טקס האזכרה ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם: "מלאי הערצה למסע"
הטקס הממלכתי לזכרם של כ-4,000 מבני העדה האתיופית שמתו בדרכם לישראל התקיים כבכל שנה ביום ירושלים. נתניהו להוריו של אברה מנגיסטו: "עוסקים בהחזרתו גם בימים אלה". השרה תמנו שטה: "זכות גדולה"
טקס האזכרה הממלכתי ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל התקיים הבוקר (חמישי) בהר הרצל בירושלים. הטקס, לזכרם של כ-4,000 מבני העדה שמתו במהלך המסע ובהמתנה לעלייה במחנות הפליטים בסודן בשנות ה-80 של המאה הקודמת, נערך, כבכל שנה, ביום ירושלים, כסמל לחיבור העמוק בין יהודי אתיופיה לבירת ישראל והכמיהה לזכות ולהגיע אליה. בשל מגבלות הקורונה הטקס התקיים כמעט ללא קהל.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בטקס כי הוא "גאה מאוד לעמוד בראש ממשלה שלראשונה מכהנים בה שרה וסגן שר מקהילת יוצאי אתיופיה", בהתייחסו לשרת העלייה והקליטה, ח"כ פנינה תמנו שטה, וסגן השר לביטחון הפנים, ח"כ גדי יברקן. נתניהו הוסיף כי "זו נקודת ציון לעם ישראל ולמדינת ישראל שאתם נמצאים פה עכשיו בתפקידיכם".
נתניהו פנה לעולים מאתיופיה: "בחודשים האחרונים התמודדנו עם הקורונה, מגפה עולמית שלא הכרנו כמוה במאה השנה האחרונות, אבל אתם כבר עברתם מגפות. מים מזוהמים, אוכל מזוהם, טפילים. כל אלה קטלו רבים מבני העדה באתיופיה וכמובן גם בסודן. בכל הדורות רציתם לחבק את ירושלים ובדור הזה ירושלים מחבקת אתכם, עם ישראל מחבק אתכם. אני מלא הערצה למסע הארוך שעברתם".
ראש הממשלה הבטיח לבני משפחתו של אברה מנגיסטו, המוחזק על פי ההערכות על ידי חמאס, שהיו בין אלה שכן ישבו בקהל, כי נמשכים המאמצים להשבתו. "איננו מרפים מהמשימה הזאת. אנחנו עוסקים בזה כל הזמן וגם בעצם ימים אלה".
עדן אלנה שרה בטקס - ופרצה בבכי
נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר בנאומו כי "קהילות ביתא ישראל עזבו ארץ מוכרת, אדמה, רכוש, ויצאו למסע מפרך כשהם נאחזים בכמיהה שהועברה מדור לדור - ירוסלם, ירושלים. לא כולם שבו הביתה, לירושלים. אבות ובנים, אחיות ואחים, נכדות וסבים, לא הצליחו לשרוד את הדרך. הם לא יכלו למסע הרגלי המפרך, לשודדי הדרכים, לרעב, למחלות, לתנאי המחייה הקשים במחנות המעבר. אנחנו נושאים את זכרם בליבנו, לעולם".
שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו-שטה אמרה בנאומה: "כמה מנהיגות נדרשה, כמה תעצומות נפש ואמונה בשביל שקהילה ובה אלפי אנשים, תקום כאדם אחד ופשוט תתחיל ללכת. לא בעידן של רשתות חברתיות, לא בעידן של פלאפונים, אבל בהחלט בעידן של אנשים בעלי אמונה ותקווה שפילסה את הדרך.
"לעיתים אני תוהה אם לא ידעה הקהילה את טיבו של מדבר כה אכזר, אם לא ידעה הקהילה את סכנות השהייה בארץ זרה כמו סודן. לא בתמימות אלא במודע, כמעט כמו סיפור עקדת יצחק, זו הייתה מידת הנחישות של בני ובנות ביתא ישראל שאספו את המעט והלכו אחר האמונה והמנהיגים הרוחניים, הקייסים שלנו, שהובילו קדימה לירושלים".
"זו זכות גדולה בשבילי לעמוד כאן היום כשרת העלייה והקליטה, שעשתה את המסע ב-1984, במבצע משה, כילדה קטנה, ולשים בראש מעיני את זכרם של אחי ואחיותיי שנספו בדרך", הוסיפה. "הם היו איתי גם ברגעי ההשבעה, הם שלא זכו לעלות לכאן, נר לרגליי. אני מתחייבת כחברת הממשלה להמשיך ולהנציח באמצעות המשפחות והגיבורים החיים את ההולכים".