עלייה במספר האנשים שהולכים לעולמם מבלי שאיש יודע
בודדים בחייהם ובמותם: מתחילת השנה נמצאו 59 גופות של מבוגרים ערירים בביתם, עלייה של יותר מ-30 אחוז בהשוואה לשנה שעברה. רק מאז שישי שעבר נוספו 20 מתים
אחת מתוצאות הלוואי המחרידות של הקורונה:
בתקופת המשבר נחשפו ממדיה של תופעה שבשבועיים האחרונים הגיעה לשיא - אנשים בודדים שנפטרים בלי שאף אחד יודע, וגופותיהם מתגלות רק ימים ארוכים, ולפעמים שבועות, לאחר מותם.
לא פחות מ-20 מקרים כאלה התגלו ב-12 הימים האחרונים, מאז יום שישי שעבר. לפי נתוני זק"א חלה עלייה של יותר מ-33% במספר המקרים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בעוד שבין ינואר לסוף מאי בשנה שעברה היו 44 מקרים כאלה, בשנה הנוכחית התגלו כבר 59.
"בזמן סגר הקורונה כולם היו בבית, אז האנשים הערירים האלה היו עוד יותר בודדים, כי השכנים שלהם כנראה פחדו לצאת ולדפוק להם בדלת, וכתוצאה מכך הגענו למקרים מאוד קשים", מספר מתנדב זק"א שטיפל בכמה מהמקרים.
אחת הזכורות ביותר מבין הנפטרים הגלמודים היא ד"ר מגדה גרייף בת ה-89, ניצולת שואה שגופתה נמצאה בדירתה בבאר שבע, כשבועיים לאחר שנפטרה בסביבות חג הפסח לאחר שהחליקה באמבטיה ונחבלה בראשה. על דלת ביתה של גרייף נמצא מכתב מצמרר, שבו פירטה כי היא חיה לבדה וכי אין לה משפחה, בארץ או בחו"ל, וביקשה בין היתר "להציל את חייהן של שש ציפורים בשלושה כלובים".
מקרה מזעזע אחר התגלה בפתח תקווה, כאשר גופתה של אישה כבת 70 נמצאה כשבתה, הסובלת מפיגור שכלי, יושבת לידה ולא מבינה שהיא אינה בחיים מזה יותר משבוע.
"השכנים לא יודעים איזו טרגדיה מתחוללת להם מעבר לדלת", מוסיף מתנדב זק"א, "הם יכולים למנוע הרבה אסונות. למשל, בשבוע שעבר היה אירוע בבאר שבע. שכנים ששמו לב כי לא ראו מזה זמן את השכנה החליטו לדפוק על דלתה, אבל היא לא ענתה. כשפתחו את הדלת, מצאו אותה מעורפלת הכרה והזעיקו את מד"א. הפרמדיקים פינו אותה לסורוקה, שם היא אושפזה במצב קשה".
"לעומת זאת, בשבוע שעבר גילינו, שוב בבאר שבע, גופה של גבר בן 43 שהתאבד בביתו ועברו שלושה שבועות עד שמצאו אותו", מספר המתנדב. "ברווחה לא הכירו אותו, כמו את רוב האנשים הצעירים. יש כאן בעיה רצינית של אנשים שגרים לבד, חסרי עורף משפחתי, שאין אף אחד שידאג להם. זו מגפה, משהו שאנחנו כמדינה לא יכולים להרשות שיקרה".
גורם במחלקת רווחה ברשות מקומית מוסיף: "לרוב אנחנו מעורבים רק במקרים של עוני קשה, אלימות במשפחה. אין לנו מידע על אנשים שחיים בבדידות כי הם לא בקשר עם המשפחה. מכיוון שהאנשים האלה לפעמים נמנעים מבקשת עזרה, אנחנו נאלצים להסתמך על הערנות וטוב הלב של השכנים והמכרים, ליידע אותנו שיש אדם שזקוק לתשומת לב ולדאוג שהוא לא ייפול בין הכיסאות. זה עצוב, אבל עד שלא יספרו לנו לא נדע".
שר העבודה והרווחה איציק שמולי אמר בתגובה לנתונים: "הנחיתי את הגורמים המקצועיים במשרדי, יחד עם גורמי שטח וארגונים שפועלים בנושא, להביא בפניי המלצות מיידיות לתיקון המצב. זו החובה הבסיסית והמוסרית שלנו כלפי זקנינו, ובכוונתי לממש אותה ככל יכולתי".
על רקע ההמלצה שאנשים מעל גיל 65 ימשיכו להיות בבידוד מרצון בביתם, עקב השתייכותם לקבוצת סיכון להידבקות בנגיף הקורונה, ארגון זק"א השיק מיזם שבמסגרתו מתנדבים מתקשרים אליהם פעם ביום. להצטרפות לחצו כאן.