שתף קטע נבחר
 

"חוקרים פרטיים": היקום כמעבדה מלאת הפתעות

אנחנו רגילים לחשוב על הכוכבים כנצחיים וקבועים, אבל היקום כל הזמן משתנה - כוכבים מתפוצצים, חורים שחורים בולעים חומר, ליבות קרוּסוֹת של כוכבים מתנגשות זו בזו, ומרעידות איתן את המרחב והזמן. את כל אלו אני חוקר באמצעות קבוצה מוכשרת של סטודנטים, רשת עולמית של טלסקופים רובוטיים, וקצת מזל

כאסטרופיזיקאים, המעבדה שלנו היא היקום. אבל בניגוד למדענים בתחומים אחרים, שיכולים להריץ ניסויים מבוקרים, אנחנו לא יכולים להיכנס למעבדה שלנו. אנחנו עומדים על הסף, עם הידיים קשורות מאחורי הגב, כשהאור כבוי, מביטים בניסויים שמריצים את עצמם, ואמורים להבין מה קורה. היתרון שלנו הוא שהיקום עצום, ומתחוללים בו אירועים מופלאים כל הזמן. צריך רק לדעת לחפש, ולהיות מוכנים לזהות ולתפוס את התופעות הנדירות שיכולות ללמד אותנו משהו חדש על חוקי הטבע.

 

  (צילום: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet)
(צילום: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet)

 

אסטרופיזיקה היא המדע של הדברים הכי גדולים - כוכבי לכת, שמשות, גלקסיות, היקום עצמו. כשהתחלתי את הלימודים, נמשכתי דווקא לקצה ההפוך של הפיזיקה, זה שחוקר את החלקיקים הכי קטנים שמרכיבים את כל מה שסביבנו. אבל שביתת מרצים בתחילת לימודי התואר השני שיבשה את התוכניות שלי. במקום ללמוד קורסים בחלקיקים, מצאתי את עצמי בפרויקט מחקר באסטרופיזיקה. אך זה התברר כשיבוש תכניות מוצלח במיוחד - הפרויקט דרבן אותי לעשות בתחום תואר שני, שהפך לדוקטורט, שהפך לפוסט-דוקטורט, ועכשיו למשרה כחבר סגל בחוג לאסטרופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב.

 

"חוקרים פרטיים " - לכל הכתבות הקודמות

 

היום אני חוקר תופעות נדירות, אך עוצמתיות ביקום: סופרנובות - פיצוצים של כוכבים מאסיביים בסוף חייהם, אשר אחראיים ליצירת היסודות הקריטיים לחיים ביקום; היקרעות של כוכבים על ידי חורים שחורים סופר-מאסיביים - חורים שחורים כאלו קיימים במרכזה של כל גלקסיה (כולל שלנו) ומגיעים למיליוני עד מיליארדי פעמים מסת השמש; ומיזוגים של כוכבי נויטרונים - שאריות של כוכבים שקרסו לתוך עצמם והתנגשו זה עם זה. ההתנגשות כל כך חזקה שהיא מייצרת גלים במרחב-זמן עצמו - הם גלי הכבידה שנמדדו לראשונה ב-2015, כ-100 שנה לאחר שנחזו על ידי אלברט איינשטיין.

 ד
ד"ר יאיר הרכבי(צילום: מיה איל )

  

החלקים הכי מעניינים באירועים כאלו מתרחשים על פני זמנים של שעות, ומאוד קשה לתפוס אותם. מהסיבה הזו, חלק גדול מהעבודה שלי מתבסס על שימוש ברשת טלסקופים עולמית (כי תמיד לילה איפשהו) שמנוהלת על ידי רובוטים מהירי תגובה. אחד היעדים שלנו הוא שהרובוטים יזהו לבד שקורה אירוע מעניין ביקום ויבצעו מיד את התצפיות הנדרשות, על דעת עצמם ובזמן תגובה מהיר פי כמה מזה האנושי.

 

בסוף, לא הגעתי לעבוד בניסויים הגדולים ביותר שחוקרים את החלקיקים הקטנים ביותר. במקום זה, אני משתתף ב"ניסויים" קטנים שחוקרים את הגופים הכי גדולים ביקום - ניסויים שנעשים על ידי קבוצות של כמה חוקרים סקרנים, שעולים על דרך מקורית לכוון טלסקופ לשמים, ומגלים משהו חדש ובדרך-כלל לא צפוי על היקום. בין אם זו סופרנובה שלא הייתה אמורה להיות אפשרית לפי התיאוריות הקיימות, כוכבים שנספחים לתוך חורים שחורים ופולטים אור בצבע הלא נכון, או מיזוג כוכבי הנויטרונים הראשון (ובינתיים היחיד) שראינו, שהיה בהיר בהרבה מהמצופה - באסטרופיזיקה, כמו בחיים, מסתבר, אם מחפשים, אז מוצאים דברים מופלאים - גם אם הם לא תמיד הדברים שתכננו למצוא.

 

ד"ר יאיר הרכבי (arcavi@tauex.tau.ac.il ), חבר סגל בביה״ס לפיזיקה ולאסטרונומיה, אוניברסיטת תל-אביב

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית למדעים 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet
הדמיה
צילום: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet
מומלצים