השרב הכבד: 2 מקרי מוות בשבוע - איך החום הורג
גל החום הכבד שפוקד את ישראל גבה קורבנות והביא את צוותי מד"א לטפל במעל 1,200 פגיעות שונות. השרב יישבר רק לקראת שבת ועד אז – כך תטפלו בחשד להתייבשות
מיום שישי האחרון ועד היום (ד') בשעות הצהריים נרשמו שני מקרי מוות כתוצאה מהחום הכבד וכ-1,200 מקרים בהם אזרחים נפגעו. במוקד 101 של מד"א התקבלו למעלה מ-725 קריאות בגין חולשה וסחרחורות, למעלה מ-370 קריאות על מקרי עילפון וכ-90 קריאות על מקרי התייבשות.
במהלך הבוקר התקבלו שלוש קריאות במרחב נגב של מד"א: שני מקרים שונים בבאר שבע, גבר בן 87 ואישה בת 94 אשר אותרו במצב קשה בביתם כשהם סובלים ממכות חום ובירוחם, גבר בן 65 התמוטט ברחוב בעקבות מכת חום. השלושה טופלו על ידי חובשים ופראמדיקים של מד"א ופונו במצב קשה לבי"ח סורוקה.
כך מתרחשת הפגיעה במערכות הגוף
הטמפרטורות הקיצוניות משפיעות דרמטית על מערכות גוף רבות. לסכנה הגדולה ביותר יהיו חשופים מי שישהו שעות ארוכות בחוץ, מה שעלול לגרום למכת חום. התופעה מתרחשת כשמנגנון ויסות החום נפגע והגוף לא מצליח לקרר את עצמו על ידי הזעה. מכת חום מתרחשת כשהטמפרטורה בחוץ עולה על 32 מעלות בצל והלחות גבוהה.
התופעה גורמת לשרשרת אירועים מסוכנים בגוף, שעד מהרה עלולים לגרום לסכנת חיים. בעת מכת החום מתרחש תהליך של התייבשות (דהידרציה) בו אנו מאבדים כמויות גבוהות של נוזלים המהווים כ-70 אחוז מגופנו.
הגוף מנסה לקרר עצמו ולהתגבר על חום הגוף העולה, אך הצרה היא שתחושת הצמא נוטה להגיע לאחר שתהליך ההתייבשות כבר החל. התסמינים הראשונים מופיעים כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד.
התייבשות קלה גורמת לתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש ולירידה של כשליש ביכולת הגופנית לבצע גם מאמצים קלים.
התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן ההופך צהוב עד חום, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם מה שעלול להביא לסחרחורת ולעילפון.
התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר, מביאה להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.
קריסת איברי הגוף
אבל לא רק המחסור בנוזלים הוא בעייתי. התייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או חיסרון) ברמת הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות, עד לפגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן.
בשל איבוד הנוזלים, יורד לחץ הדם וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לכך הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.
אם החום מגיע לרמה בה הגוף לא מצליח לקרר את עצמו, נפגעים החלבונים. וכמו שנוזלי הביצה הופכים מוצקים בעת חימום (בישול), כך גם מבנה חלבוני הגוף, שהם אבני יסוד ובניין, משתבש, והתוצאה היא פגיעה אנושה כמעו בכל תא ורקמה בגוף.
כך החום משפיע על ילדים קטנים
על הטרגדיה הזו, שמתרחשת לצערנו כמה פעמים מדי שנה, נקווה שלא נאלץ לדווח שוב: תינוקות שנשכחו ברכב בטמפרטורות הנוסקות.
בדקות הראשונות, חש התינוק קשיי נשימה, בשל היעדר אוורור מתאים. קשיי נשימה אלו של התינוק בתוך חמש הדקות הראשונות, תוך הזעה ניכרת, מביאים לשני מנגנונים: האחד איבוד מלחים החיוניים לתפקוד הגוף, והשני איבוד נפח דם הגורם לנפילת לחץ דם, ירידה בחמצון הריאות, הלב והמוח.
ההתייבשות משבשת גם את פעילות הכליה ומביאה לנזק בלתי הפיך לפעילותה עד לצורך בדיאליזה או בהשתלת כליה. הטמפרטורה הגבוהה בכלי הרכב והשמש הישירה החודרת דרך השמשה מביאים גם להתפתחות של כוויות על עורו של התינוק כבר בתוך כ-30 דקות. בשלב זה, הכרתו של התינוק מעורפלת וקצב לבו מואץ, אולם גופו אינו מצליח לספק את דרישות החמצן.
הכאב העז מהחום ומהכוויות מוסיף למצוקתו של התינוק, שאינה נפתרת. הופעת הכוויות גורמת גם לאובדן נוזלים נוסף, ועמו ירידה נוספת בלחץ הדם, שיבוש במאזן המלחים וסכנת זיהומים. החום העז פוגם ישירות גם בתפקוד המוח. בתוך 45 דקות עלול להתרחש תהליך של הרחבה ניכרת בכלי הדם במוח עד לקריעתם ולהופעת דימומים קשים. עם השיבוש במלחים יופיעו פרכוסים המצמצמים עוד יותר את הגעת החמצן למוח.
כבר לאחר חמש דקות של שהייה בשמש, עולה הטמפרטורה ברכב האטום לרמות שיא, והתוצאה העגומה לא מאחרת להגיע. די בטמפרטורה של 30 מעלות חום מחוץ למכונית כדי "לבשל" בה את הילד, כאשר מידת החום בתוכה תגיע גם ל-50 מעלות ואף יותר.