שתף קטע נבחר

 
צילום: אוהד צויגנברג

משפט נתניהו מתחיל: שאלות ותשובות

בפעם הראשונה בתולדות המדינה יתייצב ביום ראשון ראש ממשלה מכהן לדיון במשפט שבו הוא מואשם בפלילים. מה צפוי בדיון הפותח? מה יבקשו הסנגורים בנוגע לחומרי החקירה? ומתי יחל שלב ההוכחות? עושים סדר

בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
נתניהו(צילום: רויטרס)

מדינת ישראל נגד בנימין נתניהו - מתחילים: לראשונה מקום המדינה, יחל ביום ראשון הקרוב משפט של ראש ממשלה מכהן. בנימין נתניהו, המואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים, צפוי להגיע לבית המשפט המחוזי בירושלים - ולשבת על כס הנאשמים.

 

לקריאת כתב האישום המלא - לחצו כאן

 

מהו שלב ההקראה? מה יטענו הצדדים בנוגע לחומרי החקירה וכמה זמן יארך המשפט? כך צפוי להיראות משפט נתניהו:

 

מה יקרה בדיון הראשון?

ביום ראשון ייערך דיון הקראת כתב האישום - השלב שמהווה את פתיחת המשפט באופן רשמי. במהלך הדיון מוודאים השופטים כי הנאשם מבין את תוכן כתב האישום נגדו, ולאחר מכן הנאשם מודה או כופר בעובדות.

 

מטבע הדברים, רוב הנאשמים כופרים בכתב האישום, מפני שאם הם מודים - המשמעות היא הרשעה מיידית. רוב הנאשמים בוחרים לנהל מאבק משפטי על חפותם. במהלך הדיון הצדדים קובעים את התאריכים לדיון על טענות מקדמיות להגשת מענה לכתב אישום ואת הדיונים הבאים.

 

נובמבר 2019: מנדלבליט מודיע על האישום    (צילום: לע"מ)

נובמבר 2019: מנדלבליט מודיע על האישום    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מה קדם לדיון הראשון?

עוד לפני הגשת כתב האישום, נערך באוקטובר בשנה שעבר הליך שימוע בפני היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שבו קיבלו הנאשמים את ליבת חומרי החקירה נגדם ואת עיקרי האישומים. כמו כן ניתנה להם ההזדמנות לשכנע את היועץ המשפטי לממשלה מדוע אין מקום להגיש נגדם את כתב האישום.

 

במקרה של נתניהו נערכו ארבע ישיבות שימוע בפני מנדלבליט, פרקליט המדינה דאז שי ניצן ועוד שורה של בכירי פרקליטות המדינה שסרקו את חומר הראיות בטרם קיבלו את ההחלטה להגיש את כתבי האישום בתיקים 1000, 2000 ו-4000.

 

בנובמבר בשנה שעברה הודיע מנדלבליט על החלטתו להאשים את ראש הממשלה נתניהו בשוחד, מרמה והפרת אמונים בתיק 4000 (בזק-וואלה) וכן במרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 (תיק המתנות) ו-2000 (שיחות נתניהו-מוזס). במקביל הוחלט להאשים את שאול אלוביץ' (לשעבר בעל השליטה בבזק) ואת רעייתו איריס בעבירות של מתן שוחד מהלכי משפט והדחה בחקירה בתיק 4000, ואת מו״ל "ידיעות אחרונות" נוני מוזס בהצעת שוחד בתיק 2000.

Attorney General Avichai Mandelblit ()
מנדלבליט

לאחר הודעתו בנוגע להחלטתו להעמיד את נתניהו לדין, אמר היועץ המשפטי מנדלבליט כי "יום שבו היועמ"ש מחליט על כתב אישום נגד ראש ממשלה מכהן בגין עבירות חמורות, הוא יום קשה ועצוב מבחינת הציבור בישראל - ומבחינתי באופן אישי.

 

"אזרחי ישראל כולם, ואני בתוכם, נושאים עינינו אל נבחרי הציבור ובראש בראשונה לראש הממשלה, ורואים בהם את מנהיגינו שנבחרו באופן דמוקרטי. ראש הממשלה נתניהו הוא אדם עתיר זכויות. זכיתי לעבוד עימו ולעמוד על כישוריו הרבים ויכולותיו כראש הממשלה. את ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו קיבלתי בלב כבד אמנם, אבל בלב שלם".

