דיון במועצת הביטחון: "סיפוח - ההפרה החמורה ביותר של הדין הבינלאומי"
לאחר כינון ממשלת נתניהו-גנץ שהבטיחה לפעול לסיפוח שטחים, קיימה מועצת הביטחון דיון סגור בנושא. האירופים תקפו, שליח האו"ם הזהיר שסיפוח "יסגור את הדלת בפני המו"מ" ורוסיה קראה "לפעול מהר" בשל איומי אבו מאזן. דנון: "נפעל בתיאום עם האמריקנים"
מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה הערב (ד') לדיון סגור בנושא המזרח התיכון, שבו האפשרות של סיפוח ישראלי של שטחים ביהודה ושומרון עמדה כצפוי בראש סדר היום.
לקראת הכרעה: השאלות והתשובות על האפשרות לסיפוח ישראלי
בפתח הדיון התייחסו שגרירי האיחוד האירופי לכינון הממשלה בישראל והביעו דאגה מפני החלת ריבונות מצד ישראל על שטחים ביו"ש. השגרירים טענו כי החלת ריבונות, ללא הסכמה בין הישראלים לפלסטינים, תהיה הפרה של החוק הבינלאומי.
שגריר ישראל היוצא באו"ם, דני דנון, הדגיש בדיון כי "כל החלטה בנושא ריבונות תתקבל בממשלת ישראל בלבד תוך תיאום עם הממשל האמריקני". הוא התייחס לאיומיו אמש של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לבטל את כל ההסכמים עם ישראל וארה"ב, כולל את התיאום הביטחוני, ואמר: "אבו מאזן צריך להגיע למו"מ בירושלים במקום להפעיל טרור מדיני. יציאה מההסכמים עם ישראל תפגע בפלסטינים יותר מאשר בישראל".
בדיון לא נשמעה ביקורת רק מצדם של האירופים, ונציג רוסיה ואסילי נבנזייה הזהיר כי "תוכניות סיפוח עלולות לסכן את האפשרות לשלום". לדבריו, "אין חלופה לפתרון שתי המדינות. אני קורא לשני הצדדים להימנע מצעדים חד-צדדיים". הוא הוסיף כי ההצהרה אמש של אבו מאזן "ממחישה את הצורך לפעול מהר".
הנציג הרוסי קרא גם לפיוס פנים-פלסטיני, בין פתח לחמאס. "הפיוס הפלסטיני חיוני. אנו קוראים לשני הצדדים להמשיך ולשתף פעולה בנושא הקורונה. המצב בעזה מדאיג. יש להגביר את המאמצים להספקת סיוע לרצועה", אמר. הוא הדגיש גם את תמיכתה של רוסיה בסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים הפלסטינים: "אין חלופה לאונר"א".
בדיון דיבר גם שליח האו"ם למזה"ת, ניקולאי מלאדנוב, שהזהיר מההשלכות של סיפוח ישראלי. "המשך האיום בסיפוח מצד ישראל של שטחים בגדה המערבית יהווה את ההפרה החמורה ביותר של החוק הבינלאומי, ינחית מכה הרסנית על פתרון שתי המדינות, ויסגור את הדלת בפני משא ומתן", אמר מלאדנוב.
מלאדנוב קרא ל-15 המדינות החברות במועצה לגבות את קריאתו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש להתנגד לצעדים חד-צדדיים שעלולים לפגוע במאמצים הדיפלומטיים לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. להצהרה שכזו אין סיכוי לעבור, שכן ארה"ב באופן מסורתי מגנה על ישראל במועצה ומשתמשת בזכות הווטו שלה כחברה קבועה בה.
"המועצה לא יכולה לכפות סיום לסכסוך הזה", אמרה הערב קלי קראפט, שגרירת ארה"ב באו"ם. "אנחנו יכולים רק לעודד את הצדדים לשבת יחד ולקבוע כיצד הם רוצים להתקדם".
לדיון הערב במועצת הביטחון קדמה אזהרה נוספת מצד צרפת, שמסתמנת כמי שמובילה כעת את המאמץ באיחוד האירופי נגד מהלך של סיפוח. שר החוץ הצרפתי, ז'אן-איב לה דריאן, אמר כי בימים האחרונים מקיימת ארצו שיחות עם מדינות אחרות באירופה על אפשרות של צעדי ענישה, למקרה שישראל תוציא לפעול את כוונתה לספח שטחים, כשהוא מדגיש שהדבר כולל גם סיפוח "חלקי".
אתמול משרד החוץ הצרפתי הזהיר – בהודעה שפרסם לרגל השבעת ממשלת נתניהו-גנץ – כי כל סיפוח של חלקים מהגדה המערבית או של כולה יביא עמו השלכות על היחסים בין האיחוד האירופי לישראל.
הדיון במועצת הביטחון נעשה ימים ספורים לאחר השבעתה ביום ראשון של ממשלת נתניהו-גנץ. על פי הסיכום בין נתניהו וגנץ, סוגיית החלת הריבונות על חלקים ביהודה ושומרון תוכל לעלות לדיון ולאישור בממשלה ובכנסת החל מ-1 ביולי השנה.
גנץ הצליח להכניס להסכם הקואליציוני סעיף שלפיו בכל סוגיית הריבונות ו"עסקת המאה", הוא ונתניהו "יפעלו בהסכמה מלאה של ארה"ב, לרבות לעניין המפות מול האמריקנים ובהידברות בינלאומית בנושא. כל זאת תוך חתירה לשמירה על האינטרסים הבטחוניים והאסטרטגיים של מדינת ישראל ובהם הצורך בשמירה על היציבות האזורית, שמירה על הסכמי השלום וחתירה להסכמי שלום עתידיים".