התאחדות הסטודנטים: "70 אלף עלולים לאבד את התואר בגלל מצוקה כלכלית"
מחלוקת בוועדת החינוך של הכנסת: יו"ר הארגון הציג נתונים עגומים, אולם נציג משרד האוצר טען שמדובר ב-10,000 סטודנטים בלבד. נציגת המועצה להשכלה גבוהה: "סטודנטים מקבלים מענה, אבל לא כל הבעיות נפתרו"
בדיון בוועדת החינוך של הכנסת הבוקר (יום ד') התעוררה מחלוקת לגבי השאלה כמה סטודנטים בישראל נמצאים במצוקה כלכלית עקב משבר הקורונה, באופן שעלול להביא לנשירתם מהלימודים. יו"ר התאחדות הסטודנטים שלומי יחיאב טען שמדובר בלא פחות מ-70 אלף, בעוד במשרד האוצר נטען שהמספר עומד על 10,000.
יחיאב התעקש כי הגיע למספר באמצעות מיפוי שערכה ההתאחדות: "אנחנו איתרנו אותם. אלה צעירים שלא זכאים למלגות סיוע, ולא נסמכים על ההורים שלהם, והם אלה שיפלו בין הכיסאות ויאבדו את התואר".
עידו סופר מאגף התקציבים באוצר ענה לו כאמור כי מספר הזקוקים לסיוע כלכלי בנוסף לסיוע שניתן על ידי המוסדות האקדמיים הוא נמוך הרבה יותר. לדבריו, סטודנטים מתחת למצב סוציואקונומי 6 יכללו בתוכנית הסיוע שיעמיד משרד האוצר.
"יש לנו מחלוקת שהיא עקרונית", הוסיף. "המטרה של כולנו היא לצמצם את הנשירה מטעמים כלכליים או פדגוגיים ככל הניתן, וכל המוסדות רתומים לזה. הסיוע מתמקד באוכלוסיה שהיה לה פוטנציאל נשירה גם לפני המשבר. לא מדובר בסטודנטים לתארים מתקדמים, או בסטודנטים שלא עבדו לפני הקורונה, או כאלה שהמשיכו לעבוד בזמן המשבר. ל-60 אלף סטודנטים נוספים שהם מעל רמה סוציואקונומית 6, אנחנו לא יודעים להצדיק סיוע כלכלי".
השר להשכלה גבוהה זאב אלקין אמר: "כל הסטודנטים נפגעו, והשאלה היא מה המיקוד הנכון ואיך לסייע לאלה שבאמת זקוקים לפיצוי. לצערי, המפתחות הם בעיקר במשרד האוצר. אבל אני מתכוון לעזור במו"מ ולצמצם את הפערים כמה שאפשר".
אלקין הודיע כי הוא מתכוון להקים שולחן עגול בראשותו להתמודדות עם ההשלכות של משבר הקורונה, יחד עם נציגי המועצה להשכלה גבוהה, ראשי האוניברסיטאות והמכללות, והסטודנטים. "החופש האקדמי יישמר בלי לפגוע בתארים. עם פתרונות יצירתיים ניתן לתת מענה לחלק מהבעיות", אמר השר.
מ"מ מנכ"לית המועצה להשכלה גבוהה, מיכל נוימן, הוסיפה כי כמעט כל המוסדות הציעו סיוע לסטודנטים בתנאים טובים: "אנחנו מקבלים פידבקים מהמוסדות שניתנים מענים לסטודנטים. האם כל הבעיות נפתרות? התשובה היא לא. אבל אני חושבת שנעשה המקסימום".
יו"ר ועדת החינוך ח"כ ניצן הורוביץ אמר כי הוא נוטה יותר לכיוון התמונה שמצידה התאחדות הסטודנטים: "אם מסתכלים בראייה לטווח הארוך - הסטודנטים הם ההשקעה הכלכלית הנבונה ביותר".
בדיון ציינו נציגי המועצה להשכלה גבוהה כי ישנה עלייה במספר הנרשמים ללימודים אקדמאים בשנת הלימודים הבאה, ככל הנראה על רקע מגפת הקורונה שהחזירה מטיילים ישראלים מוקדם מהמתוכנן.