תמונות נדירות נחשפות: ירושלים כפי שלא ראיתם
כוחותינו מסתערים על אזור הביטחון הבריטי החשוב ביותר בירושלים, בניין ג'נרלי; הרוכל שחזר לאזור התופת של בן יהודה ב-1948; צעדת צה"ל בשיא תקופת הצנע; השוטר שמכוון תנועה עם שלטי המנדט - ועוד תמונות נדירות המספרות את סיפורה של עיר הנצח, בין יום ירושלים - לחג העלייה לרגל, שבועות
שבוע בלבד מפריד בין שני מועדים שחוברו להם יחדיו: ציון 53 שנים לשחרור ירושלים – וחג השבועות שבו עלו לירושלים יהודים בהמוניהם, מכל קצות הארץ. עכשיו חושפת הקרן הקיימת לישראל תמונות בלעדיות של מרכז העיר, בין השנים 1970-1948, המגלות לנו מבנים, כיכרות וצמתים שחלקם השתנו דרמטית לאורך השנים, ואחרים לא קיימים כבר.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
כשמגרש הרוסים הוקף בגדר תיל גבוהה
סניף חברת הביטוח האיטלקית "אסיקורציוני ג'נרלי" (כלומר "ביטוחים כלליים") בירושלים לא ידע אפילו שמיד עם היווסדו, ב-1931, הוא יעניק לכיכר שבה הוא נמצא את שמו, רק בטוויסט מצחיק - הירושלמים יקראו לו ולכיכר בקיצור בשם "ג'נרלי", כלומר "כלליים" באיטלקית.
המבנה ידוע עד ימינו בזכות אריה האבן המכונף שבראשו, שהירושלמים בטוחים כי נבחר בשל סמלו של שבט יהודה, אבל האמת היא שזהו סמלה של חברת "אסיקורציוני ג'נרלי" מראשית דרכה, כבר במאה ה-19, והאריה המכונף מופיע בכל עשרות סניפיה בעולם.
בתמונה ההיסטורית כאן נראים כוחותינו מסתערים על אזור הביטחון הבריטי הגדול והחשוב ביותר בירושלים, הלא הוא ה"בווינגרד" של מגרש הרוסים, הנראה כאן עדיין מוקף היטב בגדר ברזל גבוהה, קונצרטינות ו"שיני דרקון".
התמונה צולמה בה' באייר תש"ח, כלומר חצי דקה אחרי שהבריטים עזבו את העיר ומדינת ישראל נולדה. הבהילות להשתלט על המתקנים הבריטיים הנטושים נועדה להבטיח את תפיסתן של עמדות מועדפות במלחמה הכללית שתכף תפרוץ, ואכן ה"בווינגרד" נפל לידינו. אגב, האריה של ג'נרלי תפס כבר אז צד, כפי שמוכיח דגל ישראל הפרוס לרגליו.
58 נרצחים בפיגוע
ב-22 בפברואר 1948, בשעת בוקר מוקדמת, הרעים קול נפץ אדיר את רחוב בן יהודה. שלוש משאיות תופת, שהוחנו ברחוב על ידי עריקים בריטים שסייעו לערבים, התפוצצו בלבה של ירושלים והרסו עד היסוד שלושה בניינים. עוצמת הפיצוץ הייתה כה עזה, עד שהוא נשמע כמעט בכל העיר וזגוגיות נופצו אף בשכונות רחביה וגאולה. 58 איש נרצחו בפיגוע ועשרות נפצעו. הייתה זו פגיעה פיזית ומורלית קשה מאוד ליישוב היהודי בעיצומה של מלחמת העצמאות.
הרוכל היושב ברחוב בן יהודה פינת רחוב בן הלל, זמן קצר לאחר ההגעה ל"גראונד זירו", מלמד שהחיים חזקים מכל ושחייבים להתפרנס ולהמשיך הלאה. משפחת פרסטר, שחנות הכובעים שלה נעלמה כליל בין החנויות בבניין המרכזי שנהרס, מיהרה לתלות את השלט ממול, המלמד שגם מבחינתה עוד לא נאמרה המילה האחרונה. הפרסטרים צדקו, אגב. בבניין החדש שנבנה במקום זה שנהרס הוקצתה להם חנות, והיא חיה ובועטת עד עצם היום הזה. מסר חשוב לכולנו לימים שאחרי הקורונה.
לכבוד המדינה - השטיח הכי יפה בבית
מדינת ישראל בראשית דרכה דשדשה בין המוני עולים חדשים, ניצולי שואה, מעברות, שיכונים, צנע, קשיים, מחלות וכור היתוך. בשל כך הקפידו מנהיגיה לערוך מצעדים וטקסים לרוב, כדי שהלב יתרחב והעיניים יתמלאו דמעות שמחה וגאווה וכל השאר קצת יתגמד לרגע, כי הנה הגשמנו סוף-סוף חלום שנות אלפיים.
בין המוני האירועים הממלכתיים הללו בלט במיוחד מצעד צה"ל שנערך מדי שנה ביום העצמאות בירושלים. בצילום כאן נראות חיילותינו החסודות צועדות בסך ברחוב המלך קינג ג'ורג' (כן, זה שם הרחוב בירושלמית), ביום העצמאות השלישי שלנו, כלומר ב-1951, כלומר בשיא הצנע והקושי.
