החקלאים קורסים ובכל זאת תורמים לנזקקים
"על המדינה לפתח מנגנוני סיוע ועידוד לתרומות החקלאים, שלמרות שאינם יכולים למכור את התוצרת שלהם, בוחרים לתרום אותה לנזקקים. בכך יתקיים למעשה מעגל של סיוע הדדי". מנכ"ל "לקט ישראל" על התרומה המשמעותית והלא מדוברת של חקלאי ישראל לקשישים ולנזקקים, בימים בהם משקיהם קורסים
רק אתמול חגגנו את חג השבועות, חג הקציר וביכורי הפירות, החג המזוהה ביותר עם חקלאי ישראל ויבולם. השנה, לא רק בשל הריחוק החברתי הנדרש, חגגו אותו החקלאים אחרת.
החקלאים, מגדלים את יבולם כדי להתפרנס, אך בניגוד למשלוחי יד רבים, הם משקיעים באדמתם גם הרבה יזע ודמעות. למרבה הצער, למרות ההשקעה הכספית, הפיזית והרגשית ביבול, הם לא תמיד קוצרים אותו ברינה.
המשבר העולמי שפוקד אותנו בשל התפשטות נגיף הקורונה מנע ועודו מונע מחקלאים רבים למכור את יבולם לבתי המלון, למסעדות, לחברות הסעדה ולשווקים הפתוחים, והם נותרו עם כמויות עצומות של יבול ללא כתובת. למרות ההפסדים העצומים, מרביתם בחרו לתרום את התוצרת לנזקקים, באמצעות "לקט ישראל" ולא להשמידה.
.
"לקט ישראל" - ארגון הצלת המזון הגדול בארץ, מציל בימי שיגרה למעלה מ-17 טון תוצרת חקלאית בשנה ומחלק אותה לכ-175,000 נזקקים מדי שבוע. מאז פרוץ המשבר חלה עליה של כ-800 טון מדי חודש בכמות התוצרת החקלאית שתרמו החקלאים לארגון והארגון מחלק כיום לנזקקים כ-60% יותר תוצרת חקלאית מאשר בימות שגרה.
"לקט, שכחה ופאה", הן שלוש מתוך חמש המתנות שציוותה התורה לתת לעניים. אולם בעוד שבעבר תבואת השדה יכולה היתה להספיק עבור העניים שחיכו לזמנם לעבור בשדה וללקט שתי שיבולים, היום, מצבן של האוכלוסיות המוחלשות הוא הרבה יותר מורכב והמשבר הבריאותי והכלכלי העולמי הפוקד אותנו החריף את מצבן, כשחלק מממדי ההחרפה יתבררו רק בעתיד.
יחד עם זאת, בהינתן שהחקלאים עצמם אינם יכולים למכור את תוצרתם, מתערבבים אלו באלו, ולא ניתן להתעלם מההפסדים הכלכליים העצומים של החקלאים.
מעגל של סיוע הדדי
חקלאי ממרכז הארץ שתרם כ-30 טון יבול ניסח זאת בצורה מדויקת כשאמר לי במהלך תקופת הסגר: "צריך להבין שהמשבר הזה גרר אליו את כל השרשרת. מפעל הסלטים שקנה ממני באופן קבוע נסגר, כי אין לו שוק ואין לי שום יכולת לייצר שוק מקבילבזמן קצר. זאת סחורה עם חיי מדף קצרים, שאם לא משווקים אותה היא הולכת לאיבוד. זה לא פתרון כלכלי עבורי, אבל זאת נחמה אמיתית שלפחות אנשים במצוקה כלכלית כמו שלי, יוכלו ליהנות מהסחורה שלי במקום שהיא תרקב".
דבריו, מגלמים בתוכם את אהבת האדמה ואהבת האדם שמשקפת כל כך את חקלאי ישראל, שרבים מהם תורמים לנזקקים את התוצרת החקלאית העודפת שלהם הן בשגרה והן בחירום.
על פי נתוני המוסד לביטוח לאומי משנת 2018 (בהתייחס לשנת 2016), עוד טרם משבר הקורונה, כחמישית מאוכלוסיית ישראל חוותה חוסר בטחון תזונתי, באופן שאינה יודעת מתי תאכל את הארוחה הבאה שלה ומה יהיה טיבה של ארוחה זו.
עם כינונה של ממשלה חדשה וגיבושו של תקציב מעודכן לשנים הבאות, המדינה חייבת לגבש תכנית שיקום וסיוע שתוודא כי האוכלוסיות המוחלשות תקבלנה את הסיוע הנדרש להן לצמצום חוסר הבטחון התזונתי.
כחלק מתכנית הסיוע, על המדינה לפתח מנגנוני סיוע ועידוד לתרומות החקלאים, באמצעות רכש או מתן תמיכות למי שלמרות שאינם יכולים למכור את התוצרת שלהם, בוחרים לתרום אותה לנזקקים. בכך יתקיים למעשה מעגל של סיוע הדדי – החקלאים יספקו מזון לאוכלוסיות המוחלשות הזקוקות לו והמדינה תסייע לחקלאים, שפעמים רבות עונים בעצמם להגדרה של אוכלוסייה מוחלשת.
גידי כרוך הוא מנכ"ל ארגון הצלת המזון "לקט ישראל".