 

נובמבר 2019: תגובת נתניהו להגשת כתב האישום    (קרדיט: מעון ראש הממשלה)

נובמבר 2019: תגובת נתניהו להגשת כתב האישום    (קרדיט: מעון ראש הממשלה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נתניהו הגיב אז בחריפות: "אזרחי ישראל, אני נותן את החיים שלי למען המדינה שלנו. אני נלחמתי בשבילה, נפצעתי בשבילה, נאבק בשבילה בשנים האחרונות, גם בזירות הבינלאומיות וגם כאן כדי להפוך אותנו לכוח עולמי. ממש כך. ואני גאה מאוד בהישגים שלנו.

 

"אנחנו עדים לניסיון של הפיכה שלטונית נגד ראש ממשלה בעלילות שווא ובתהליך חקירות מזוהם ומגמתי. בוודאי שמתם לב שההחלטה של היועמ"ש מתפרסמת דווקא היום, במהירות שיא חסרת תקדים, הייתי אומר בעיתוי הרגיש ביותר של המערכת הפוליטית מאז קום המדינה. ממש כשם שכתב החשדות פורסם גם כן כמה שבועות לפני הכרעת הבוחר, בבחירות הקודמות, בזמן הרגיש ביותר של הכרעת הבוחר".

עורך דין עו
התובעת עו"ד בן ארי(צילום: באדיבות דוברות משרד המשפטים)

בשבוע האחרון הגישו סנגוריו של נתניהו בקשה לפטור אותו מהתייצבות להקראת כתב האישום בנימוקים שמדובר בדיון טכני ושהוא מיוצג על ידי עורכי דינו. עוד טען נתניהו שפטור מהתייצבות יחסוך לקופת המדינה את עלויות אבטחתו. הפרקליטות התנגדה לכך ובתגובה לדברים תקפו הסנגורים של נתניהו את הפרקליטות.

 

"אין מנוס מלקבוע שתגובת הפרקליטות אינה נובעת ממניעים ענייניים אלא באה לשרת את המסע התקשורתי כהמשך לקמפיין 'רק לא ביבי'", ציינו הסנגורים. בפרקליטות טענו מנגד כי תגובת נתניהו כי "בלתי מתקבלת על הדעת, מעבר לכך שהיא כוזבת ומתלהמת".

 

שלושת השופטים - רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם ועודד שחם - דחו את בקשת נתניהו, וציינו בהחלטתם כי "אמנם לטענת המבקש 'נוכחותו אינה נחוצה למעמד ההקראה' שכן 'תרומתו של המבקש בדיון תתמצה בכך שהוא יאשר כי קרא את כתב האישום והבין את תוכנו', אך זו בדיוק 'התרומה' הנדרשת ממנו - להתייצב לדיון ולאשר את הדברים. על המבקש, כמו יתר הנאשמים, להתייצב ולומר את דברו בבית המשפט".

 

רבקה פרידמן-פלדמן משה בר-עם עודד שחם שופטים הרכב בנימין נתניהו בית משפט מחוזי ירושלים (צילום: דוברות הרשות השופטת)
הרכב השופטים(צילום: דוברות הרשות השופטת)

עיקרי האישום תיק 4000 (צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)
(צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)

מה יכולים הצדדים לטעון לגבי חומרי החקירה?

אף על פי שכתב האישום הוגש בינואר, חומרי החקירה לא הועברו לבקשת סנגורי נתניהו לידי ההגנה עד אחרי הבחירות. החלק המרכזי של חומרי הראיות הועבר כבר לפני השימוע באוקטובר בשנה שעברה, אך לטענת סנגורי הנאשמים - היקף החומר שהתקבל במרץ השנה הוא פי שלושה מהחומר שהועבר בשימוע.

 

בתיקים גדולים מסוג זה יש לרוב מחלוקות לגבי השאלה מהו חומר החקירה שהתביעה צריכה להעביר או אם התביעה צריכה לתמלל ולסרוק חומרים נוספים על חשבונה. הסנגורים צפויים לדרוש חודשים ארוכים רק כדי ללמוד את החומר ולגבש את המענה לכתב האישום.

