרים כעת כי מאוד לא סביר להניח שדנמרק תתמודד עם גל שני של התפרצות קורונה. עד כה, יצוין, גרם הנגיף למותם של 548 בני אדם במדינה.

 

מספר התושבים בדנמרק הוא כ-5.8 מיליון בני אדם, ובחישוב של מספר המתים לכל 100 אלף נפש שיעור התמותה בה דומה לזה של גרמניה ונמוך יותר מזה של רוב מדינות אירופה, בכלל זה שבדיה השכנה (36 מתים לכל 100 אלף נפש), הולנד (33), בריטניה (52) ואיטליה (52).

  (צילום: AFP)
קופנהגן, היום. נסגרה מוקדם, נפתחה מוקדם(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התוצאות הנאות הושגו בלי עריכה נרחבת של בדיקות ובלי מעקב מיוחד אחרי מגעים בין הנדבקים. דנמרק גם לא המליצה לתושבים לכסות את פניהם כפי שעשו מדינות רבות אחרות. היא הייתה אמנם אחת המדינות הראשונות באירופה להכריז על סגר, ב-11 במרץ, כשהגבילה התקהלויות וסגרה בתי ספר, מסעדות וברים, אבל ההגבלות שהטילה על תושביה היו בעלות השפעה פחותה על חיי היום יום של האזרחים מאלה שהוטלו למשל באיטליה או בצרפת.

 

בשבדיה מתו פי 4

בשלב מוקדם של המגפה נמנעה דנמרק מתוכניות בדיקה ומעקב גדולות בין השאר בשל מחסור בערכות בדיקה, ורק בשלהי אפריל החלו הרשויות לערוך מספר גדול יותר של בדיקות. בשבוע שעבר הודיעה הממשלה כי תתחיל גם להוציא לפועל תוכנית מעקב בניסיון לבקר את התפשטות הנגיף.

 

חודש אחרי הטלת הסגר החלה הממשלה בתהליך מדורג של חזרה לשגרה: תחילה אפשרה לילדים הקטנים יותר לחזור לבית הספר, ובשבוע שעבר עברה לשלב השני של ההקלות, כשאפשרה פתיחת קניונים. השבוע היא כבר מתירה את פעילותם של מסעדות ובתי קפה. "עכשיו אנחנו שולטים בנגיף הקורונה", הכריזה בשבוע שעבר ראש הממשלה מטה פרדריקסן.

  (צילום: AP)
כך נראתה שבדיה גם בשיא המגפה. שטוקהולם(צילום: AP)

כשבית הקפה Coffee Collective בקופנהגן החל היום לאפשר ללקוחות לשבת בתוכו, הוא נותר שקט מהרגיל. רוב הלקוחות נהנו מהקפה שלהם לבד בשולחנות שהורחקו זה מזה, ואחרים ישבו בחוץ, ליד שולחנות ברחוב. "אני חושבת שההחלטה להטיל סגר מוקדם הייתה טובה, כי אפשר עכשיו לראות במספרים שהכול עבד טוב יותר מבמדינות השכנות", הודתה אלן ולנטין אסמוס, לוגמת מספל בבית הקפה לראשונה זה חודשיים.

 

ההטלה המהירה של הסגר וההסרה המהירה לא פחות של ההגבלות נובעות בין השאר מהמבנה הממשלתי הריכוזי של מוסדות השלטון בדנמרק. לדברי יאן פרבסגארד כריסטנסן, פרופסור לאימונולוגיה של מחלות זיהומיות באוניברסיטת קופנהגן, העובדה הזו אפשרה תיאום וקול שלטוני אחיד.

  (צילום: AFP)
בירת שבדיה בחודש שעבר(צילום: AFP)

ההחלטה של ממשלת דנמרק להטיל סגר בשלב מוקדם עמדה בניגוד לגישה שנקטה שבדיה השכנה, שם הרשויות אפשרו לחלק גדול מהחברה והכלכלה להמשיך לפעול. מספר המתים מקורונה בשבדיה ביחס לגודל האוכלוסייה גדול כעת פי ארבעה מבדנמרק.

