שתף קטע נבחר

צילום: AFP

יש חסינות עדר? המודל השבדי במבחן

ההחלטה של שבדיה שלא להטיל סגר, ואמונתה בחסינות העדר, עוררה מחלוקת בעולם. מחקר שבדי הראה שרק 7% מתושבי שטוקהולם פיתחו נוגדנים נגד הקורונה. שיעור התמותה השבוע במדינה הוא הגבוה באירופה

מחקר שבדי הראה שנכון לסוף חודש אפריל רק 7.3% מתושבי שטוקהולם פיתחו נוגדנים לנגיף הקורונה. התוצאה עלולה להדאיג את מי שהאמינו שההחלטה שלא להטיל סגר הייתה נכונה, מתוך מחשבה שרבים מהאוכלוסייה יפתחו נוגדנים בעתיד הקרוב.

 

התומך הגדול של האסטרטגיה הזאת היה אנדרס טגנל, האפידמיולוג הראשי של שבדיה. ההמלצה שלו להימנע מהסגר עוררה מחלוקת רבה בשבדיה וברחבי העולם. ההחלטה שלא לסגור את רוב בתי הספר, המסעדות, הפאבים והחנויות – כשברוב אירופה התושבים מסתגרים בבתים – חשפה את המדינה לביקורת.

שטוקהולם שבדיה הכשרת מתנדבים לעבודה בבתי חולים נגיף קורונה (צילום: AFP)
הכשרת מתנדבים לעבודה בבית חולים בשטוקהולם(צילום: AFP)
 

שיעור התמותה בשבדיה גבוה כעת בהרבה מהמדינות הנורדיות השכנות, אך נמוך בהרבה ממדינות שהטילו סגר כמו בריטניה, איטליה וצרפת. מספר חולי הקורונה ביחידות לטיפול נמרץ ירד בשליש בהשוואה לשיא בסוף אפריל, ובמערכת הבריאות אמרו שיש האטה בהתפשטות הנגיף. עם זאת, בשבוע החולף שיעור התמותה בשבדיה הוא הגבוה באירופה.

 

המחקר השבדי ניסה לבדוק אם מספיק אנשים באוכלוסייה נחשפו לנגיף ופיתחו חסינות, דבר שיכול להיות יעיל נגד התפשטות הנגיף. הממצאים לא תואמים את המודלים שחזו ששליש מאוכלוסיית שטוקהולם כבר פיתחה נוגדנים. "זה קצת יותר נמוך ממה שציפינו, אבל לא נמוך בצורה יוצאת דופן, אולי באחוזים בודדים", אמר טנגל במסיבת עיתונאים בשטוקהולם.

נגיף קורונה שטוקהולם שבדיה  (צילום: EAP)
לא להסתגר בבתים. פארק בשטוקהול(צילום: EAP)
 

במחקר נערכו כ-1,100 בדיקות ברחבי המדינה, למרות שרק הנתונים משטוקהולם פורסמו. בסוכנות הבריאות הלאומית אמרו שחסינות העדר אינה מטרה בפני עצמה, והסבירו שהאסטרטגיה נועדה רק להאט את התפשטות הנגיף בקצב שיאפשר לשירותי הבריאות להתמודד עם הנגיף – ולא "לחסל" את הווירוס לחלוטין.

 

בסוכנות הבריאות אמרו שמדינות שהטילו סגר כולל, שמונע חשיפה כלשהי לנגיף, עלולות לסבול מגל שני כשההגבלות יוסרו, ויהיו רגישות יותר לכל גל שני. ארגון הבריאות העולמי הזהיר מתליית תקוות בחסינות העדר. בשבוע שעבר אמר הארגון שלפי המחקרים העולמיים רק אחד מכל עשרה מפתח נוגדנים - תוצאות שתואמות את הנתונים האחרונים בספרד ובצרפת.

שטוקהולם שבדיה נגיף קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ביורן אולסן, פרופסור למחלות זיהומיות באוניברסיטת אופסלה, הוא אחד האקדמאים הבכירים שמתחו ביקורת על האסטרטגיה השבדית. הוא אמר שגישת חסינות העדר "מסוכנת ולא ריאלית". אחרי פרסום תוצאות המחקר אמר אולסן לרויטרס: "אני חושב שחסינות העדר עוד הרבה לפנינו, אם בכלל".

 

הגישה השבדית, שמאמינה שניתן להאט את התפשטות הקורונה אך לא לעצור לחלוטין את הנגיף, באה לידי ביטוי לא רק בהימנעות מסגר אלא גם במספר קטן יחסית של בדיקות ומעקב. בדיקות נערכות בדרך כלל למי שמאושפזים בבתי החולים ולצוותים הרפואיים. מספר הבדיקות שנערכות בשבוע הוא עדיין פחות משליש מהיעד שהציבה הממשלה – 100,000 בדיקות.

נגיף קורונה שטוקהולם שבדיה  (צילום: EAP)
(צילום: EAP)
 

ממשלת שבדיה עדיין משוכנעת ששיעור התמותה הגבוה הוא לא תוצאה של אי הטלת הסגר. שרת הבריאות לנה הלנגרן אמרה שרוב השבדים נוהגים באחריות ומצמצמים את המפגשים החברתיים והיציאות מהבית. "השבדים באמת שינו את התנהגותם", אמרה לרויטרס.

 

יותר מ-30,000 איש חלו בקורונה בשבדיה, מדינה של 10 מיליון תושבים. מספר קורבנות הקורונה עומד על 3,381 – פי שלוש ממספר המתים הכולל בדנמרק, פינלנד, איסלנד ונורבגיה.

 

לפי BBC, קרוב למחצית מקורבנות הקורונה בשבדיה הם זקנים בבתי אבות. רבים במדינה טוענים ששבדיה, שאמורה להיות מדינת רווחה, "הפקירה" את האוכלוסייה המבוגרת שלה. הלן גלוקמן, בת 55, מספרת שאביה בן ה-83 מת מקורונה בבית אבות. הוא נדבק מאדם שחלה בקורונה ולא עבר בדיקה. "שבדיה נכשלה. יש פה יותר מ-3,000 מתים. זה מספר מחריד", היא אומרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בבית חולים בשטוקהולם
צילום: AFP
מומלצים