קונצנזוס עולמי: חקירה לבחינת התפרצות הקורונה
בכינוס השנתי של ארגון הבריאות, אף אחת מ-194 המדינות לא התנגדה לקריאה לחקור את התנהלותו במשבר ואת מקור הנגיף – כולל סין. בצל האיום של טראמפ להפסיק לצמיתות את הסיוע לארגון, המומחים חוששים: "סין וארה"ב הם כמו הורים גרושים שרבים, והארגון הוא הילד שבאמצע"
אסיפת הבריאות העולמית, כינוס שנתי של שרי הבריאות של 194 המדינות החברות בארגון הבריאות העולמי, אישרו היום (ג') פה אחד הצעת החלטה שלפיה יש לפתוח בחקירה לאופן ההתנהלות במשבר הקורונה, חקירה שתכלול גם בדיקה לאופן שבו התנהל ארגון הבריאות עצמו, בצל ההאשמות החריפות של ארה"ב שהארגון מוטה לטובת סין.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
התרופה של טראמפ, הרווח של הודו
טראמפ: לוקח תרופה נגד הקורונה, שמעתי סיפורים טובים
4 שבועות אחרי הסגר: הניסיון המוצלח של דנמרק
האיטלקים חוזרים לבתי הקפה: "יום מרגש"
ההצעה אושרה בקונצנזוס לאחר שאיש מנציגי המדינות השונות לא הביע התנגדות אליה, בכינוס המקוון שנערך בצהריים, ביום השני והאחרון של האסיפה. גם ארה"ב – שרק הבוקר נשיאה דונלד טראמפ הציב אולטימטום לארגון הבריאות ואיים שאם הוא לא ינקוט צעדים מיידיים לשיפור התנהלותו, בתוך חודש, הוא יפסיק לצמיתות את המימון האמריקני לארגון – לא התנגדה.
ההחלטה, שהנוסח שלה מרוכך יחסית ולא מזכיר במפורש את סין, קוראת למזכ"ל הארגון טדרוס אדהנום לפתוח ב"תהליך מדורג" של חקירה עצמאית ושקופה, "בזמן המתאים", שתכלול גם בדיקה של מקור הנגיף (בצל הטענות הלא מוכחות שהשמיעו בממשל טראמפ שהנגיף יצא ממעבדה בעיר ווהאן). טדרוס הבטיח אתמול בדברים שנשא בכינוס המקוון לקיים חקירה שקופה ועצמאית, "בהקדם האפשרי" כדבריו.
הצטרפותה של ארה"ב לקונצנזוס העולמי בנוגע להחלטה שאושרה היום נחזתה כבר אתמול על-ידי דיפלומטים במערב. הנציגות האמריקנית בז'נבה, מקום מושבו של ארגון הבריאות העולמי, מסרה כי בדיקה של ההתנהלות במגפה העולמית תבטיח "הבנה מלאה ושקופה של מקור הנגיף", וכן תאפשר להבין את הליך קבלת ההחלטות בתוך ארגון הבריאות.
נזכיר כי בממשל טראמפ טוענים שארגון הבריאות מוטה לטובת סין, והנשיא אף אמר אמש שהארגון הוא "בובה" של בייג'ינג. במכתב לארגון, שאותו פרסם הבוקר טראמפ בציוץ בטוויטר שלו, הוא מנה שורה של טענות בנוגע להתנהלותו. בין היתר הוא הזכיר את ההתנגדות של הארגון בינואר להגבלות על תנועה מסין למדינות אחרות בעולם.
טראמפ הזכיר גם במכתבו דיווחים שלפיהם ההכרזה של הארגון על מצב חירום התעכבה בגלל לחץ סיני. טראמפ כתב שטדרוס היה יכול להציל את חייהם של רבים אם היה פועל כמו גרו הרלם ברונטלנד, שעמדה בראש הארגון בזמן התפרצות נגיף הסארס בתחילת שנות ה-2000. ברונטלנד מתחה אז ביקורת פומבית על סין בשל היעדר שקיפות מצדה.
"שגיאות חוזרות ונשנות שלך ושל הארגון שלך גבו מהעולם מחיר כבד", כתב טראמפ במכתב שלו לטדרוס, שבו כאמור איים להפוך את ההקפאה הזמנית של המימון האמריקני לארגון לקבוע. ארה"ב היא התורמת הגדולה ביותר של ארגון הבריאות. ב-2019 היא תרמה לארגון יותר מ-400 מיליון דולר – כמעט 15% מתקציבו. טראמפ איים גם לשקול מחדש את החברות של ארה"ב בארגון הבריאות.
This is the letter sent to Dr. Tedros of the World Health Organization. It is self-explanatory! pic.twitter.com/pF2kzPUpDv
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 19, 2020
בארגון הבריאות אישרו בהמשך היום שקיבלו את המכתב של טראמפ ומסרו כי הם "בוחנים" את התוכן שלו. הארגון הכחיש בעבר שהוא מוטה לטובת סין, ציין כי הכריז על מצב חירום עולמי כבר בסוף ינואר, כאשר מחוץ לסין היו רק 100 מקרים מאומתים של נדבקים בקורונה, וטען כי לא הסתיר אף מידע מהמדינות השונות החברות בו.
סין: חקירה – כשתושג שליטה על הנגיף
יצוין כי ארה"ב הסתייגה משני סעיפים בהחלטה שהתקבלה היום. אחד מהם נוגע לזכויות קניין על תרופות וחיסונים והשני עוסק בהפלות. הנציגות האמריקנית בז'נבה מסרה כי היא אינה יכולה לקבל את הרעיון של זכות אוניברסלית לביצוע הפלה, שכן ממשל טראמפ "מאמין בהגנה משפטית על אלו שטרם נולדו".
גם סין לא התנגדה להצעת החלטה, שכאמור לא מזכירה אותה במפורש. אתמול אמר הנשיא שי ג'ינפינג, בדברים שנשא בפתח האסיפה המקוונת, כי ארצו תומכת בחקירה עצמאית שכזו, אך הדגיש כי יש לפתוח בה רק לאחר שתושג שליטה על המגפה. כאמור, ההחלטה הנוכחית לא מציינת מתי תיפתח החקירה הזו, וגורסת שיש לעשות זאת "בזמן המתאים".
מוקדם יותר היום הגיבה סין לאולטימטום שהציב טראמפ לארגון הבריאות העולמי, והאשימה אותו בניסיון להסיט את תשומת הלב מהמחדלים שלו, לכאורה, בטיפול במגפה בתוך ארה"ב. ארה"ב, נזכיר, היא המוקד החמור ביותר של התפרצות הנגיף ברחבי העולם, עם יותר מ-1.5 מיליון נדבקים ו-90,000 אלף חולים שמתו. דובר משרד החוץ הסיני, ז'או ליג'יאן, טען בתדרוך היומי לכתבים בבייג'ינג כי ממשל טראמפ פתח בקמפיין השמצה נגד ארצו, בניסיון לחמוק מקבלת אחריות על כישלונותיו.
האיום של טראמפ להפסיק לצמיתות את הסיוע הקריטי של ארה"ב לארגון הבריאות מעורר חשש בקרב מומחי בריאות מההשלכות על פעילותו ברחבי העולם. דבי שרידאר, פרופסורית לבריאות עולמית מאוניברסיטת אדינבורו, טוענת כמו סין שההאשמות של טראמפ הן ניסיון להסיט את האשמה מאחריותו להתפרצות הקשה של הנגיף בארצו.
"סין וארה"ב רבות כמו הורים גרושים, וארגון הבריאות העולמי הוא הילד שנתקע באמצע, מנסה שלא לבחור צד", אמרה. "הנשיא טראמפ לא מבין מה ארגון הבריאות יכול או לא יכול לעשות", הוסיפה. "אם הוא חושב שהם צריכים יותר כוח וסמכות, המדינות החברות בארגון צריכות להסכים ולחזק אותו".
בהקשר זה יצוין כי באסיפה המקוונת שהסתיימה היום, נשמעו קריאות מצד כמה מנהיגים בעולם להעניק "שיניים" לארגון הבריאות. נשיא דרום קוריאה, מון ג'יאה-אין, קרא אתמול לחזק את סמכויותיו בכל הנוגע ליכולתו להיאבק בהתפרצויות חדשות של מחלות. "אנחנו חייבים לעדכן את התקנות של הארגון ונורמות רלוונטיות אחרות ולהעניק להן כוח משפטי מחייב", אמר מון. כיום, המדינות החברות בארגון נדרשות ליידע אותו במהירות על התפרצויות של מחלות בשטחן, אך לארגון הבריאות אין יכולת לאכוף זאת ולהיכנס לשטח המדינות בלי הסכמתן.
רוסיה: "מנסים לשבור את ארגון הבריאות"
באיחוד האירופי הביעו היום תמיכה בארגון בצל האיום של טראמפ, וקראו לכל המדינות לתמוך בו. "זוהי העת לסולידריות", אמרה דוברת הנציבות האירופית, וירג'יני באטו-אריקסון. "זה לא הזמן להטחת האשמות או לחתירה תחת שיתוף פעולה בינלאומי".
גם רוסיה הביעה תמיכה בארגון הבריאות העולמי, והאשימה את ארה"ב בניסיון "לשבור" אותו. "אנחנו מתנגדים לשבירתו של ארגון הבריאות העולמי, דבר שיתאים לאינטרסים הפוליטיים או הגיאופוליטיים של מדינה בודדת, ובמילים אחרות ארה"ב", מסר אחר הצהריים סגן שר החוץ הרוסי סרגיי רייבקוב.