בצל הקורונה: נסגרו מערות שבהן מושבות עטלפים
ברשות הטבע והגנים הסבירו כי הנחיה זו הינה על בסיס עקרון הזהירות, המונעת להגנה על אוכלוסיות היונקים, ביניהם העטלפים, בדגש על אלו הנמצאים בסכנת הכחדה
לא להדביק את החיות הנמצאות בסכנת הכחדה בנגיף הקורונה: רשות הטבע והגנים סגרה החל מהשבוע ולמשך כמה חודשים את הכניסה למטיילים במערות התאומים בהרי ירושלים, ומערות עלמה ושרך באזור הגליל העליון, המשמשות בין היתר כבתי גידול ומחייה לעטלפים. הסגירה, בצל התפשטות נגיף הקורונה, נובעת מהחשש לפגיעה אפשרית באוכלוסיית העטלפים.
ברשות הטבע והגנים אמרו כי הנחיה זו הינה על בסיס עקרון הזהירות, המונעת להגנה על אוכלוסיות היונקים, ביניהם העטלפים, בדגש על אלו שנמצאים בסכנת הכחדה, לאחר ניתוח סיכונים על בסיס הידע המדעי הקיים כיום.
בין היתר מדובר בעטלפים ממין פרסף בהיר, פרסף מצוי, נשפון פגום אוזן, נשפון גדול, אפלול מצוי, כנפן, פכסף גדול, נשפון דק עוזן, פרסף גמדי ונשפון גדות.
עוד נמסר כי הנחיה זו מתבססת על המלצות דומות שפורסמו על ידי ארגוני שמירת טבע בינלאומיים כמו ה-IUCN, אמנות לשימור מינים בסכנת הכחדה כמו Eurobats, ועל ידי הארגון העולמי לגני חיות.
על פי המידע הקיים, נגיף הקורונה הועבר ככל הנראה לאדם מבעלי חיים, אך טרם ידועה מהי חיית המאגר. ברשות הטבע והגנים אמרו כי בניגוד לדעה הרווחת, אין הוכחה למעורבותם של עטלפים בהעברת הנגיף לבני-אדם.
יחד עם זאת, אירעו מספר מקרים שבהם הנגיף עבר מהאדם לחיות בר - כמו הטיגריסית שחלתה בארצות הברית, והסכנה כנראה גדולה יותר ביונקים. ברשות הטבע והגנים אמרו כי חשוב להדגיש שעצמת הסכנה עדיין אינה ברורה.
במקביל, ברשות הטבע והגנים יוודאו גם שמירת מרחק מינימלי בין המבקרים לבין היחמורים בשמורת חי בר כרמל והראמים בשמורת חי בר יוטבתה, שתיהן אוכלוסיות חיות בר בסכנת הכחדה, כדי שלא לקחת סיכונים בשלב זה להעברת הנגיף מהאדם לחיות הבר השוכנות בשתי השמורות.
אמצעי זהירות אלו דומים לאלו שכבר יושמו על פי הנחיית רשות הטבע והגנים גם בגני חיות, ויאפשרו לציבור ליהנות מחוויית המפגש עם חיות הבר של ישראל, מבלי לפגוע בשלומן.