העסקים שלא חוזרים לפעילות: "משבר כזה טורף את הקלפים"
עסקים רבים לא שרדו את הגבלות הקורונה וסגרו את שעריהם לתמיד, בהם גם בית הספר למוזיקה של דורון גיאת בתל אביב. שמונה שנים אחרי שהוקם, בית הספר נסגר: "זו התמודדות לא פשוטה, השקעתי פה מאות אלפי שקלים". ynet מלווה את העסקים שקרסו בפרויקט מיוחד
נגיף הקורונה הביא יחד איתו לישראל את אחד המשברים הכלכליים הקשים שידעה המדינה. עסקים רבים נאלצו לסגור את שעריהם בעקבות ההגבלות שהטילה המדינה במסגרת המאבק בנגיף. עבור לא מעט עסקים, הסגירה לא הייתה זמנית והם הודיעו שגם לאחר שיוסרו ההגבלות הם "לא חוזרים", זה הסיפור של אחד מהם. פרויקט מיוחד.
בשמונה השנים האחרונות הוביל דורון גיאת, מוזיקאי ותיק ומוערך בעולם התרבות, בית ספר למוזיקה ברחוב דיזינגוף בתל אביב. הבוקר הוא הגיע אליו צרוד ואמוציונאלי, אחרי שניסה לבקש מבעל הבניין להקל עליו בתשלומי השכירות.
"אם אתה עסק כמוני, מיד החבל נכרך על צווארך, זו התמודדות לא פשוטה. השקעתי פה יותר מחצי מיליון שקלים", אמר גיאת. "בימים רגילים מלמדים פה תופים, גיטרה בס, כלי הקשה, קורסים של סאונד ופיתוח קול, אבל משבר כזה טורף את הקלפים".
ככל שנמשכה אי הוודאות לגבי המשך פעילות בית הספר בתקופת הקורונה, גיאת נאלץ לפטר את שמונת המורים שעבדו עמו. "כל המורים שעבדו כאן ליבי איתם. אני מת עליהם, בחרתי אותם באהבה", סיפר. "חלק חזרו לגור עם ההורים, ראו שזה מתמשך ומתמשך, יש עכשיו הרבה דרמה מסביב".
אחרי שבית הספר היה סגור במשך יותר מחודשיים, גיאת הבין שאין לו ברירה אלא לסגור את בית הספר. "כשאתה יושב בבית ככה עם הילדים שלך בזמן המשבר אתה קולט אבל לא ממש. דווקא כשיצאנו מהמשבר הריקושטים הגיעו".
דורון מעריך שייקח לו עוד זמן עד שיתגבר על הקשיים הכלכליים. "לעמוד בדמי שכירות גבוהים כמו אלה בדיזינגוף ולעמוד מול לקוחות שחלקם גם במשבר וכנראה יצטרכו להפסיק את הפעילות שלהם. אלה דברים שלא פשוט להתמודד איתם".
כעת גיאת מעביר שיעורי מוזיקה פרטיים בזום ומקווה שיוכל להמשיך בעשייתו המוזיקלית. "אני עם הפנים קדימה, אני יודע שהרבה אנשים מכירים אותי וסומכים עליי שתמיד העברתי תוכן טוב, ואני מקווה שהציבור יצרוך מוזיקה ויתמוך באנשי התרבות".
במקביל לשיעורים, גיאת פתח בקמפיין תרומות אינטרנטי שבמסגרתו יעניק לתומכים תכנית מוזיקליים. "אנשים הרי לא יוצאים לצרוך תרבות בחוץ עכשיו, ואני מעניק את ההופעות ישר הביתה. כרגע פניי נשואות קדימה, ואני מקווה שאצליח להמשיך לעשות את מה שאני אוהב ונצא מזה".
החמרה במצב הכלכלי של מיליוני ישראלים
כשניים וחצי מיליון איש דיווחו כי המצב הכלכלי שלהם ושל משפחתם החמיר בעקבות משבר הקורונה, 50.7% מהערבים דיווחו על החמרה במצב הכלכלי. כך עולה מסקר החוסן האזרחי בתקופת משבר הקורונה שנערך על ידי הלמ"ס. כמעט מחצית מהישראלית חוששים מקושי בכיסוי הוצאותיהם בעקבות משבר הקורונה.
בקרב בני 65 ויותר, שיעור המדווחים על החמרה במצב הכלכלי נמוך יותר ועומד על 20.6%. ל-16.1% מהמועסקים יש חשש גדול לאבד את מקום עבודתם.
789,300 ישראלים דיווחו כי הם או אחד מבני משק ביתם צמצמו את כמות האוכל או הארוחות שהם אוכלים במהלך השבוע שבו נערך הסקר (11-14 במאי). בלמ"ס מצאו כי הסיבה הנפוצה לצמצום היא כספית. 66.9% מאלה שדיווחו על צמצום כמות האוכל ציינו שלא היה להם מספיק כסף לקנות אוכל: 82.8% מהערבים ו-60.8% מהיהודים.
בתוך כך, משרד האוצר צפוי להפיץ תזכיר חוק שלפיו מעסיקים יקבלו מענק של 7,500 שקלים עבור כל עובד שיוחזר לשוק העבודה. המענק יינתן עבור עובדים שיחזור החל ב-1 ביוני, כאשר עבור עובדים שהוחזרו ב-1 במאי יינתן מענק של 3,500 שקלים. המשמעות היא שמעסיקים ששמרו על עובדיהם יזכו להתעלמות מהמדינה – גם אם נפגעו ממשבר הקורונה.
המענק יינתן בארבע פעימות שוות בכל חודש בגין כל עובד זכאי וישולם החל מחודש יולי בגין משכורות מאי ויוני. לאחר מכן ישולם המענק בכל חודש, מיד לאחר תשלום המשכורת לעבוד ולאחר דיווח לשירות התעסוקה על ידי העובד והמעביד.