גורמים במשרד הבריאות: "לא יודעים מתי נתחיל בביצוע הבדיקות הסרולוגיות"
התוכנית השאפתנית למיפוי מהימן של התחלואה בקורונה בישראל נחשפה ב"ניו יורק טיימס" והייתה אמורה לצאת כבר לדרך - אבל מתברר שאפילו הפיילוט שלה טרם גובש. בכיר במשרד הבריאות: "יש עוד המון פרטים שצריך לסגור"
במערכת הבריאות מספרים כי פרויקט הדגל של בר סימן טוב, שאמור היה להיפתח לכל המאוחר במהלך השבוע הנוכחי, סובל כאמור מעיכובים. מבצע הבדיקות הסרולוגיות נועד לשרטט תמונה אפידמיולוגית מהימנה ככל הניתן באשר לתחלואה בנגיף הקורונה בישראל.
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
בראיון שהעניק בר סימן טוב לפני כשבועיים ל"ניו יורק טיימס" צוין כי הבדיקות יתקיימו "תוך שבוע או שבועיים". ואולם בתכתובת פנימית שהגיעה לידי "ידיעות אחרונות" עולה כי רק בתחילת השבוע חילק משרד הבריאות את תחומי האחריות לגורמים המקצועיים. בכירים במשרד הבריאות, כמו גם בקופות החולים, לא יודעים לנקוב במועד בו יתחילו הבדיקות. "זה עסק מורכב וקשה", אומר בכיר במשרד הבריאות, "יש עוד המון פרטים שצריך לסגור. אנחנו לא יודעים מתי נתחיל באמת לבצע את הבדיקות".
גם הפיילוט של הבדיקות הסרולוגיות בבני־ברק, שהיה אמור להתקיים לפני הסקר הארצי, נתקל בקשיים. במשרד הבריאות טענו כי הפיילוט היה אמור להיפתח כבר השבוע, ואולם המתווה שלו נשלח רק שלשום לגורמים המקצועיים שאמונים על ביצוע הבדיקות בעיר. במתווה נכתב כי "משרד הבריאות בשיתוף עיריית בני־ברק, קופות החולים, אוניברסיטת תל־אביב ומכון גרטנר, ובייעוץ הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יבצעו סקר סרולוגי", אך לא צוין בו מועד תחילת הבדיקות.
גורם בכיר באחת מקופות החולים סיפר כי בשלב זה עוד לא ברור מתי יחל הפיילוט המקדים בבני־ברק. גם באוניברסיטת תל־אביב הודו כי חל עיכוב בתחילת הבדיקות. בעיריית בני־ברק טענו אמש כי הפיילוט ייפתח ככל הנראה בעוד כשבוע.
הבדיקות הסרולוגיות לנגיף הקורונה הן בדיקות דם שמטרתן איתור נוגדנים לנגיף. בעוד הבדיקות הרגילות יודעות להצביע על מחלה פעילה בלבד, הבדיקות הסרולוגיות יכולות להצביע על אנשים שהחלימו מהנגיף ופיתחו נוגדנים. מטרת הבדיקות, במידה שיתקיימו בהיקף נרחב באוכלוסייה, היא מיפוי אפידמיולוגי של שכיחות התחלואה וההדבקות בכלל, כמו גם מיקוד ספציפי יותר של אזורי תחלואה.
גורמים נוספים אשר מעכבים את תחילת הבדיקות הם גודל המדגם, נוהלי העבודה של המעבדות ופרוטוקול הגיוס של הנבדקים. נושא נוסף שנמצא במחלוקת הוא האם יש להתחיל לפעול במוקדי התחלואה הידועים או לקיים את הבדיקות כסקר ארצי מייצג.
ממשרד הבריאות נמסר: "בימים אלו מתבצע סיום תיקוף הבדיקות ובהמשך יתחיל הסקר".