שתף קטע נבחר

צילום: AFP

התרופה של טראמפ, הרווח של הודו

דונלד טראמפ סיפר שהוא נוטל הידרוקסיכלורוקווין, תרופה למלריה שלדבריו יעילה גם נגד הקורונה. בהודו, היצרנית הגדולה בעולם של התרופה, יברכו על הדברים. מאז שנשיא ארה"ב החל לקדם את התרופה המכירות מזנקות והתרופה הפכה לכלי דיפלומטי. חולי קורונה בהודו קיבלו אותה - למרות מחקרים שקובעים שאינה יעילה ואזהרות שהיא עלולה לגרום נזק

 

דונלד טראמפ חשף אמש שהוא נוטל את התרופה הידרוקסיכלורוקווין, תרופה למלריה שלדבריו יעילה גם לטיפול בנגיף הקורונה - למרות שאין הוכחות לכך. סביר להניח שדבריו של טראמפ יתקבלו בברכה בבהודו, היצרנית הגדולה בעולם של התרופה.

 

הפעם הקודמת שבה טראמפ דיבר בשבחי ההידרוקסיכלורוקווין הובילה לשינוי גדול בשוק בהודו. היא הגדילה את הייצור, חילקה אותה לצוותים הרפואיים שמטפלים בחולים והשתמשה בתרופה ככלי דיפלומטי - כל זאת, כאמור, ללא הוכחות שהתרופה יעילה נגד קורונה.

הודו מומבאי טבליות של ה תרופה הידרוקסיכלורוקווין ל מלריה  (צילום: AP)
טבליות הידרוקסיכלורוקווין במומבאי, הודו(צילום: AP)
 

טראמפ לא נדבק בקורונה, ומשתמש בהידרוקסיכלורוקווין כטיפול מונע - כדי להפחית את התסמינים למקרה שיידבק. במנהל המזון והתרופות האמריקני הזהירו משימוש בתרופה מחוץ לבתי החולים. יש חשש שהיא עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות, כולל פגיעה קשה בלב.

 

להודו הייתה מדיניות בת עשרות שנים לשימוש בהידרוקסיכלורוקווין, שנועדה למנוע מלריה ולטפל בזאבת ובדלקת מפרקים שגרונית. המדיניות הזאת השתנתה בצורה דרסטית בחודש מרץ, כשטראמפ החל לקדם את השימוש בתרופה נגד נגיף הקורונה.

הודו מומבאי טבליות של ה תרופה הידרוקסיכלורוקווין ל מלריה  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

משרד הבריאות ההודי מיהר לאשר את ההידרוקסיכלורוקווין כתרופת מנע לצוותים הרפואיים ולמי שנמצאים בסכנת ההידבקות, וגם כטיפול לחולים במצב קשה. גורמים במומבאי אפילו תכננו להעביר את התרופה לאלפים בשכונות עוני כדי להיאבק בנגיף. שאלות אתיות על חלוקה של התרופה ללא מחקר הובילו לגניזת התוכנית.

  

לפי חוקיה של הודו ניתן להשתמש בהידרוקסיכלורוקווין לטיפול בקורונה רק אחרי מחקר מדעי מעמיק ופיקוח ממושך. ד"ר אמאר ג'יסאני, מומחה לאתיקה רפואית, אמר שהודו לא פועלת לפי הכללים במקרה הזה. ג'יסאני אמר שבניגוד לכללים מ-2017, שעוסקים בשימוש במצבי חירום בתרופות שלא נבדקו, ממשלת הודו ממליצה ליותר ויותר אנשים להשתמש בתרופה. 

  (צילום: AP)
טראמפ בבית הלבן(צילום: AP)
 

תחילה אסרה הודו על ייצוא התרופה, אך הסירה את האיסור אחרי שטראמפ איים ב"פעולת תגמול". במקביל ממשלת הודו הורתה להגביר את הייצור מ-1.2 מיליון ל-3 מיליון טבליות לחודש – מה שגרם למניות החברה להרקיע שחקים. מכירות התרופה זינקו, מארה"ב עד אוסטרליה.

 

ממשלת הודו הודיעה שהיא רכשה 100 מיליון טבליות של הידרוקסיכלורוקווין, כדי לחלק למדינות המחוז שלו ולתרום למדינות בעולם - בין השאר אפגניסטן, מיאנמר והרפובליקה הדומיניקנית. בחודש שעבר העבירה הודו חמישה טון של התרופה לישראל.

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הודו היא היצרנית הגדולה בעולם של תרופות גנריות – תעשייה שגדלה במהירות והורידה את מחירי התרופות בעולם. במהלך משבר האיידס להודו היה תפקיד משמעותי באספקת תרופות מצילות חיים. הבעיה הפעם, אומרים המומחים, היא שה"הייפ" סביב ההידרוקסיכלורוקווין מבוסס על מחקר קלוש ושיש מעט ראיות - אם בכלל - שהתרופה יעילה לטיפול בקורונה.

 

העלייה החדה בביקוש בימי הקורונה גרמה למחסור בתרופה בקרב חולי זאבת ודלקת מפרקים שגרונית. כמו כן, ההנחיות הפזיזות של הודו פוגעות בניסויים המדעיים שיקבעו אם יתרונות התרופה גוברים על הסכנות שלה.

מומבאיי מומביי הודו נגיף קורונה (צילום: EPA)
ברחובות מומבאי בזמן הקורונה(צילום: EPA)
 

"אנחנו צריכים לעשות ניסוי. אני חושב שזו הדרך הנכונה למצוא את התשובה לשאלה הזאת. אבל הממשלה הופכת את העבודה שלנו לקשה יותר", אמר ד"ר בהרת קומאר, חבר בצוות שהציע לערוך ניסוי שיבחן את יעילות התרופה בטיפול נגד קורונה.

 

בינתיים הראיות נגד שימוש בתרופה גוברות. מחקר אמריקני שנערך ל-368 מטופלים בבתי חולים ליוצאי צבא - המחקר הגדול מסוגו עד כה - גילה שאין יתרונות וששיעור התמותה בקרב חולי הקורונה שקיבלו את התרופה אף גבוה יותר. גם מחקר של ממשלת הודו, שבחן 19 תרופות, הראה שהתרופה אמנם זמינה - אבל לא ממש יעילה.

מומבאיי מומביי הודו נגיף קורונה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

עד כה אובחנו בהודו 101,000 נדבקים בקורונה ו-3,163 מתו מהנגיף. שליש מהנדבקים מגיעים ממדינת המחוז מהאראשטרה במרכז הודו. בבתי החולים ובמרפאות במהאראשטרה מחלקים לחולים את התרופה למלריה. ד"ר שירפרקאש קלאנטרי, ממכון מהטמה גאנדי למדעי הרפואה במהאראשטרה, אמר שהממשלה המליצה להשתמש בה כתרופה שלא מן המניין - מה שמחייב את הרופאים להזהיר את החולים שיש סיכוי שהתרופה תגרום להם נזק.

 

"אם אין הוכחות שמסתמכות על ניסויים רפואיים, למה לדחוף את התרופה הזאת ולתת את הרושם לציבור שזו תרופת פלא והתקווה האחרונה שלנו?", שואל קלאנטרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טבליות הידרוקסיכלורוקווין בהודו
צילום: AP
מומלצים