שתף קטע נבחר

 
צילום: אוהד צויגנברג

נציגי נתניהו: "המשך לקמפיין 'רק לא ביבי'"; הפרקליטות: "התקפה פראית"

רה"מ הגיש רשמית את בקשתו להיעדר מפתיחת משפטו ביום ראשון. בין הנימוקים: מספר המאבטחים הנדרש יפר את הגבלות הקורונה. קודם לכן תקפו סנגוריו בחריפות את הפרקליטות על התנגדותה לכך: "באים לשרת מסע תקשורתי ולהציג תמונה של נתניהו על ספסל הנאשמים"

גנץ ונתניהו בישיבת הממשלה הראשונה  (צילום: קובי גדעון, לע
בנימין נתניהו(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

פרקליטי ראש הממשלה, עורכי הדין עמית חדד ומיכה פטמן, הגישו הערב (שלישי) רשמית את בקשתו לפטור מהתייצבות לפתיחת משפטו ביום ראשון הקרוב. דקות קודם לכן פרסמו תגובה חריפה שבה תקפו את הפרקליטות על התנגדותה לכך: "תגובת הפרקליטות מופרכת בעליל", כתבו סנגוריו של נתניהו, "אין מנוס מלקבוע שתגובת הפרקליטות אינה נובעת ממניעים ענייניים אלא באה לשרת את המסע התקשורתי כהמשך לקמפיין 'רק לא ביבי'".  

 

הבקשה המלאה של נתניהו להיעדר מפתיחת משפטו

 

בבקשה הרשמית, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים, נימקו עורכי הדין שמדובר בדיון טכני וכי נתניהו יהיה מיוצג בדיון - והיעדרותו אינה צפויה לגרור דחייה של הדיון או להשפיע על קיום ההליך התקין.

 

עוד ציין נתניהו בבקשה כי הוא מלווה בחמישה מאבטחים - דבר שלטענתו יפר את הנחיות משרד הבריאות להגבלת מספר הנוכחים בחדר. נתניהו ציין כי אם בקשתו תתקבל, "הדבר יחסוך לקופת המדינה כספים רבים שיוקצו לאבטחת הגעתו לאולם בית המשפט הנכבד".

 

"אמנם נושא הדיון ביום א׳ הוא 'הקראה' של כתב האישום, אבל בפועל לא תתבצע שום הקראה", אמרו הסנגורים בתגובה שפרסמו - וטענו כי ישיבו כמקובל שהוא מודע היטב לכל פרטי כתב האישום.

 

"מדובר בדיון טכני ואין שום צורך בנוכחותו של ראש הממשלה באולם בית המשפט. יתר על כן, בנסיבות מסוימות הפסיקה מתירה למי שמיוצג על-ידי עורך דין להיעדר מחלק ניכר מישיבות ההוכחות בהמשך המשפט. קל וחומר שהדבר נכון כשמדובר בישיבה טכנית, בה ממילא לא יתרחש דבר שדורש עניינית את נוכחותו של ראש הממשלה בדיון. יש לכך מספיק תקדימים בעבר. אין מנוס מלקבוע שתגובת הפרקליטות אינה נובעת ממניעים ענייניים אלא באה לשרת את המסע התקשורתי, להציג תמונה של ראש הממשלה נתניהו על ספסל הנאשמים, כהמשך לקמפיין 'רק לא ביבי'".

 

עוד כתבו כי "למקרה שמישהו לא שם לב, הבחירות כבר הסתיימו וראש הממשלה נתניהו פועל במרץ במסגרת ממשלת האחדות שהקים לטפל בבעיות הבוערות של הקורונה, הכלכלה והחזרת אנשים למעגל התעסוקה. הוא ימשיך לעשות זאת גם ביום ראשון, לפני הדיון בבית המשפט ואחריו".

 

הפרקליטות הגיבה לסנגורים: "הודעה כוזבת ומתלהמת"

מהפרקליטות נמסר בתגובה להודעת עורכי דינו של נתניהו כי "הודעת הסנגורים לתקשורת היא בלתי מתקבלת על הדעת, מעבר לכך שהיא כוזבת ומתלהמת. בקשת הסנגורים שראש הממשלה לא יתייצב להקראה עם יתר הנאשמים נשענה על נימוקים הקשורים באבטחה ועלויות. לא היה בה שום נימוק שקשור להצגת תמונה של מר נתניהו על ספסל הנאשמים.

