שתף קטע נבחר

 

ביידן מסתבך: "מתלבט לגביי? אז אתה לא שחור"

מועמד הדמוקרטים התראיין לתוכנית פופולרית בקהילה האפרו-אמריקנית ואמר למראיין: "אם אתה מתלבט ביני לבין טראמפ, אתה לא באמת שחור. תסתכל על הרקורד שלי, גבר!". בהמשך התנצל, אך ספג ביקורת קשה: "רואה את המצביעים השחורים כמובנים מאליהם"

מועמד הדמוקרטים לנשיאות בארצות הברית, ג'ו ביידן, אמר בריאיון כי "שחור שמתלבט אם להצביע לי או לדונלד טראמפ הוא לא באמת שחור" - וספג ביקורת קשה בקרב האלקטורט החשוב לו ביותר. בין היתר נטען כי ביידן לוקח את המצביעים השחורים כמובנים מאליהם, לאור חוסר הפופולריות של טראמפ בקהילה האפרו-אמריקנית בארה"ב. בהמשך ביידן חזר בו מדבריו, והוסיף: "לא הייתי צריך להיות כזה חכמולוג".

ג'ו ביידן והמראיין שארלמיין דה גוד (צילום: רויטרס)
"יש לי רקורד, גבר". ביידן והמראיין שארלמיין דה גוד(צילום: רויטרס)
 

ביידן השמיע את האמירה האומללה לקראת סוף ריאיון שהעניק לשארלמיין דה גוד, המנחה האפרו-אמריקני של תוכנית הרדיו "מועדון ארוחת הבוקר" הפופולרית בקהילה השחורה בארה"ב. המראיין לחץ על ביידן להשיב לדיווחים שלפיהם הוא שוקל למנות את איימי קלובשר - סנאטורית לבנה מטעם מדינת מינסוטה - לסגנית הנשיאה. הוא אמר לביידן כי האפרו-אמריקנים "הצילו את חייך הפוליטיים בבחירות המקדימות", והוסיף ש"יש דברים שהם רוצים ממך, הם רוצים מועמדת שחורה".

 

ביידן השיב למראיין: "אני מבטיח לך שנשים שחורות רבות נשקלות לתפקיד". בשלב זה ביקש עוזרו של ביידן לסיים את הריאיון, והמראיין מחה בחיוך: "אתה לא יכול לעשות את זה לתקשורת השחורה". ביידן טען כי רעייתו צריכה להשתמש באולפן שבו הוא מתראיין, והמראיין קרא לו להגיע אליו לריאיון נוסף כשיהיה בניו יורק, מכיוון ש"יש לי שאלות נוספות".

 

בשלב זה אמר ביידן לשארלמיין: "יש לך עוד שאלות? אגיד לך כך - אם יש לך התלבטות אם להצביע לי או לטראמפ, אז אתה לא באמת שחור". המראיין מחה: "זה לא קשור לטראמפ, אלא לכך שאני רוצה לשאול שאלות עבור הקהילה שלי". ביידן השיב: "תסתכל על הרקורד שלי, גבר! אין שני לו".

אזרח אפרו-אמריקני עם שלט של ג'ו ביידן (צילום: AFP)
פופולרי בקרב הקהילה השחורה. אזרח אפרו-אמריקני עם שלט של ביידן(צילום: AFP)

  (צילום: AP)
צוות הקמפיין "חגג" על האמירה של ביידן. טראמפ(צילום: AP)

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
"הייתי חכמולוג". ביידן(צילום: רויטרס)

האמירה גררה ביקורת קשה נגד ביידן בכלי התקשורת וברשתות החברתיות, והוא מיהר להתנצל. "לא הייתי צריך להיות כל כך מתנשא", אמר בשיחה עם אנשי עסקים אפרו-אמריקנים. "אני יודע שדבריי פורשו כאילו אני לוקח את המצביעים השחורים כמובנים מאליהם, אבל זה רחוק מהאמת. מעולם לא עשיתי זאת. הרווחתי את המצביעים השחורים בכל פעם שהתמודדתי".

