מחאת המכנסיים הקצרים בבתי הספר מתרחבת: "אנחנו רוצות שוויון"
לאחר הפרסום ב-ynet על הסירוב להכניס לכיתות תלמידות ברעננה שלבשו "מכנסיים קצרים מדי", בנות בבתי ספר נוספים הצטרפו למאבק. בעמק חפר כ-50 בנות מכיתה ט' נאלצו להישאר בחצר, בגדרה בנות נשלחו הביתה: "המנהלת אמורה להיות בעד שוויון". משרד החינוך: "קוד הלבוש - בסמכות בתי הספר"
חזרה ללימודים - וחזרה למחאת המכנסיים הקצרים: לאחר הפרסום אתמול ב-ynet על כך שתלמידות מחטיבת ביניים ממלכתית ברעננה לא הוכנסו לכיתות משום שלבשו "מכנסיים קצרים מדי", אף שמידות החום הגיעו לכ-40 מעלות, בנות בבתי ספר בעמק חפר ובגדרה הצטרפו למאבק - והגיעו הבוקר (שלישי) ללימודים עם מכנסיים קצרים. התוצאה הייתה דומה, וגם הן לא הורשו להיכנס לכיתות. "הוציאו אותנו אחת-אחת, זה משפיל ומעליב. אנחנו רוצות שוויון", הן אמרו.
במשרד החינוך מטילים את האחריות על מוסדות הלימוד: "קוד הלבוש מצוי בסמכות ובאחריות בתי הספר. משרד החינוך סומך על מנהלי בתי הספר שהם מפעילים את מיטב שיקול דעתם בסוגיה זו".
"אנחנו כבר שנתיים במשא ומתן עם הרכזת לגבי אורך המכנסיים, והיא אישרה אורך מסוים", סיפרה תלמידה מעמק חפר. "בעקבות המקרה ברעננה החלטנו למחות, והבוקר עשרות תלמידות הגיעו עם מכנסיים קצרים. לא קצרים מדי שחושפים חלקי גוף אינטימיים. השוונו אותם למכנסיים שהבנים לובשים והם באותו אורך. אפילו צילמנו כדי להוכיח שזה אותו הדבר".
התלמידות טענו כי ספגו ביקורת מצד ההנהלה על אורך המכנסיים: "הם פשוט עמדו ובדקו אותנו. לאחת מהן, שלבשה מכנס בדיוק באותו הדגם והאורך של הבנים, אמרו שהוא קצר מדי", סיפרה אחת מהן. "במקרה אחר, באמצע השיעור המורה אמרה לתלמידה לעמוד ולהסתובב מול כל התלמידים. היא בדקה את אורך המכנס ואמרה שהוא קצר מדי, שזה לא מוצא חן בעיניה ושלא נעים לה לראות את זה".
לדבריה, לא פחות מ-50 תלמידות נותרו מחוץ לכיתות. "חם מאוד היום, גם אתמול היה חם מאוד וחזרנו מותשות מבית הספר. אנחנו לא מבינות למה זה אסור לנו, אז מה אם הברך חשופה. למה אנחנו צריכות לכסות את הרגליים והבנים לא? מרגיז מאוד שכבר שנתיים אנחנו מדברות על הנושא הזה וכלום לא נעשה. זו אפליה על רקע מגדרי, העמידו אותנו ומדדו אותנו. זה מעליב ומשפיל".
מהמועצה האזורית עמק חפר נמסר בתגובה: "ראש המועצה ד"ר גלית שאול, הנהלת המועצה ואגף החינוך, מתנגדים בתוקף לאכיפת קוד לבוש על רקע מגדרי ואף יצאו בפרסומים והנחיות בנושא בעבר, לרבות בימים האחרונים. בעקבות המקרה, מדיניות המועצה חודדה שוב לכל מנהלות ומנהלי בתי הספר בעמק. המקרה המדובר מטופל באופן אישי על ידי מנהל בית הספר על מנת שהדבר לא ישוב".
בתוך כך, כמה מתלמידות בית הספר בעמק חפר התראיינו הבוקר בנושא לאולפן ynet, בהן נווה בר יוסף, נועה עראקי כהן, זהר שורק וטל מעיין. "החלטנו בקבוצת הבנות של השכבה לבוא כולנו במכנסיים קצרים, ואז לרכזת שלנו לא יהיה מה להגיד", סיפרה בר יוסף. "אבל היא הוציאה אותנו אחת-אחת מהבניין, אמרה שהאורך לא מתאים לה. היא פשוט השאירה אותנו בחוץ, ובעצם אנחנו לא יכולות ללמוד".
חברתה של בר יוסף הוסיפה: "אתמול היינו ממש על סף עילפון. היה לנו חם מאוד, סבלנו מאוד, היינו על סף דמעות. לא ידענו מה לעשות עם עצמנו". עם זאת, התלמידות ציינו כי לא מדובר רק בגל החום הכבד, אלא בעקרון השוויון: "גם לנו מגיעה הזכות לבוא ללימודים עם מכנסיים קצרים".
"המנהלת הסתכלה עלינו והוציאה אותנו החוצה"
כאמור, גם בגדרה הצטרפו למאבק. כמה תלמידות בשכבת י' בבית הספר "דרכא בגין" הגיעו למוסד החינוכי לבושות במכנסיים קצרים - אולם גם הן לא הורשו להיכנס לכיתות הלימוד, ונשלחו לבתיהן כדי להחליף בגדים.
