שתף קטע נבחר
 

עסקת המאה? מלכוד המאה

אנשי טראמפ בדילמה לגבי הסיפוח, וגם בימין הישראלי נזכרים במה שהעדיפו להדחיק: התוכנית תקים מדינה פלסטינית על כ-70% משטחי הגדה

 

ביבי נתניהו בני גנץ דונלד טראמפ (צילום: mct, קובי גדעון /לע
טראמפ בין נתניהו וגנץ(צילום: mct, קובי גדעון /לע"מ )

תוכנית המאה שממשל טראמפ בנה באינטנסיביות מרשימה, והתקבלה בברכה על ידי בנימין נתניהו ובני גנץ, נדחקה לשוליים בזמן משבר הקורונה. עכשיו היא חוזרת לשיח הישראלי, האמריקני והמזרח-תיכוני – אך ייתכן שהפכה מהבטחה גדולה למלכוד.

 

 

נתניהו אמר השבוע בישיבת סיעת הליכוד כי הסיפוח, בהתאם לתוכנית, מתוכנן ליולי. שר החוץ החדש גבי אשכנזי אמר בעצמו בכניסתו לתפקיד כי התוכנית בעלת חשיבות היסטורית, אך באותו היום ממש דחתה מועצת יש"ע את התוכנית כמסוכנת. בארה"ב, בינתיים, וושינגטון מדממת לאחר כ-100 אלף מתים וסגר לאומי מתמשך, טראמפ פגיע 5.5 חודשים לפני הבחירות בגלל עשרות מיליוני מובטלים חדשים, ובבית הלבן כבר שואלים אם הסיפוח של נתניהו טוב או רע לנשיא. ג'ו ביידן, המועמד הדמוקרטי החיוור יחסית, מתנגד נמרצות לסיפוח, וקורא לישראל "להפסיק לאיים".

 

הבחירות בנובמבר הן על מורשת טראמפ, פחות על ביידן, ובארה”ב המצב הכלכלי תמיד מכריע. אמנם לנשיא מכהן יש יתרון מובנה בדרך לבחירות שניות, אך נשיא שנכשל כלכלית יתקשה להיבחר בשנית: קרטר הפסיד לרייגן בגלל הכלכלה, וכך גם בוש האב – שניצח במלחמת המפרץ – הפסיד לקלינטון. בישראל מודעים לכך. נתניהו, הנאבק בבית המשפט, חושש מחזרת הדמוקרטים לבית הלבן, ואולי גם לרוב בסנאט. הוא הפך את עצמו לאויב הדמוקרטים, שרבים מהם רואים בו כמפיץ שנאה נגד אובמה ובעל ברית פוליטי של טראמפ והימין האמריקני. גנץ ואשכנזי חוששים פחות, וייתכן שהם אפילו יכולים להיבנות פוליטית בעזרת ממשל דמוקרטי חדש העוין לנתניהו.

 

בבלפור וביש"ע בנו את נוסחת הנאמנות לטראמפ כבסיס הגדרת הברית הישראלית עם ארה”ב, והנה עכשיו נזכר הימין הדתי-לאומי – שמרבית נציגיו באופוזיציה – כי נתניהו, ואפילו טראמפ, מסוכנים לחזון הסיפוח. במקביל, שגריר ישראל בוושינגטון רון דרמר – שיוחלף בקרוב על ידי גלעד ארדן – מנסה ליצור שדולה ימנית למען הסיפוח, ובעיקר לשכנע את מי שצריך בצד הרפובליקני שסיפוח ילהיב את הבייס האוונגליסטי ויביא דיווידנד פוליטי בבחירות.

 

ולאורך כל הזמן הזה, העיניים בוושינגטון וגם בישראל מופנות גם ליתר מדינות המזרח התיכון: מה יקרה אם בעלי בריתו של טראמפ בירדן, בסעודיה ובמדינות המפרץ יתנגדו נמרצות לסיפוח? ומה יקרה אם אבו מאזן יממש את איומו לייצר פיצוץ במקרה שהתוכנית תצא לפועל?

 

כך שלצד השאיפות, ישנן גם חששות גדולים. אנשי הנשיא האמריקני נמצאים בדילמה לגבי נתניהו והסיפוח, ואפילו הפובליציסט השמרן דניאל פייפס, אוהד נתניהו וטראמפ, כתב ב"ניו יורק טיימס" שהנזק בסיפוח גדול מהתועלת. בימין הישראלי, במקביל, מתחילים להיזכר במה שהעדיפו להדחיק: תוכנית המאה מדברת על הקמת מדינה פלסטינית על כ-70 אחוז משטחי הגדה, כשרק כ-30 אחוז מהשטח יישארו בריבונות ישראל. פתאום הם מבינים שהכל כלול: אם סיפוח אז גם מדינה פלסטינית.

 

התערובת הזו של אינטרסים ושאיפות מובילה לכך שמי שעלול לפגוע בטראמפ הוא דווקא ידידו, נתניהו. ראש הממשלה מדבר על החלת הריבונות כתגובה למה שהוא מגדיר כניסיון של השמאל לחסל אותו מבחינה משפטית מצד אחד, ולמה שהוא מגדיר כסרבנות פלסטינית מהצד השני. אלא שבמקביל, העולם מתהפך – והמהלך הזה של ישראל עלול בסופו של דבר לתרום לתבוסתו של גדול ידידיה בבית הלבן. והשעון מתקתק.

 

פרופ' יוסי שיין הוא פרופסור למדע המדינה וליחסים בינלאומיים

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
פרופ' יוסי שיין
צילום: עמית מגל
מומלצים