מה לומר לילדים על מיניות?
הזהות המינית, מערכות יחסים בריאות ולחץ חברתי. לרוב ההורים לא קל לעשות שיחות עם הילדים בנושא מיניות, אבל עדיף להתחיל מוקדם, כדי להפוך את השיח על הנושא לטבעי ומובן מאליו
הורים רבים מתקשים לדבר עם הילדים שלהם על מיניות. הסיבות לכך רבות - חלק מההורים מרגישים נבוכים לדבר על נושא זה, כי בבית שבו גדלו הוא נחשב נושא שלא מדברים עליו. הורים אחרים מפחדים לעשות טעויות או פשוט לא יודעים כיצד מסבירים את הנושא.
מומחים טוענים כי אפשר ואף מומלץ לדבר עם ילדים כבר מגיל צעיר, עם דגש לכך שהמידע נעשה בהתאמה לגיל הילד ולרמת הבגרות שלו. כדאי לפתח הרגל של שיחה ושיתוף כבר מגיל צעיר. אפשר להתחיל עם שאלות סגורות ומכוונות בנושאים שונים, כמו: "מי החבר הכי טוב שלך?", "מה אתם עושים ביחד?", "איך אתה מתנהג כאשר אתה נעלב?", "מה אתה עושה כאשר חבר מכריח אותך לעשות משהו שאתה לא רוצה?"
מטרת השאלות האלה היא לעזור לילד לזהות את תחושותיו בסיטואציות חברתיות ואת תגובותיו. למשל, האם הוא מרצה או עומד על שלו, ומשם לבדיקה של איך לזהות ומה לעשות אם מישהו מתנהג אליו בצורה פוגעת.
חשוב ללמד שאם רוצים לחבק צריך לבקש רשות, וכך גם אם רוצים לחבק אותם - יש לבקש את רשותם. אם נוגעים זה בזה בשעת משחק, יש לשמור על הכלל שלא נוגעים באיברים פרטיים ולא מתפשטים.
איך באים ילדים לעולם?
אפשר להתחיל לדבר על הנושא כבר בשלב שבו הילד מתחיל לשאול שאלות ראשונות, בדרך כלל זה יקרה כבר בגילי הגן. מעל לגיל שש אפשר ללמד ילדים איך תינוקות מגיעים לעולם, בהתאם ליכולת ההבנה וההכלה. אם הילד מגלה עניין בגוף שלו, לא נאסור עליו לגעת בגופו, ואף באיברים האינטימיים, ונלמד אותם שזאת יש לעשות רק לבד ורק במקום פרטי.
קראו עוד:
איך לחזק את הילדות - למרות המסרים בחוץ
כך לבושים ילדים בבתי ספר בעולם
8 דרכים לפיתוח חוסן נפשי אצל ילדים
המסר החשוב שצריך להיות מועבר אליהם הוא שהגוף שלי מספר לי על הרגשות שלי, ואת הרגשות האלה אני יכול להרגיש בגוף ובלב. החיבור הזה יהפוך אותם להיות מודעים לרגשות ולאיתותים שהם מקבלים מגופם.
גיל ההתבגרות
בשנים האחרונות המעבר בין הילדות לבגרות נפרש על פני כ-20 שנים. על פי הפסיכולוג אריק אריקסון, גיבוש הזהות הבוגרת מורכב משלוש זהויות, ואחת מהן היא הזהות המינית, שעליה מתבססת תפיסת העצמי, המינית והמגדרית.
הזהות המינית היא זו שתאפשר בניית מערכת יחסים משמעותית עם בן או בת הזוג והקמת מסגרת משפחתית בעתיד. חשוב לזכור כי זהות מינית אינה תולדה מופשטת של "מי אני?", אלא מדובר על כך שילדים מגלים את עצמם מבחינה מינית מתוך התנסות.
הפתיחות החברתית הנהוגה כיום מאפשרת לילדים להתנסות במין, בנשיקה, בנגיעה, ובשלב יותר מאוחר במגע מיני מלא. חוויות אלו ילוו את המשך התפתחותם והתנהגותם המינית של בני הנוער לאורך כל חייהם.
בואו נדבר על זה
בשלב גיל ההתבגרות נצטרך לנהל שיח יותר מסודר ומובנה. הורה עשוי להתקשות לפתוח בשיח בנושא, ולכן אפשר לפתוח באמירה אישית, כמו: "כשאני הייתי בגילך הייתי מבולבל, ולא ידעתי איך להתנהג, ומה מצופה ממני, כי ההורים שלי לא דיברו איתי. לכן אני הייתי רוצה שנקיים שיחה בנושא מיניות, כדי שתכיר את הנושא, כולל הסכנות".
מכאן אפשר לקיים שיח שבו נסביר ונדריך, אך גם נקשיב למתבגר, למה שהוא כבר יודע בנושא ולמה שהוא רוצה לדעת, וכמובן לשיתוף שלו על מערכות היחסים שהוא מנהל. חשוב להגיע לשיחה ללא שיפוטיות, שכן אם ננהג בשיפוטיות, הילד ירגיש מאוים וייתכן שיסתגר ויימנע משיתוף פעולה, ואף לא ירצה להקשיב לנו. הרעיון שנרצה להעביר לו הוא להיות נאמן לעצמך, ולא לקבל החלטות כתוצאה מלחץ חברתי. ההקשבה הפנימית תכלול גם את ההקשבה לגוף שלו.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
בשלב הבא נבהיר לו שאנחנו נמצאים פה בשבילו, גם כאשר הוא יטעה, ונבהיר לו שכולם עושים טעויות. המסר שלנו יתמקד ברעיון שחשוב שיהיה לו עם מי להתייעץ, ונשמח להיות כתובת בעבורו לכל שאלה ותהייה. הנער צריך להבין כי יש לו את הזכות לקחת את הזמן, ולבדוק עם עצמו מתי מתאים לו להיכנס לקשר ועם מי.
איך להסביר מהו קשר בריא?
קשר מיני בריא הוא קשר שבו אני מוביל את ההתנהלות שלי בהלימה לצרכים שלי ושל האחר. כמו כן, יש לזכור כי הקשר חייב להיות בהסכמה מילולית מפורשת, ולגרום הנאה לשני הצדדים. בקשר בריא תתקיים תקשורת מילולית ובלתי מילולית. המגע יהיה בהסכמה מוחלטת, ללא הפעלת לחץ.
הדגש בשיחה יהיה על כך שהקשר גורם לי להרגיש טוב עם עצמי, שהוא מבוסס על כבוד, הדדיות, שוויון, ותקשורת טובה, שבה נוכל להביע את הרגשות שלנו ואת הצרכים שלנו. חשוב ללמד שזכותנו להשמיע תשובה שלילית, כאשר דברים לא מתאימים לנו. אנו נשמור על כבודנו ונאמנות לעצמנו, ונסכים לבקשות, חברתיות ומיניות, רק כאשר אנחנו רוצים בכך ונוח לנו בסיטואציה.
ורד רחמן היא מדריכת הורים , מנחת קבוצות ויועצת אישית וזוגית