שתף קטע נבחר

 

עונת הרחצה נפתחה: איפה החופים הנקיים?

בדיקת המשרד להגנת הסביבה: אילת, בת ים, תל אביב ועכו - הן בין הרשויות שבהן החופים נקיים, חדרה ונהריה - המלוכלכים. השרה גמליאל: "תיהנו מהבילוי בחופים ושימרו על הטבע נקי"

לאחר שנדחתה בשל נגיף הקורונה, עונת הרחצה 2020 נפתחה היום (ד'), ועם נתונים מעודדים. מנתוני מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה שנאספו החודש, עולה כי 74.24% מהחופים שנבדקו דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד", לעומת 70.77% במדד הקודם באפריל. עם זאת, יש לציין כי נתוני המדד המעודדים מגיעים לאחר תקופה הקורונה, שבה פחות ישראלים פקדו את החופים, בשל ההנחיות שאסרו להגיע לחופי הים.

 

חוזרים לחופים, עוד לפני פתיחת עונת הרחצה    (צילום: נדב אבס)

חוזרים לחופים, עוד לפני פתיחת עונת הרחצה    (צילום: נדב אבס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מדד "חוף נקי" הוא כלי המשמש להערכה של מידת ניקיון חופי הארץ הלא מוכרזים, בים התיכון ובמפרץ אילת. בעונת הרחצה שעברה, 66.67% מהחופים היו "נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהזמן (המדידות בוצעו מ-15 באפריל 2019 ועד 20 בספטמבר 2019).

 

הרשויות החופיות שנמצאו כנקיות ביותר במדד זה הן: אילת, אשדוד, תל אביב-יפו, ג'יסר א-זרקא, גן רווה, הרצליה, בת ים, נתניה, עכו וחוף השרון. בין הרשויות החופיות שנמצאו כמלוכלכות או שהמצב בהן הוגדר בינוני הן: חדרה, טירת הכרמל, עמק חפר, חוף אשקלון ונהריה.

 

אזור תחנת הכוח בחדרה (צילום: דן בירון, המשרד להגנת הסביבה)
אזור תחנת הכוח בחדרה(צילום: דן בירון, המשרד להגנת הסביבה)

 

במשרד להגנת הסביבה סבורים כי הגדלת התקציבים שהועברו מטעמם לרשויות לניקיון החופים ולפעילויות הסברה בשנים האחרונות, לצד כניסת חוק השקיות, הביאו להפחתה משמעותית של כמות הפסולת בחופים.

 

מרכיב מרכזי בתוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה וכן עיקר תקציבה, מופנה לתמיכה ברשויות החוף בניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. במסגרת זו, מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית מבצעים מדידה של רמת הניקיון בחופים הפתוחים תוך יידוע שוטף של רשויות החוף לטובת מעקב ופעולות מתקנות לשיפור מתמיד של ניקיון החופים.

אזור קריית חיים בחיפה (צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה)
אזור קריית חיים בחיפה(צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה)

אזור פולג (צילום: פרד ארזואן, המשרד להגנת הסביבה)
אזור פולג. משאירים את המסכה בחול(צילום: פרד ארזואן, המשרד להגנת הסביבה)

 

תופעת הפסולת בים ובחופים מהווה בעיה גלובלית ופוגעת בחופי העולם כולו - וגם בישראל. בנוסף לכך, בישראל נמצא שעד 90% מהפסולת הימית היא פלסטיק שכמעט ואינו מתכלה. ההערכה היא כי בישראל נוצרת מידי שנה כמיליון טונות פסולת פלסטיק, כ-110 ק"ג פסולת פלסטיק לאדם לשנה.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה כי "עונת הרחצה נפתחת, ועלינו להגביר את מודעות הציבור הרחב להשפעות של פסולת ימית על בריאות כולנו ועל הסביבה שלנו. נושא הפסולת בחופים, ובמיוחד פסולת הפלסטיק, הוא אתגר גדול בכל העולם וגם אצלנו בישראל. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול בשיתוף פעולה מול פורום רשויות החוף, ויתמוך בתקציבים משמעותיים בניקיון החופים הפתוחים. אני קוראת לכולם ליהנות מהבילוי בחופים ולשמור על הטבע נקי, כך שכולנו נוכל ליהנות מהים וסביבתו".


גילה גמליאל, השרה להגנת הסביבה (צילום: רפי קוץ, המשרד להגנת הסביבה)
גילה גמליאל, השרה להגנת הסביבה(צילום: רפי קוץ, המשרד להגנת הסביבה)

 

כמו כן, גמלאיל קראה למי שמגיע לחופי הים, שלא לבוא עם כלים חד-פעמיים לחופי הים לאסוף אחריהם את שאריות הפסולת וברוח התקופה - לא להשאיר מאחור כפפות ומסיכות.

 

כיצד המשרד להגנת הסביבה מחשב את נתוני מדד "חוף נקי"?

מספר חלקי הפלסטיק שנספרו כפול 20 (כיוון שהמדד מחושב ל-20 מ"ר) מחולק ברוחב החוף (מקו המים עד קצה החוף) כפול 10 (5 פסים שנמדדו - כל אחד ברוחב 2 מטר).

 

נקבע דירוג קבוע לכל החופים, על פיו הם מוגדרים במדד:

- נקי מאוד - אם בקטע הנמדד נמצאו פחות מ 2 פרטי פסולת.

- נקי - אם בקטע הנמדד נמצאו בין 2 ל 5 פרטי פסולת.

- בינוני - אם בקטע הנמדד נמצאו בין 5 ל 10 פרטי פסולת.

- מלוכלך - אם בקטע הנמדד נמצאו בין 10 ל 20 פרטי פסולת.

- מלוכלך מאוד - אם בקטע הנמדד נמצאו מעל ל 20 פרטי פסולת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פרד ארזואן, המשרד להגנת הסביבה
מסכה שהושארה בחוף פולג
צילום: פרד ארזואן, המשרד להגנת הסביבה
מומלצים