 

"ממילא תגובת הפרקליטות לא התייחסה לשיקול הזה בשום אופן, אלא לשיקולים ענייניים בלבד. צר לנו על כך שעורכי הדין נתנו ידם להתקפה פראית נגד עמיתיהם, נציגי התביעה, ועל הניסיון הכוזב לייחס לנציגי הפרקליטות שיקולים זרים שלא ממין העניין".

 

מוקדם יותר הודיעה פרקליטות המדינה לסנגוריו של נתניהו כי היא מתנגדת לבקשתו להעניק לו פטור מהתייצבות בפתיחת משפטו. בתגובה ששלחה יהודית תירוש, מנהלת מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה, נכתב כי "לנוכחות הנאשם במשפטו חשיבות גם בהיבט של מראית פני הצדק ואמון הציבור בהגינות ושוויוניות ההליך הפלילי ביחס לנאשמים כולם. הדברים בדבר מראית פני הצדק מתעצמים ביתר שאת בשעה שעסקינן בדיון הקראה שהינו הדיון הפותח את משפטו של הנאשם".

 

תירוש דחתה את טענות רה"מ על כך שמדובר בדיון טכני וכי ניתן להסתפק בנוכחות סניגוריו שיאשרו בשמו כי הוא מבין את תוכן כתב האישום. "דיון הקראה אינו דיון טכני", הדגישה תירוש. "הוא מהווה פתיחה של המשפט ויש לכך משמעויות משפטיות הקבועות בדין. מנוסח הסעיף עולה כי נוכחותו של הנאשם נדרשת גם כאשר הוא מיוצג על ידי סנגור". עם זאת, תירוש הדגישה כי לא מדובר בעמדה גורפת לכלל הדיונים בתיק, וכי בקשות לגבי דיונים אחרים ייבחנו בהמשך.

 

עוד היום, צוותי ההגנה של ראש הממשלה ושל נוני מוזס הגישו בקשה משותפת לבית המשפט המחוזי בירושלים לאפשר לשני נציגים מטעמם להשתתף בדיון הקראת כתב האישום ביום ראשון הקרוב. בשל נגיף הקורונה, השופטים הגבילו את מספר הנוכחים באולם, והודיעו כי לכל נאשם יותר להכניס סנגור אחד לדיון, בכדי לעמוד בהנחיות משרד הבריאות.

 

נתניהו מיוצג על ידי עו"ד עמית חדד ומיכה פטמן, ומוזס על ידי עו"ד נוית נגב ואיריס ניב סבג ועל כן הם מבקשים לאפשר לשני הסנגורים מטעמם להשתתף בדיון. הפרקליטות והסנגורים של שאול ואיריס אלוביץ, ז'ק חן ומיכל רוזן-עוזר, הסכימו לבקשה.

 

המשפט היה אמור להיפתח בחודש מרץ השנה, אולם בעקבות החלת "מצב חירום" מצדו של שר המשפטים היוצא אמיר אוחנה על מערכת המשפט ברקע התפשטות הנגיף קורונה - הודיע בית המשפט על דחיית ההקראה לתחילת השבוע הבא.

 

יש לציין כי נאשמים בהליך פלילי צריכים להתייצב לדיונים בעניינם, אולם במקרים מסוימים, בעיקר בדיוני תזכורת, הם יכולים לבקש פטור מהתייצבות. עם זאת, הקראת כתב האישום נחשבת לפתיחת המשפט באופן פורמלי ולחלק מהותי ממנו. השופטים מבקשים לוודא כי הנאשם מכיר ומבין את עובדות כתב אישום. לכן, מתן פטור מהתייצבות להקראת כתב אישום נחשב אירוע נדיר.

 

בשבוע שעבר סירב בית המשפט המחוזי בבירה לקבל את בקשת כמה כלי תקשורת להעביר בשידור חי את פתיחת המשפט בתיקים 1000, 2000 ו-4000. הדיון ישודר במעגל טלוויזיה סגור לשני אולמות נוספים בגלל הגבלות ההתקהלות בהתאם להנחיות משרד הבריאות.


פורסם לראשונה 19/05/2020 18:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים