המחאה הפכה לחגיגה: "ההנחיות כבר לא מעניינות"
אווירת "סוף הקורונה" הורגשה היטב בעצרת ההזדהות עם עובדי תעשיית המוזיקה הישראלית, כשאלפים נהנו מהופעות של מיטב האמנים. "ממש התגעגעתי לזה", סיפרה עמית בת ה-26. חברתה סתיו: "בהתחלה עוד עמדו רחוק, אבל אי אפשר לצפות מאנשים לשמוע מוזיקה ולא לרקוד או להתקרב"
יותר מ-3,000 בני אדם הגיעו אמש (חמישי) לעצרת הזדהות עם עובדי תעשיית המוזיקה הישראלית בפארק צ'ארלס קלור בתל אביב, וכשעל הבמה הופיעו מיטב האומנים, בקהל התקשו לשמור על מרחקים.
"אם להידבק בקורונה - זה רק פה", אמרה עמית בת ה-26 בחצי חיוך והוסיפה: "ממש התגעגעתי לזה". סתיו חברתה אמרה: "כבר שכחתי איך זה מרגיש להיות עם עוד מלא אנשים ליד. בהתחלה עוד עמדו רחוק אבל אי אפשר לצפות מאנשים לשמוע מוזיקה ולא לרקוד או להתקרב".
רננה ואלמוג, בנות 32, הגיעו מגבעתיים. "זה ממש כמו רוק עצמאות 2020, אולי זה פיצוי על החג האחרון כשהכול כמעט היה אסור. אני לא חושבת שההנחיות האלה עוד מעניינות מישהו וצריך היה לבטל אותן כבר מזמן", סיפרה רננה.
שלומי ורז ישבו על מחצלת מאחורי הבמה. "יום חמישי, סוף שבוע. מה רע?". רז אמרה כי קבלה את ההחלטה להגיע רק אמש: "לא מצאנו מה לעשות אז באנו לפארק עם עוד חברים. את הבירות הבאנו מחנות פה ליד, ולסיכום זה ערב מצויין".
יש לציין כי מעבר לקושי בשמירה על הגבלות הקורונה, המתחם לא גודר, כך שגם מבחינה ביטחונית אף אחד לא נבדק, ולא היה פיקוח על מי שהגיע.
על הבמה הופיעו בכירי זמרי ישראל, בהם אביב גפן, ברי סחרוף, שלום חנוך, ישי לוי, ריטה, ערן צור, אהוד בנאי, דני סנדרסון, סי היימן, התקווה 6, דיקלה, רונה קינן ואסתר, טונה ונוספים. כזכור, מאז חודש מרץ תעשיית ההופעות המקומית פסקה לחלוטין מפעילות, בעקבות ההגבלות של משרד הבריאות למען מיגור נגיף הקורונה.
אביב גפן: "נראה שההופעות יחזרו בקרוב מאוד"
האירוע, ביוזמת ענבר ומריוס נכט ובהפקת טלי יעקבי, התקיים באישור המשטרה, לאחר שהמארגנים התחייבו לשמור על הנחיות משרד הבריאות. בין היתר סומנו איקסים על הדשא, בכדי שהמגיעים ישמרו על של שני מטרים זה מזה, והמפגינים התבקשו לחבוש מסכות. עם זאת, נוכח הקהל הרב שהגיע למקום, האנשים התקשו כאמור ליישם את ההנחיות.
הזמר אביב גפן אמר על הבמה: "מרגש לראות את האלפים שהגיעו לפה. הייתה תקופה מאוד מוזרה ופסיכית, אבל באנו לכאן כדי לתמוך בחברינו ובצוותים הנפלאים שללא הם לא יודע איפה כולנו היינו". לדבריו, "נשארו 170 אלף אנשים ללא פרנסה ביום אחד, והם כיבדו והפסיקו להופיע ואני כאן בשבילם. יש לי נקודת אור קטנה. נפגשתי עם שר התרבות החדש חילי טרופר שהבין את גודל המצוקה ונראה שההופעות ייפתחו בקרוב מאוד והמוזיקה תחזור לישראל כי מוזיקה היא משמעות והיא התפילה שלנו. אני קורא לשר התרבות, אנא תאשר לנו להופיע ותאפשר לנו להופיע באחריות. הגיע התור והזמן של המוזיקה לשטוף את ישראל".
שלום חנוך שאל את ההמונים: "בתכל'ס מי משחק בכסף שלנו, היד של מי על הברז, של מי המדינה שאנחנו מפרנסים?" - ומיד לאחר מכן ביצע את שירו הידוע, "מחכים למשיח".
חולדאי: "אל תשכחו את התרבות"
הזמרת ריטה לא הסתירה את התרגשותה הרבה: "כיף לראות אתכם זאת תמונה שהתגעגעתי אליה מאוד-מאוד. ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם שהחיינו והגיענו לזמן הזה. גם אנחנו האמנים שעולים על הבמה לא נמצאים פה רק בזכות עצמנו, ויש מאחורינו שרשרת של אנשים שמחברים חוליה אחרי חוליה כדי שברגע שנמצא לבמה והאור יידלק המוזיקה תשמע והכל יקרה בהרמוניה איתכם".
יוני פיינגולד, יו"ר איגוד האמרגנים, הדגיש את הצורך הבהול בחזרה לפעילות: "בלי האמנים לא קיימת תרבות במדינת ישראל. אנשים פועלים פה מתוך תחושת שליחות וחדוות עשייה. עכשיו כשהיד צריכה להיות מושטת לעזרה, ההנהגה מגמגמת, מהססת, משאירה תעשייה שלמה בעלטה גמורה. אנשים צריכים להתפרנס ומזל שיש פה אנשים שלוקחים אחריות על עצמם. המדינה צריכה למלא תפקיד. אנחנו אמורים לקבל תמיכה מירושלים ומהמדינה, כמו במדינה מתוקנת. תרבות זה מזון לנפש, זה החוסן הלאומי. חייבים לתת מענה לכל העוסקים שנמצאים עכשיו במצוקה כי בלי תרבות אין עתיד".
ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, אמר באירוע: "כמה סמלי שבדיוק שנה לאחור היה כאן ערב עם 500 אלף איש באירוויזיון. באיזה עולם מטורף אנו חיים, שהיום שאנחנו אומרים 'תנו לנו להחזיר את התרבות למדינת ישראל'. רבותיי, הקורונה הותירה ללא פרנסה רבבות של זמרים וזמרות, שחקנים ושחקניות ועובדים מאוחרי הקלעים, שמחזיקים את תעשיית התרבות והמוזיקה. הם באי ודאות מתי יוכלו שוב להתפרנס. זאת זעקתה של תעשייה שלמה שדורשת מענה. עיריית תל אביב מחוייבת לאנשי התרבות, כי אתם עושים את המלאכה".
חולדאי הוסיף: "אני קורא מפה לממשלת ישראל - אל תשכחו את התרבות. אני פונה לשר התרבות החדש, אתגר רציני עומד בפניך. בואו נשלב ידיים, הזמן קצר והמלאכה מרובה. זה חיוני לקיומה של חברה דמוקרטית וחופשית".