ביום הזיכרון לנספים בדרכם ארצה: 119 עלו מאתיופיה
מטוס ובו העולים בני קהילת הפלאשמורה נחת בנתב"ג, ביום שבו נערך הטקס לזכר העולים שנספו בדרך. הם ייכנסו לבידוד ואז יעברו למרכזי הקליטה. את פניהם קיבלה שרת העלייה והקליטה החדשה תמנו שטה
119 עולים מאתיופיה נחתו היום (חמישי) בישראל, במטוס מיוחד שנחכר לצורך הבאתם ארצה, למרות המגבלות היבשתיות והאוויריות בצל מגפת הקורונה. באופן סמלי העולים, בני קהילת הפלאשמורה הממתינים במחנות באדיס אבבה ובגונדר, הגשימו את חלומם לעלות לישראל ביום שבו מציינים את יום ירושלים ונערך טקס האזכרה הממלכתי ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם ארצה.
עם נחיתתם קיבלו את פניהם שרת העלייה והקליטה החדשה פנינה תמנו שטה ויו"ר הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג. העולים נקלטו בתנאי בידוד ביתי באכסניה ייעודית שהוכנה עבורם בצפון, ובעוד שבועיים ישתלבו במרכזי קליטה ברחבי הארץ.
תמנו-שטה, שעלתה ארצה מאתיופיה עם משפחתה בגיל שלוש, אמרה: "זו זכות גדולה להתחיל את תפקידי כשרה לעלייה וקליטה בקבלת פניהם של 119 עולים מאתיופיה, שמגיעים לארץ לאחר המתנה ארוכת שנים. עכשיו הם בבית וזה מאוד מרגש אותי".
השרה הוסיפה: השבוע הזה הגיעו גם 111 עולים מאוקראינה ו-41 עולים ממוסקבה. אנו נערכים לגל עלייה מסיבי כתוצאה ממשבר הקורונה. אני שמחה על כך שזהו אחד מקווי היסוד של הממשלה החדשה".
הרצוג פנה לעולים: "אבותיכם חלמו על ירושלים, והיום אתם מגשימים את החלום. הגעת העולים מאתיופיה בציון יום ירושלים ויום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל היא סגירת מעגל סמלית ומרגשת. אני מברך את העולים החדשים שמגיעים לישראל ומגשימים את משאת נפשם של דורות רבים עת חיכו במחנות המעבר באתיופיה".
הגעת העולים לישראל מתבצעת בסיוע תרומות של הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה, קרן היסוד, השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים ותורמים נוספים מהעולם.
זו הקבוצה השלישית שעולה מאתיופיה בעקבות החלטת הממשלה מפברואר על העלאתם של 398 מבני הקהילה. הקבוצה הקודמת ובה 72 עולים עלתה לארץ בחודש מרץ והועברה אחרי תקופת הבידוד למרכזי קליטה. כשבוע לפני הבחירות נחתו בארץ 43 מבני הקהילה.
ההחלטה להעלות את כל 7,500 בני הקהילה התקבלה כבר ב-2015, אך מאז הועלו רק כ-2,000 מהם. במהלך מסע הבחירות שנערך בקרב קהילת יוצאי אתיופיה לפני הבחירות הבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו להעלות לארץ עד לסוף שנת 2020 את כל בני קהילת הממתינים, בתוכנית שתאושר במאה הימים הראשונים של הממשלה החדשה.
ספי בלילין, בת 24 מראשון לציון, עלתה ארצה בשנת 2005 עם הוריה ושבעה מאחיה, אך שתי האחיות הגדולות נשארו מאחור. "נתניהו צריך להעלות את כולם כמו שהוא הבטיח לפני הבחירות", היא אמרה היום. "שבועיים לפני הבחירות ישבתי במשרד שלו והוא הסתכל לי בעיניים והבטיח שהאחיות שלי יעלו. הוא צריך לקיים את ההבטחות שלו ולאפשר לכולם לחיות כאן. מה אוכל כבר לומר לאימא שלי ש-15 שנה לא ראתה את הילדים והנכדים שלה?".
יו"ר מטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה, אורי פרדניק, אמר: "עלייתם של עוד מהממתינים באתיופיה הוא יום חג לבני משפחותיהם שבארץ. יחד עם זאת, ישנם עוד אלפי ממתינים הקרועים בין ישראל ובין אתיופיה. אנו סומכים על שרת העלייה והקליטה הנכנסת שתעשה צדק היסטורי, תבצע את החלטת הממשלה מ-2015 ובכך תמנע סבל רב נוסף בהמתנה לעלייה מאתיופיה".
סורפל עלמו, לוחם במילואים אשר אחיותיו עדיין ממתינות באתיופיה: "אנו מפצירים בממשלת ישראל שלא תשכח אותנו ואת הסבל היום-יומי שלנו. לפני הבחירות נתניהו וגנץ הבטיחו לנו שיבצעו את העלייה עד סוף 2020, אך כיום העלייה מתבצעת בקצב עלוב ולא מספק. חייבים לשים סוף לאפליה בעלייה של שארית יהודי אתיופיה".