 

לדבריו, "אני יודע שכדי לזכות בנשיאות, אני צריך את הקול האפרו-אמריקני. לא הייתי צריך להיות כזה חכמולוג. איש לא צריך להצביע למפלגה כלשהי על בסיס הגזע, הדת או הרקע שלו".

 

מי ש"חגגו" על דבריו של ביידן היו אנשי הקמפיין של הנשיא דונלד טראמפ. הסנאטור האפרו-אמריקני טים סקוט, חבר המפלגה הרפובליקנית של טראמפ, אמר בשיחת ועידה שנערכה על-ידי צוות הקמפיין של הנשיא כי הוא "המום ומופתע" מדבריו של ביידן. לדבריו, "נפגעתי מההתנשאות והיהירות שבדברים. לא האמנתי כששמעתי שהוא ירד כל כך נמוך ומסביר לאנשים מה עליהם לעשות, איך עליהם לחשוב ומה המשמעות של להיות שחור". הוא תקף את האמירה גם בריאיון ברשת פוקס, ואנשי צוות של טראמפ ביקרו את ביידן ברוח דומה. שחורים רבים, תומכי הנשיא, העלו סרטונים זועמים לרשתות והאשימו את ביידן בגזענות.

 

הריאיון של טים סקוט בפוקס:

 

טראמפ, שאינו פופולרי בקרב הקהילה האפרו-אמריקנית, השמיע לאורך השנים אמירות רבות שפורשו כגזעניות כלפי מיעוטים. כך למשל, בפתיחת הקמפיין הנשיאותי שלו ב-2015 הוא כינה מהגרים מקסיקנים "אנסים". בשנת 2016 הוא פנה למצביעים השחורים ושאל: "מה לעזאזל יש לכם להפסיד?". בשנת 2017, לאחר התנגשות אלימה בין מפגינים אנטי-גזעניים לתומכים בעליונות לבנה - שבה נדרסה למוות מפגינה - הטיל טראמפ את האשמה על שני הצדדים וטען כי גם בקרב הלאומנים הלבנים "יש אנשים טובים". טראמפ גם התעמת עם מחוקקות בנות מהגרים בקונגרס, וקרא להן "לחזור למקומות שמהם הגיעו" - חרף העובדה שמרביתן נולדו בארה"ב.

 

 

ביידן, לעומת טראמפ, נחשב לפופולרי במיוחד בקהילה האפרו-אמריקנית, והיא סייעה לו לנצח את יריביו בפריימריז הדמוקרטיים ולהתגבר על הפסדים מביכים בהצבעות הראשונות, שהתקיימו באיווה ובניו המפשייר. לפי סקר של AP, ביידן זכה לתמיכה של 61 אחוז מהמצביעים השחורים ב-17 מדינות שונות בארה"ב בחודשים פברואר ומרץ.

 

לביידן חשוב לשמור על מעמדו בקרב המצביעים השחורים, שכן הוא מסתמך במרוץ לנשיאות על הקואליציה הרב-גזעית והרב-דורית שהביאה את ברק אובמה להיבחר פעמיים ברציפות. ביידן, ששימש כסגנו של אובמה, כבר התחייב לבחור אישה בתור סגנית הנשיא, ושוקל למנות אישה אפרו-אמריקנית לתפקיד. עם זאת, הוא שוקל כאמור גם את מינויה של קלובשר - שיכולה למשוך מצביעים מתונים לבנים.

 

סקר שערכה לאחרונה רשת "פוקס ניוז" הראה כי רק 14% מהמצביעים השחורים מחזיקים בדעה חיובית על טראמפ, לעומת 84% שמחזיקים בדעה שלילית לגביו. לעומת זאת, 75% מהמצביעים השחורים מחזיקים בדעה חיובית על ביידן, ורק 21% מחזיקים בדעה שלילית. הסיכון המרכזי של ביידן הוא שהמצביעים השחורים, בעיקר הצעירים יותר, לא ייצאו להצביע בנובמבר. תוכנית הרדיו "מועדון ארוחת הבוקר" נחשבת לפופולרית במיוחד בקרב הצעירים השחורים בארה"ב, כך שלאמירתו של ביידן יכולות להיות השלכות קשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים