כשהמים פוגשים חדשנות ישראלית
לכבוד חג השבועות, הידוע גם כחג המים, צללנו לפרויקטי החדשנות המרתקים בישראל בתחום המים שמאפשרים לכולנו לפתוח את הברז ושיצאו ממנו - מים
בשיתוף מקורות
אף משבר לא העמיד את הציונות במבחן קשה יותר מן הספר הלבן שפורסם במאי 1939. כמה שנים קודם לכן, הציגו כלכלנים בריטיים חשש שההגירה היהודית לארץ ישראל לא תוכל להיות בר קיימא ושבמהרה יתכלו מקורות המים הזמינים לחקלאות ולצרכים אחרים. הכלכלנים החזיקו בדעה כי כל שטחה של הארץ לא יוכל לקיים יותר משני מיליון איש. פתרונה של ממשלת בריטניה לבעיה היה הספר הלבן והיא קוותה כי פרסומו יעצור את העלייה היהודית שהלכה וגדלה.
אך בעוד שהבריטים ששלטו בארץ באותם ימים השיגו במידה רבה את מטרתם, לספר הלבן היו השלכות שכותביו לא ציפו להן. הספר עורר את התנועה הציונית לחשוב על דרך חדשה ויעילה ככל האפשר לניהול משק המים בארץ. כעבור 25 שנים, ביוני 1964 התגשמה חשיבה זו בהקמת המוביל הארצי. המוביל הארצי היה ועודנו הישג של דמיון ותעוזה. אך למרות שמאז עברו בו מים רבים, דבר אחד היה ועודנו נשאר - ואף נצרב בתודעה של תושבי ישראל: המים הם משאב לאומי, וההגנה על מקורות המים, על קווי הולכת המים והבטחת רציפות השימוש בהם הן מהמשימות הלאומיות של ישראל, ועומדות בראש סולם העדיפויות.
כיום מתגוררים בשטחה הגיאוגרפי של ישראל למעלה מ-12 מיליון בני אדם. נוסף על כך מספקת ישראל כמויות גדולות של מים ממאגריה לירדן. ואם לא די בזה, ישראל מיצאת לחו"ל מלונים, עגבניות, פלפלים וגידולים חקלאיים נוספים בהיקף של מיליארדי דולרים בשנה. ישראל היום ניזונה ממים שמגיעים ממקורות שונים - מי תהום, התפלה, הכינרת שעם סיום החורף האחרון התמלאה לחלוטין. אך מעבר לכך, טכנולוגיות להתפלה, שימור ושימוש חוזר במים מיוצאות מישראל לכל העולם. מסתבר שהכלכלנים הבריטים טעו ובגדול.
החידושים של 2020
בצל משבר הקורונה העולמי, החלה מקורות במספר שיתופי פעולה עם חברות חדשנות על מנת למקסם את יכולות ההגנה על המים, מתן פתרונות מתקדמים וטיוב מי השתייה. עולם טכנולוגיות המים אותו מקדמת מקורות כולל תחומים רבים שעד כה נראו כמדע בידיוני - החל מכלים אוטונמיים, רובוטים ורחפנים, ועד להגנת סייבר על מערכת מים. מאחורי המיזמים עומדים סטארטאפים ישראלים וממציאים כחול לבן וכן חברות בינלאומיות.
אחת מאותן חברות איתן מקיימת מקורות שיתוף פעולה היא חברת מיקרוסופט, שמלבד תחומי מערכות ההפעלה למחשבים וקונסולת משחק, מקדמת גם מיזמיים חדשניים בחממה טכנולוגית ליצירת פתרונות חדשניים לבעיות שכיחות בתחום המים. "במסגרת התכנית נאפשר לחברות שיביאו את הפתרונות הטובים ביותר גישה למאגרי המידע והמומחים הטכנולוגיים של מקורות ובשלב הבשלות של המוצר נשאף להטמיע את הפתרון והטכנולוגיה בזמן קצר", מספר דודי בלסר, מנהל החממה הטכנולוגית של מקורות.
"אנו נבחן הזדמנויות להשקעה של עד מיליון דולר בחברות ובפתרונות שיענו על האתגרים שמקורות מתמודדים כיום, ובהם ניטור איכות מים והקפדה על עמידה בתקנות בריאות למי שתייה בקטריות ווירוסים וכן אבטחה והבטחה של איכות המים המסופקים".
מה עושים כשהמים לא זורמים בצינור?
בכדי להצליח לספק מים איכותיים, בביטחון, נדרשת מקורות גם להתמודד עם חבלות בצינורות ופגיעה באספקת המים. מערכת חדשה שמושתתת על טכנולוגיה ביטחונית, מאתרת במהירות ובדיוק מירבי את נקודות גניבת המים ומצמצמת את שיעור פחת המים באיזורים בהם התבצעה הפגיעה. הפתרון החדשני מבוסס על סיב אופטי שמוטמן באדמה בקרבת קו המים, וקולט רעשים אקוסטיים שנגרמים מפעילות בסביבת הקו.
על מנת להוביל להורדת נוספת בשיעור פחת המים פיתחו במקורות בשת"פ עם אלביט מערכת ניטור נזילות מים על ידי הסבת מערכת ביטחונית המזהה גנבות מים למערכת ניטור קווים בעלת רגישות גבוהה. המערכת מסוגלת לאתר ולזהות דליפות מים בקווי מקורות הפרוסים על פני כ-12 אלף ק"מ לאורכה ולרוחבה של מדינת ישראל.
פגיעה באספקת המים יכולה להיעשות גם מרחוק באמצעיים טכנולוגיים ולא רק בנזק פיזי לצינורות. חברת הסייבר הישראלית, שמספקת הגנה טכנולוגית מרחבית לאבטחת מידע, זוכה לקחת חלק בפעילותה של מקורות לאחר שהאחרונה השקיעה בה. המערכת הטכנולוגית איתה עובדים נותנת מענה נרחב לזיהוי מתקפות סייבר, שמדרגת משמעותית את חיווי אמינות הציוד המשודר ממתקני המים בישראל ומקצרת את זמן הטיפול בתקלות.
"ההשקעות בחברות הזנק נועדה לשדרג את יכולותיה התפעוליות בתחום איכות המים, במקביל לקידום פתרונות טכנולוגיים להגנה מתקיפות סייבר ואבטחת המידע לאורך שרשרת אספקת המים במדינה", אומר מוטי שירי, סמנכ"ל לטכנולוגיה בחברת מקורות. לדבריו, פוטנציאל ההטמעה של המערכת הטכנולוגית ב'מקורות' עומד על 3,000 מתקני אספקת המים". "השילוב בין טכנולוגיות תפעול לבין טכנולוגיות מידע, בתהליכי העבודה המתקדמים שמאמצת 'מקורות', הינו נדבך משמעותי לעמידתה ביעדי פיתוח משק המים בישראל".
ישראל נחשבת למעצמת מים, ובאיזור מדברי כמו שאנו חיים זה אתגר לא פשוט. ניהול משק מים אינטגרטיבי עם אספקת מים מסביב לשעון, אמנם נראה מובן מאליו, אבל בהתחשב בנתוני הפתיחה של מדינת ישראל - זו הצלחה מסחררת.
בשיתוף מקורות