 

ציון דרך באיטליה: פחות מ-100 מתים ביום

בינתיים בצרפת נתקלת היציאה מהסגר בבעיות ראשונות. שבוע בלבד אחרי ששליש מהילדים חזרו ללימודים בבתי הספר דיווחה היום המדינה על כ-70 מקרי הדבקה הקשורים למוסדות הלימוד האלה. לא ברור אם הנדבקים הם מורים או תלמידים, אבל התקשורת בצרפת מדווחת ששבעה בתי ספר בצפון המדינה כבר נסגרו מחדש בגלל הדבקות. בצרפת, נזכיר, נדבקו עד כה בנגיף יותר מ-142 אלף בני אדם, ויותר מ-28 אלף מתו ממנו.

נשיא צרפת עמנואל מקרון עם מסכה ב בית ספר יסודי ליד פריז קורונה (צילום: AFP)
נשיא צרפת מקרון בבית ספר החודש. קשה הדרך החוצה מהסגר(צילום: AFP)

מרוסיה, שבשבוע שעבר הפכה למדינה עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר בעולם מלבד ארה"ב, מגיעים היום סוף סוף נתונים מעודדים: מספר הנדבקים החדשים שהתגלו ביממה האחרונה עומד על 8,926 – המספר הנמוך ביותר מאז 1 במאי. זהו גם היום השלישי ברציפות שבו נרשמים ברוסיה פחות מ-10,000 נדבקים ביממה. ראש ממשלת רוסיה מיכאיל מישוסטין, שבעצמו אובחן בחודש שעבר כחולה קורונה, אמר היום שבסך הכול חל שיפור במצב ברוסיה. לדבריו המצב עדיין קשה, "אבל הצלחנו לעצור את הגידול בקצב ההדבקה".

 

גם איטליה, שבמשך שבועות ארוכים הייתה מוקד ההתפרצות החריפה ביותר באירופה, ממשיכה לדווח על שיפור במצב. אמנם הערב הודיעו הרשויות שם כי ביממה האחרונה מתו עוד 99 בני אדם מנגיף הקורונה, אך מדובר במספר נמוך בהרבה מהמספר היומי שעליו דיווחה לאורך רוב השבועות האחרונים, מספר שבשיאו עמד על יותר מ-900 מתים ביממה. למעשה, זו הפעם הראשונה שבאיטליה מדווחים על פחות מ-100 מתים מהנגיף ביום מאז 9 במרץ. ביממה החולפת התגלו עוד 451 נדבקים, המספר הנמוך ביותר מאז 2 במרץ. בסך הכול עומד כעת מספר הנדבקים באיטליה על 225,886 ומספר המתים על 32,007.

איטליה בית קפה מילאנו הקלות בהגבלות ה קורונה (צילום: AFP)
האיטלקים חזרו לבתי הקפה. היום במילאנו(צילום: AFP)

בינתיים לחץ הסגר בארה"ב, שהוביל בשבועות האחרונים תומכים של הנשיא דונלד טראמפ לקרוא להסיר מיד את ההגבלות, ממשיך לתת את אותותיו. במדינת טנסי מדווחים כי בני זוג מהעיר נשוויל נפצעו באורח קשה כשגבר חסר בית תקף אותם במצ'טות משום שכעס על סגר הקורונה. האיש, קלווין אדוארד, תקף את בני הזוג, קווין קראפט בן ה-55 וליאן קראפט בת ה-50, אתמול אחר הצהריים.

 

המשטרה מסרה כי מצאה את אדוארד, בן 35, כשידיו מונפות בכניעה שלוש דקות אחרי שקיבלה קריאה על התקיפה. אדוארד אמר לשוטרים כי תקף את בני הזוג כדי להפגין את זעמו על כך שהסגר אינו מאפשר לו לקבל שירות מארגון Rescue Mission, המסייע לחסרי בית. עם זאת, לפי הסניף של הארגון בנשוויל, הארגון דווקא ממשיך לקלוט חסרי בית גם כעת, בזמן המגפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דגל דנמרק. הצליחה יותר מהשכנות
צילום: shutterstock
מומלצים