עיקרי האישום תיק 1000 (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

עיקרי האישום תיק 2000 (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)
(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)

מהו לוח הזמנים המשוער?

ברוב התיקים הפליליים מקובל לקבוע את הדיון בטענות המקדמיות בתוך חודש-חודשיים ולהקצות חודשיים-שלושה להגשת מענה לכתב האישום. בתי המשפט יוצאים לפגרת קיץ ב-11 באוגוסט למשך שלושה שבועות - עד 1 בספטמבר. אם המענה לכתב האישום יוגש עוד לפני היציאה לפגרה זה ייחשב להליך זריז במונחים משפטיים.

 

לאחר הגשת המענה לכתב האישום, נערך דיון מקדמי שמטרתו להוביל לכך שהצדדים יסכימו לוותר על חקירת חלק מהעדים וכן על תוכנם של חלק מהמסמכים והראיות, במטרה לצמצם את יריעת המחלוקת.

ארכיון בית משפט מחוזי המחוזי ירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
בית המשפט המחוזי בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

מכיוון שחגי תשרי יחלו ב-20 בספטמבר, שלב ההוכחות יכול להתחיל אחרי החגים רק אם הדיון המקדמי יתבצע לפניהם. במצב של מחלוקות על היקף החומר המשפטי, הדבר עלול להוביל לדחייה של חודשים ארוכים ולהתחלת ההליך רק באמצע החורף הבא.

 

באילו תיקים טיפלו שופטי נתניהו?

רבקה פרידמן-פלדמן

תיקים בולטים: תיק טלנסקי, איציק מרדכי, רצח נעה אייל, מוחמד אבו חדיר.

 

הדרך לצמרת: פרידמן-פלדמן, ראש הרכב השופטים, ישבה בכמה מהתיקים המתוקשרים של השנים האחרונות. היא עבדה בין השאר בפרקליטות המדינה, ושימשה סגנית נשיאת בית משפט השלום בירושלים. מעל לכל עלתה לכותרות בתיק טלנסקי: פרידמן-פלדמן ישבה בתיק בסיבוב השני, שבו הרשיעה את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בעקבות צירוף קלטות שולה זקן - לאחר שהרכב ללא השופטת זיכה אותו בסיבוב הראשון.

 

עודד שחם

תיקים בולטים: תיק המינויים של צחי הנגבי, תיקי הגבלים עסקיים כמו תנובה וקרטל המאפיות.

 

הדרך לצמרת: שחם התמחה אצל הנשיא שמגר בבית המשפט העליון ולאורך השנים עבד בין השאר במחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה וכשופט בבית משפט שלום. הוא ישב בהרכב שזיכה את צחי הנגבי מרוב האישומים בתיק המינויים הפוליטיים, אך היה בדעת מיעוט שסברה כי יש להרשיעו. בשנים האחרונות התמחה בתיקי הסדרים כובלים, תחום החופף לעסקת בזק ורפורמת השוק הסיטונאי בתיק 4000.

 

משה בר-עם

תיקים בולטים: רצח נועה אייל, משפט איש העסקים שלמה אייזנברג.

 

הדרך לצמרת: בר-עם עבד כעורך דין בשוק הפרטי, עד שמונה לשופט שלום במחוז הדרום. ב-2011 מונה לשופט בפועל ורשם בית המשפט המחוזי ירושלים, וב-2012 מונה לשופט בבית המשפט המחוזי בירושלים. בשנים האחרונות התמחה במשפט אזרחי. הוא נחשב לשופט יעיל במיוחד, ושיבוצו להרכב מרמז לציפייה כי המשפט יתנהל במהירות וללא מריחות זמן מיותרות.

 

מיהם עורכי הדין של הצדדים?

נאשם מספר 1, בנימין נתניהו, מיוצג על ידי עו"ד עמית חדד ועו"ד מיכה פטמן.

נאשם מספר 2, שאול אלוביץ', מיוצג על ידי עו"ד ז'ק חן.

נאשמת מספר 3, איריס אלוביץ', מיוצגת על עו"ד ידי מיכל רוזן-עוזר.

נאשם מספר 4, נוני מוזס, מיוצג על ידי עו"ד נוית נגב ואיריס ניב סבג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים