שר החוץ היווני: "התיירות מישראל - הוכחה לידידות בינינו"
ברקע הדיווחים על מגעים להחזרת הטיסות בין יוון לישראל, שר החוץ היווני ניקוס דנדיאס אומר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות": "שיתוף הפעולה הוא הדרך היחידה לביטחון, יציבות ושגשוג באזור". הוא מתכנן להיפגש עם שר החוץ החדש גבי אשכנזי "ברגע שיתאפשר". נתניהו: "עובדים על חידוש הטיסות"
שר החוץ היווני הנוכחי, ניקוס דנדיאס, מברך בריאיון בלעדי ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" על שיתוף הפעולה היווני-ישראלי - כשברקע הדיווחים על חזרה אפשרית של טיסות בין המדינות. קל לשכוח שבעבר זה היה אחרת: רק לפני 30 שנה הכריז ראש ממשלת יוון המנוח קונסטנטין מיצוטקיס, אביו של ראש הממשלה הנוכחי קיריאקוס מיצוטקיס, כי ארצו מכירה רשמית בישראל. "סיימתי עם תקופת השיגעון הזו", אמר לי מיצוטקיס האב בריאיון ב-2015, שנה לפני מותו.
בריאיון עמו, אומר שר החוץ דנדיאס כי "מאז ההכרה הרשמית יצרנו שותפות אסטרטגית חשובה באזורנו". לדבריו, "יוון וישראל הן שתי מדינות בעלות רקע היסטורי ותרבותי עשיר, עם חברות בוגרות, בעלות השכלה גבוהה ואזרחים פעילים. הכלכלות של ישראל ויוון מבוססות על תשתית מתקדמת מבחינה טכנולוגית וכלכלית. אנו משתפים פעולה בצורה יעילה" .
דנדיאס הדגיש שמערכת היחסים בין יוון לישראל מהווה דוגמה לכך ששיתוף פעולה הוא הדרך היחידה לביטחון, יציבות ושגשוג באזור.
בשבוע שעבר הפרלמנט היווני אישר את ההסכם שנחתם בין יוון, ישראל וקפריסין בתחילת השנה, על יישום פרויקט צינור הגז EAST MED. ההסכם זכה בתמיכה רחבה של כל המפלגות מלבד המפלגה הקומוניסטית. "שיפור היחסים שלנו עובד באופן חיובי לא רק ברמה הדו-צדדית, אלא גם בסביבה הבלתי יציבה של מזרח הים התיכון", אמר שר החוץ היווני.
לדברי דנדיאס, "שיתוף הפעולה המשולש של ישראל, קפריסין ויוון, לצד התמיכה וההשתתפות של ארצות הברית במתכונת 3 + 1, לא פוגע בשום צד שלישי. שיתוף הפעולה גם פתוח למדינות שלישיות על בסיס כבוד למשפט הבינלאומי ויחסי שכנות טובים. אנו שואפים למערכת יחסים שרוצה לשמש כזרז לקידום שלום, יציבות, ביטחון ושגשוג במזרח הים התיכון ובמזרח התיכון. יוון גם נשארת מחויבת לחיזוק השותפות בין האיחוד האירופי לישראל".
דנדיאס ציין את חשיבות הפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית בירושלים והקהילה היהודית ביוון, המהוות לדבריו "גשר ידידות עמוקה בין שתי המדינות". הוא הוסיף כי ממשלת יוון מנהלת מאבק בלתי מתפשר נגד האנטישמיות. "בתור יוונים, אנו רואים כחובה לשמור על זכר השואה, כך שזוועות הנאצים לעולם לא יחזרו על עצמן", אמר. "המעריצים המודרניים של הפאשיזם לא צריכים למצוא קרקע להתפשטות האידיאולוגיה של השנאה. מוזיאון השואה בסלוניקי, כמו גם התערוכה היוונית הקבועה החדשה באושוויץ, ישמשו גם הם למטרה זו".
רק אתמול הודיע ראש הממשלה מיטסוטקיס על פתיחת נמל התעופה של אתונה לטיסות מ-20 מדינות, בהן ישראל, מ-15 ביוני. שאר נמלי התעופה ביוון ייפתחו לטיסות בינלאומיות ב-1 ביולי. כשדנדיאס נשאל בעניין התיירות הוא השיב רק כי "זרם התיירות ההולך וגובר, כמו גם העניין שמשקיעים ישראלים מגלים ביוון, מהווים הוכחה לידידות בינינו".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בצהריים כי "אנחנו נרצה לחדש טיסות וקשרי תיירות עם מדינות שנמצאות במצב דומה לשלנו, הבולטת שבהן היא יוון ואנו עובדים על זה ברגעים אלה. אני מקווה שנוכל להביא ליישום הדבר בהקדם".
לפני סיום השיחה, שר החוץ היווני נזכר בראש הממשלה הראשון של ישראל: "דוד בן-גוריון אמר שאם אתה לא מאמין בניסים, אתה לא ריאליסט. בשלושים השנים האחרונות יוון וישראל השיגו הרבה יותר ממה שציפינו. מדובר בנס קטן. אני משוכנע שמערכת יחסים זו, של חברות ושיתוף פעולה, תתפתח עוד יותר בעתיד הקרוב והרחוק. לשם כך אני מצפה לחילופי דעות סדירים ולשיתוף פעולה טוב עם מקבילי החדש, גבי אשכנזי, שאיתו אפגש ברגע שהנסיבות יאפשרו".
נזכיר כי בימים האחרונים ישראל מקיימת דיונים עם נציגי מדינות במטרה להניע מחדש את התיירות ולאפשר טיסות מסחריות ליעדים ברחבי העולם. בדיונים שהתקיימו השבוע, בהשתתפות המועצה לביטחון לאומי ונציגים ממשרדי הממשלה הרלוונטיים, הועלתה רשימת המדינות שהוגדרו כ"מדינות ירוקות", בהן שיעורי תחלואת הקורונה נמוכים. בין היתר נבחנת האפשרות להחזיר בקרוב את הטיסות מיוון, אך גם מקפריסין, גיאורגיה, מונטנגרו, אוסטריה ואיי סיישל.
במסגרת ההסכמים עם אותן מדינות, יתוקן צו החירום כך שהשבים מהן לא יהיו מחויבים בבידוד של 14 ימים עם שובם לישראל, אלא רק אם הם סובלים מסימפטומים של המחלה או מחום.
השתתף בהכנת הידיעה: איתי בלומנטל