בדרך להסגרה: ביהמ"ש קבע - לייפר כשירה לעמוד לדין
אחרי שנים של מאבק להסגרתה לאוסטרליה, קבע בית המשפט המחוזי כי מלכה לייפר - המנהלת שנאשמת בפדופיליה בתלמידות - כשירה לעמוד לדין. "היא מתחזה לחולה במחלת נפש", נקבע. על פי החשד, השר ליצמן ביקש לארגן חוות דעת פסיכיאטרית שתקבע כי אינה כשירה לדין. המתלוננות: "לא מאמינות שהיום הזה הגיע"
שש שנים לאחר שהחלו הליכי ההסגרה לאוסטרליה נגד מלכה לייפר - המבוקשת במדינה לצורך העמדתה לדין בגין עבירות מין שביצעה לכאורה בתלמידותיה - בית המשפט המחוזי בירושלים קבע היום (ג') כי היא כשירה לעמוד לדין. הדיון בנוגע להסגרתה של לייפר נקבע ל-20 ביולי.
לעיון בהחלטת בית המשפט לחצו כאן
"לא נעלם מעיניי כי למשיבה היו בעבר וישנן בהווה בעיות נפשיות, כפי שגם אישרו חברי פאנל המומחים בעדויותיהם בבית המשפט", נכתב בהחלטה. "אולם, אין מדובר בבעיות נפשיות פסיכוטיות של מחלת נפש במובנה המשפטי. הרושם שנותר בי הוא שהמשיבה מעצימה את בעיותיה הנפשיות, ובכך היא מתחזה למי שחולה במחלת נפש. על כן המסקנה היא שהמשיבה מסוגלת לעמוד לדין ויש לחדש את ההליכי ההסגרה בעניינה".
פרקליטה של לייפר, עו"ד טל גבאי, אמר: "אנחנו סבורים שההחלטה איננה נקייה מספקות ואין מדובר במקרה של 'שחור או לבן'. בית המשפט הנכבד ביטל שתי חוות דעת שקבע שהיא מתחזה לחולת נפש". עו"ד יהודה פריד, המייצג גם הוא את לייפר, הוסיף כי בשלב זה לא ניתן לערער על הקביעה שהיא כשירה לעמוד לדין, שכן מדובר בהחלטת ביניים. "כשתתקבל החלטה בעניין ההסגרה, אנחנו מתכוונים לערער הן על ההחלטה של ההסגרה והן על ההחלטה בעניין כשירותה", אמר.
עורכי הדין מתן עקיבא ואביטל ריבנר מהמחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה מסרו: "בית המשפט קיבל את עמדת הפרקליטות וקבע כי מלכה לייפר כשירה לעמוד בהליכי הסגרה. עוד נקבע שמלכה לייפר התחזתה לסובלת ממחלת נפש על מנת לחמוק מהליך ההסגרה. משניתנה החלטה זו, נסללה הדרך לדיון בעתירת ההסגרה לגופה באופן ממוקד, זריז ויעיל".
האחיות דסי ארליך, אלי סאפר וניקול מאייר שהתלוננו נגד לייפר, אמרו זמן קצר לאחר החלטת בית המשפט: "אנחנו קצת בהלם. זה מדהים. אנחנו שמחות ונרגשות. חיכינו לזה במשך שש שנים ואנחנו לא מאמינות שהיום הזה הגיע".
מארגון "מגן", המלווה את הנפגעות, נמסר: "כבר מתחילת הדרך טענו שמלכה לייפר מתעתעת ברשויות ואנו שמחים שבית משפט קבע כי היא כשירה לעמוד לדין. לאחר אינספור דיונים ומריחות שהשפיעו קשות על המתלוננות אנו מקווים שבית המשפט יקבע דיון מהיר בעניין ההסגרה ויביא סוף סוף לצדק ולמזור לנפגעות. בנוסף, אנו מצפים שמדינת ישראל לא תגרור רגליים במקרים דומים, ותפעל להסגרה מיידית של פדופילים מכל העולם שרואים בישראל כמדינת מקלט".