הקהל הנרגש ממלא את הגגות והמרפסות שתכף קורסות, ובהיעדר פטישי פלסטיק וקצף ואפילו סתם פוסטרים נוצצים, הוציא הציבור אל המרפסת את השטיח הכי יפה בבית, כדי להעניק לרחוב קצת צבעוניות חגיגית. התמונה צולמה בשחור לבן, אבל הרשינו לעצמנו לשחזר מעט מהוד האירוע בעזרת פוטושופ.
כשהחרדים היו גאים במדינה
מצעד צה"ל ביום העצמאות עבר במשך שנים בלבה של ירושלים, אבל התמונה הזאת מפתיעה בכל קנה מידה, מפני שהיא צולמה בכיכר השבת, כלומר במעוז החרדי הבולט ביותר בגבול גאולה-מאה שערים. ניתן להבחין שלא רק שהמצעד עובר והקהל מרוצה ומביט נרגש וגאה, אלא שמעל הראשים מתנוססת באין שורף ומרסס בספריי שחור תזכורת לציבור לתרום מכספו למען "המלווה הלאומי", כלומר לקרן הציבורית שנועדה לעזור למדינת ישראל לצלוח את חבלי לידתה והמוני עוליה.
צילום זה מתקשר לגיוסם מרצון של בחורי ישיבות לשורות המחתרת ובהמשך אף לצה"ל, ולדברים שרבים מהם ומבני משפחתם כתבו אז בהתרגשות על המדינה והבחירות הראשונות והנס הגדול שאירע לכולנו. בהמשך התגבר השיח המפלג והקיצוני - והשאר היסטוריה.
ימיו האחרונים של המנדט הבריטי
רחוב יפו פינת קינג ג'ורג' נקרא היום "צומת האיקסים", בשל מעברי החצייה האלכסוניים החוצים אותו, אולם בימי המנדט וגם קצת אחריהם הוא היה פשוט צומת סואן מאוד, סואן כל כך עד שבלבו עמד דרך קבע שוטר תנועה מיוזע שכיוון את התנועה.
בצילום הזה, מימיו האחרונים של המנדט הבריטי, עוד נראים שלטי ההכוונה באנגלית מעל ראשו של השוטר, ובמורד הרחוב מנסים שני אוטובוסים של קואופרטיב "המקשר" להתקרב לתחנה המרכזית ההומה אדם. משמאל נראה "בניין העמודים" הכעור, שבו שכנו אז חברות נעליים יוקרתיות כמו "פריימן את בָּיין" ו"שוֹל", או חנות הפרוות של שָרְף.
בבניין ההיסטורי משמאל, היושב ממש על הצומת, פעלה בעת צילום התמונה מסעדת "פלשתינה", אך היא הוחלפה במהרה על ידי מסעדת "טרבלוס", שיש ירושלמים שרק שומעים את השם הזה וכבר עולה להם בפה טעם של לחם טרי (חופשי!) דג פילה, פירה וקינוח ג'לי או פודינג, תמורת כרטיסי מזון.
מבנק ברקליס - למבנה ציוני
ב-1955 יזם צה"ל צעדה אביבית בת ארבעה ימים, שאספה חיילים בבסיסים שונים לאורך קילומטרים והסתיימה בירושלים. ההצלחה העצומה הביאה לכך שבשנים הבאות סחפה הצעדה חיילים ואזרחים גם יחד, והיא גדלה כל כך, עד שבשנת 1966 השתתפו בה למעלה מ-15 אלף צועדים. ב-1968 צומצמה הצעדה לשלושה ימים בלבד ונקראה מאז "צעדת שלושת הימים", אך מאז היא צומצמה בהיקפה, באופייה ואפילו בזמנה, כשהועברה לקיץ, הפכה לאזרחית בעיקרה והיא נקראת כיום "צעדת ירושלים".
ב-1970 צולם הקהל הממתין ל"צעדת שלושת הימים" בכיכר צה"ל, שהיה אך שלוש שנים קודם לכן בלב שטח הפקר מסוכן בעיר שסועה ומחולקת. חזית המבנה המנדטורי, המשמש עד היום את עיריית ירושלים, מציג כאן לפנינו סיפור בשלוש מערכות: מערכה ראשונה, שבה שימש המבנה כבנק ברקליס בימי המנדט - ואז גם הוטבעו בפרזול שבראש חלונותיו האותיות BB, הקיימות במקומן גם כיום; מערכה שנייה בדמות חורי הירי והפגזים, זכר לקרבות מלחמת העצמאות וימי שטח ההפקר; ומערכה שלישית של עיטור מנורת שבעת הקנים ודגל ישראל בפרק החדש שנפתח בירושלים.
"מרכז העיר היה ועודנו אבן שואבת לאנשים, בעלי עסקים ולאירועים מרכזיים שאת חלקם שכחנו. המוסדות הלאומיים של קק"ל נמצאים במרכז ירושלים שנים על גבי שנים ומסמלים את החיבור שיש לנו כגוף היסטורי למדינה ולעיר ירושלים", אומר דניאל עטר, יו"ר קק"ל. "התמונות משקפות הלך רוח לאומי מרגש. קק"ל תציין בשנה הבאה 120 שנים לארגון, ומבחינתנו חגיגות העיר ירושלים הינן חגיגות משותפות לציון החגיגות שלנו".
- תמר הירדני היא חוקרת ירושלים ומורת דרך