נטעאל ברק בת ה-16, תלמידת כיתה י', סיפרה ל-ynet: "כבר כמה שנים שאנחנו מנסות לשנות את המצב. ראינו את המחאה של הבנות ברעננה, העלינו את הנושא בקבוצת הוואטסאפ השכבתית, והחלטנו לבוא גם כן עם מכנסיים קצרים".
לטענתה, היא וחברותיה נעצרו בכניסה לבית הספר. "המנהלת פשוט הוציאה אותנו, היא לא הקשיבה למה שהיה לנו להגיד. היא ראתה שהבנות נכנסות עם מכנס קצר, בזמן שהבנים לבשו מכנס קצר עוד יותר, ופשוט שלחה אותנו הביתה".
לדברי ברק וחברותיה, המנהלת קראה להתנהגותן "פרובוקציה מיותרת" וסירבה להקשיב לטענותיהן. "נמאס לנו, אנחנו רוצות שישמעו אותנו, שלא ישתיקו את הקול שלנו. אני מאמינה שגוף של בת זה לא משהו שאמור לעניין אף אחד אחר, לא משהו שאמור לשדר מיניות ולא אמורים להסתכל על זה בכלל בצורה כזו, אלא כמשהו שוויוני בלי קשר למגדר".
היא הוסיפה: "המנהלת אמורה להיות איתנו בזה, נשים אמורות להיות בעד בנות ולעודד שוויון".
מבית הספר בגדרה נמסר בתגובה: "בבית הספר פועל זה שנים תקנון אורחות חיים ובו התייחסות, בין השאר, לקוד לבוש המקובל במוסד חינוכי. התקנון נאכף באופן שוויוני תוך דיאלוג מתמיד עם התלמידים ועם הוריהם. בית הספר ימשיך לקדם אקלים מיטבי המבוסס על שוויון ודיאלוג לרווחת קהילת בית הספר".
"כועסים עלינו ולא באמת מקשיבים לנו"
כפי שצוין, ל-ynet נודע אתמול כי חלק מהתלמידות בחטיבת הביניים "אלון" ברעננה לא הורשו להיכנס לכיתות, היות שלפי ההנהלה - המכנסיים שאיתם הן הגיעו לבית הספר הממלכתי בשרב הכבד היו קצרים מדי. בעקבות החלטת ההנהלה פרצה סערה בקבוצת הוואטסאפ של בית הספר.
"כולם נגד הכפייה הזאת ונגד אי השוויון", אמר ערן אורבך, אב לתלמידה. "למה בנים עם מכנסים קצרים נכנסים לכיתות ובנות לא? למה אחרי חודשיים בבית, כשסוף-סוף חוזרים ללימודים, מערימים קשיים על הבנות? אני כהורה, וגם הורים אחרים, לא מסכימים שהבנות ילבשו מכנסיים קצרים מאוד וחשופים - אבל רואים בצילומים שהמכנסיים שהבנות לובשות הם הולמים".
מוקדם יותר היום סיפרה רוית ורד, אמה של התלמידה קאי ב"אלון", על שאירע: "יום לפני, בקבוצה הכיתתית, ביקשנו שיאפשרו לבנות להגיע עם מכנסיים קצרים בעקבות הנחיות הבריאות בנוגע לעטיית מסכה ולימודים עם חלונות פתוחים. לא ביקשנו לשנות את התקנון, אלא שיתחשבו בשבוע החם הזה. כמובן שנענו בשלילה, אבל כמה הורים התעקשו והחלטנו בכל זאת לשלוח את הבנות עם מכנסיים קצרים.
"כשהן הגיעו, הבנו שאמנם נתנו להן להיכנס לבית הספר - אבל לא הכניסו אותן לכיתה משום שזה בניגוד לחוזה מנכ"לית משרד החינוך. יש מדרג של פעולות מצד ההנהלה אם התלמיד מופיע ללא תלבושת. קודם כל רישום במזכירות, בפעם השנייה שיחה עם התלמיד או התלמידה, בפעם השלישית שיחה עם ההורים, ופעם רביעית למצוא לו מקום בבית הספר".
הבת קאי הוסיפה: "גם היום הגעתי עם מכנסיים קצרים, כמו הרבה בנות. ושמו אותנו בכיתה שהמזגן בה לא ממש עבד, ועשו לנו שיחה עם המנהלת. כועסים עלינו ומנסים בערך להבין מה קרה, אבל לא לגמרי מקשיבים לנו".
"אפליה ברורה בין גברים לבין נשים בבתי הספר"
רן שי, מזכ"ל מועצת התלמידים הארצית, התייחס לדברים בריאיון לאולפן ynet: "בואו נקרא לילד בשמו - יש פה אפליה ברורה בין גברים לבין נשים בבתי הספר. זה מגיע מפרימיטיביות, לא ברור מאיפה. אין באמת שוויון, מבחינתי זה לא יכול להיות ככה. אנחנו בשנת 2020 וישראל מתיימרת להיות מדינה ליברלית ונאורה. אין מקום לזה".
שי חושב שהפתרון הוא לדבר: "פשוט לדבר, שבית הספר יחד עם מועצת התלמידים הבית-ספרית יחליטו על התקנון ביחד וגם יאכפו אותו בצורה שוויונית. זה הפתרון".
עם זאת הוא ציין: "אם נראה שהדבר ימשיך - נשקול את צעדנו. יש לנו הרבה אפשרויות".