בפברואר השנה ביקר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין באוסטרליה. בביקורו התייחס לפרשת לייפר והדגיש כי "אנו חיים במדינת חוק וסדר,". הנשיא הוסיף כי הוא מבין היטב את התחושות הקשות של הרשויות והקהילה היהודית באוסטרליה וכי בכוונתו לשקפן לגורמים הרלוונטיים בישראל. "אנו נושאים באחריות לטיפול יעיל ומסודר בנושא", אמר ריבלין. "מדינת ישראל לא תאפשר לאיש להשתמש במוסדותיה על מנת להימלט מהחוק". עניינה של לייפר הועלה גם בפגישה של הנשיא עם מנהיג האופוזיציה באוסטרליה וחברי הפרלמנט היהודים.
השתלשלות פרשת מלכה לייפר
בינואר 2010 קבע צוות המומחים שמינה בית המשפט לבדיקת מצבה הנפשי של מלכה לייפר כי היא כשירה לעמוד לדין. הליך ההסגרה של לייפר נמשך שנים ארוכות, והוא הופסק בעבר בשל הקביעה שהיא אינה כשירה לעמוד לדין וחודש בשנית לנוכח ראיות שלפיהן לייפר מתפקדת כרגיל.
על-פי בקשת ההסגרה, לייפר מבוקשת באוסטרליה כדי להעמידה לדין שם בגין ביצוע עבירות מין בין השנים 2008-2004 בשלוש תלמידות בית הספר החרדי לבנות "עדת ישראל" במלבורן, תוך ניצול מעמדה כמורה וכמנהלת ותמימותן של הילדות.
בבקשת ההסגרה מיוחסים ללייפר עשרות אישומים, הכוללים מעשה מגונה בקטין ואינוס. בעקבות התלונות של תלמידות נגדה, הושעתה לייפר ב-2008 מבית הספר ונמלטה לישראל. במרץ 2012 הוצא נגדה צו מעצר בבית משפט באוסטרליה, וב-2014 החלו הליכי ההסגרה מישראל. לייפר נעצרה, אך שוחררה למעצר בית בביתו של הרב גרוסמן במגדל העמק.
ב-2016 קבע הפסיכיאטר המחוזי כי לייפר אינה כשירה לעמוד לדין, ולכן הופסקו הליכי ההסגרה והיא קיבלה טיפול פסיכיאטרי אחת לחודש. אלא שחוקרים פרטיים חשפו כי לייפר היא למעשה מתחזה, וכי היא מתפקדת באופן עצמאי.
בתיעוד מדצמבר 2017 היא צולמה מסתובבת בשכונת מגוריה בירושלים, עורכת קניות וממתינה בסניף הדואר. בעקבות הסרטון שהציג את לייפר כאדם נורמטיבי, הוגשה התלונה במשטרה וחודשו הליכי ההסגרה נגדה. כמו כן, הוגשה חוות דעת פסיכיאטרית חדשה שקבעה כי לייפר אינה סובלת ממחלת נפש במובנה המשפטי, היא מבינה את משמעות ההליך וכשירה לעמוד לדין.
בספטמבר 2019 קבעה השופטת חנה מרים לומפ כי בשל "פגמים רבים שעלו בחוות הדעת מטעם הפסיכיאטר המחוזי, שבין היתר התבססו על עובדות שגויות שהוצגו בפני הרופאים, והדבר השפיע על דעתם בטרם חוות הדעת", הפרקליטות לא הצליחה להוכיח כי לייפר מתחזה לסובלת מהפרעת נפש, ועל כן היא לא כשירה לעמוד לדין.
בנוסף קבעה השופטת לומפ כי הראיות שהוגשו על ידי הפרקליטות כמו שיחה עם אנשים ועריכת קניות "אינם מלמדים בהכרח על התחזות פסיכיאטרית". עם זאת, לנוכח הסתירות שעלו בעבר ומורכבות המקרה היא החליטה למנות פאנל מומחים מטעם בית המשפט שיבחן שוב את מצבה הנפשי של לייפר.