שתף קטע נבחר

 

היסטוריה בקוסטה ריקה: הותרו נישואים חד-מיניים

בחצות נכנס לתוקף פסק הדין של בית המשפט העליון, וקוסטה ריקה הפכה למדינה הראשונה במרכז אמריקה שמאפשרת לזוגות להט"ב להתחתן. הקורונה מנעה חגיגות ניצחון, הנשיא בירך בטלוויזיה: "להומואים ולסביות יהיו זכויות – ואותן זכויות – כמו כל אדם, זוג או משפחה"

קוסטה ריקה הפכה היום (ג') למדינה הראשונה במרכז אמריקה שמכירה בנישואים חד-מיניים, עם כניסתו לתוקף של פסק דין של בית המשפט העליון שקובע כי האיסור על נישואים כאלו אינו חוקתי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אלכסנדרה קווירוס (שמאל) ודוניה אראיה (ימין) מתחתנות ב קוסטה ריקה לאחר ההכרה ב נישואים חד-מיניים (צילום: AFP)
חוגגים ומתנשקים. אלכסנדרה (שמאל) ודוניה בחתונתם מיד לאחר כניסת פסק הדין לתוקף(צילום: AFP)

אלכסנדרה קווירוס (שמאל) ודוניה אראיה (ימין) מתחתנות ב קוסטה ריקה לאחר ההכרה ב נישואים חד-מיניים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אלכסנדרה קווירוס ודוניה אראיה מתחתנות ב קוסטה ריקה לאחר ההכרה ב נישואים חד-מיניים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בית המשפט העליון ביטל את האיסור על נישואים חד-מיניים בקוסטה ריקה עוד באוגוסט 2018, אך הוא העניק לפרלמנט 18 חודשים על מנת לחוקק סעיף שיתקן זאת. אם לא, הוא קבע, האיסור יבוטל אוטומטית.

 

תיקון שכזה לא הצליח לעבור בפרלמנט, וניסיון של קבוצת מחוקקים שמתנגדים לנישואים חד-מיניים לדחות את המועד שקבע בית המשפט העליון נכשל. בחצות פקע האולטימטום של בית המשפט, ונישואים חד-מיניים הפכו לחוקיים בקוסטה ריקה.

 

מגפת הקורונה מנעה תמונות ניצחון וחגיגות, וזוגות יכלו להתחתן ישירות דרך האינטרנט. היו כאלו שכן הצליחו לערוך טקס של ממש, וכמה רגעים לאחר חצות דוניה אראיה ואלכסנדרה קווירוס נישאו זו לזו בעיירה ליד הבירה סן חוזה. הנשים הצעירות, שתיהן לבושות לבן, אמרו את נדריהן אחת בפני השנייה אל מול נוטריונית שעטתה מסכה, והתנשקו.

קוסטה ריקה העיר סן חוזה ב 2018 הפגנה למען זכויות להט
קוסטה ריקה – הראשונה במרכז אמריקה. הפגנה בעד נישואים חד-מיניים בבירה סן חוזה, 2018(צילום: EPA)

קוסטה ריקה העיר סן חוזה ב 2018 הפגנה למען זכויות להט
(צילום: EPA)

קוסטה ריקה העיר סן חוזה ב 2018 הפגנה למען זכויות להט
(צילום: AFP)

עם חצות עלתה גם לשידור תוכנית מיוחדת בטלוויזיה על זכויות להט"ב, שבה השתתף נשיא קוסטה ריקה קרלוס אלברדו, איש מרכז שהכרה בנישואים חד-מיניים הייתה אחת מההבטחות שלו בקמפיין הבחירות ב-2018, שבהן ניצח. 

 

"השינוי הזה יגרום לתמורות חברתיות ותרבותיות משמעותיות, שיאפשרו לאלפי אנשים להתחתן", אמר אלברדו בתוכנית הטלוויזיה. "להומואים ולסביות יהיו זכויות – ואותן זכויות – כמו כל אדם, זוג או משפחה במדינה הזו", הוא הוסיף.

 

קוסטה ריקה היא המדינה השישית באמריקה הלטינית שמתירה נישואים חד-מיניים, למרות התנגדות משמעותית מצד קבוצות דתיות. בקוסטה ריקה יש מסורת קתולית חזקה ובעשורים האחרונים גדל בה באופן משמעותי הזרם האוונגליסטי.

נשיא קוסטה ריקה קרלוס אלברדו  (צילום: AFP)
"שינוי חברתי ותרבותי". הנשיא קרלוס אלברדו(צילום: AFP)

  ()

למרות זאת, נישואים חד-מיניים הופכים למקובלים יותר ויותר באמריקה הלטינית, ולהט"ב יכולים להינשא כעת גם בברזיל, ארגנטינה, אקוודור (שהתירה נישואים כאלו בשנה שעברה), קולומביה ואורוגאווי. גם בחלקים ממקסיקו מותרים נישואים חד-מיניים. בשאר יבשת אמריקה מתירות נישואים חד-מיניים גם ארה"ב וקנדה. 

 

אנריקה סאנצ'ס, המחוקק ההומו הראשון מחוץ לארון בקוסטה ריקה, אמר כי ההכרה היום בנישואים חד-מיניים היא תוצאה של מאבק ממושך שאותו הובילו פעילים רבים, חלקם עשו זאת לדבריו באמצעות מחאה ואחרים באופן אנונימי. "עם הניסיון שלהם, המאבקים שלהם... הם עזרו לבנות חברה שבה אין משפחות ממעמד שני או אנשים ממעמד נחות", אמר סאנצ'ס, שחבר במפלגת השמאל-מרכז "פעולת האזרחים".

 

האיגוד הבינלאומי ללסביות, הומואים, ביסקסואלים, טרנס ואינטרסקס (ILGA) בירך גם הוא על ההכרה של קוסטה ריקה בנישואים חד-מיניים. "קוסטה ריקה חוגגת היום: שוויון זכויות בתחום הנישואים הפך למציאות במדינה", צייצו בחשבון הטוויטר של הארגון. "אנחנו שמחים איתכם. ברכות לכל אלו שעבדו קשה כדי לגרום לזה לקרות!".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חתונה בחצות. אלכסנדרה ודוניה מתנשקות
צילום: AFP
מומלצים